MTG stoppar SVT och TV4 i OS

SVT och TV4 vill åtminstone få möjlighet till intervjuer från OS i Sotji. Då krävs en utökad sändningsrätt och ett klartecken från MTG. Men trots erbjudanden om sjusiffriga belopp i ersättning blir det nobben från MTG. Största förlorarna är TV-tittarna.
Varken SVT eller TV4 får tillgång till tävlingsarenorna och kan göra sedvanliga intervjuer. Utan ackreditering är det ingen journalist som släpps in till idrottarna, så är SOK:s regler. Foto: TT Nyheter

 

ATG har köpt sändningsrätten till OS i Soji och för första gången på 60 år ska inte SVT bevaka tävlingarna. Pengarna avgjorde och MTG betalade mest.

SVT och TV4 vill i vilket fall som helst nyhetsbevaka tävlingarna.

´"Fri nyhetsrätt"

Och här gör både SVT gällande att de har rätt till mellan 30-90 sekunder per dag inom ramen av nyhetsprogrammen Sportnytt, Sportspegeln, Rapport, Aktuellt och nyheterna i Gomorron Sverige.

- Det finns en fri nyhetsrätt, som vi bedömer som tillämpbar i det här fallet. Det finns inget som hindrar oss från att göra intervjuer med idrottsmän eller visa bilder från tävlingarna i våra sändningar, säger SVT:s sportchef Per Yng.

Problemet är att varken SVT eller TV4 har fått några ackrediteringar till OS för att kunna göra inslag på plats i Sotji.

Pengarna som räknas

Så långt har det gått, kommersialismen stoppar nyhetsbevakningen, allt enligt IOK:s egna regler.

Utan ackreditering får inte TV4 och SVT vistas i och runt tävlingsplatserna. Följden blir att deras reportageteam får hållas utanför arenorna och jaga idrottarna och deras ledare när de ska utföra sitt jobb.

Men Björn Folin, presschef på SOK, menar att det inte är genomförbart.

 Vi kommer inte ha möjlighet att ge andra intervjuer än på pressträffarna i den internationella zonen, och där får SVT inte filma, säger Björn Folin, presschef på SOK, till Aftonbladet.

VIll inte hindra någon kanal

MTG har tagit beslutet att det är via deras kanaler som svenskarna ska få rapporter från OS. 

Erik Westberg, sportchef på Viasat, är beredd på kritiken när allt flera personer får klart för sig att OS i TV kommer att bevakas på ett annorlunda sätt.

I ett skriftligt uttalande till TT skriver han:

”Vi har absolut inte för avsikt att hindra SVT från att visa bilder från OS i sina nyhetsprogram. Däremot finns det internationella regler som rättighetsägaren, Internationella olympiska kommittén, har utformat. Det gäller alla tv-bolag över hela världen som inte sänder från OS, även SVT".

Journalister tagna av polisen

Många befarar att OS i Sotji blir besynnerligt. Hur de påkostade och besynnerliga kostnaderna bara har fått öka i storlek, hur den ryska PR-maskinen mullrat och nu senast hur norska journalister har behandlats ökar kritiken.

Två norska journalister från norska TV2 blev väldigt fientligt behandlade vid ett besök. De stoppades ideligen och greps utan förklaring. Det var ett sådant fientligt agerande att Norges ambassad i Moskva kallar polisens behandling av journalisterna för ”trakasserier” och vill få en förklaring från ryska myndigheter, skriver Tv2.no.------------------------------------------------------

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.