Spektakulärt och spännande

MTG höll en spektakulär presentation och visade upp en satsning som saknar motstycke. Och nu börjar allmänheten att förstå att Viasat och framför allt TV3 sänder vinter-OS i Sotji i februari - och att det går att titta.
MTG:s OS-satsning väckte onekligen uppståndelse. Fotografarna trängdes och blixtarn smattrade när alla 50 i teamet skulle vara med på bild.

 

TV3 kan ses av cirka 85 procent av svenska befolkningen, det betonas gång på gång av MTG. Däremot är det oklart vad SVT och TV4 ska hitta på.

SVT har nobbat

Men överhuvud taget har striden som egentligen inte är någon strid tagit proportioner. Många har åsikter, många har intressen och många anser sig veta bäst.

På torsdagen framkom att SVT har nobbat erbjudandet att få utökade bevakningsmöjligheter, en s k nyhetsrätt. Det avslöjade MTG:s sportchef Erik Wästberg:

- Vi har aldrig nobbat SVT, absolut inte. Tvärtom, vi var överens med dom och ville inte alls stoppa nyhetsbilder eller intervjuer. Men IOK har sina regler om vi vill låta en annan kanal sända mer. Och SVT har avböjt att skriva avtal med IOK.

"Vi kan inte acceptera"

Skälet gick inte att få fram under torsdagen. SVT:s sportchef Per Yng var oanträffbar, men skickade ett mail där det står "SVT och MTG har under lång tid förhandlat om en så kallad utökad nyhetsrätt avseende OS i Sotji. Tyvärr kunde inte förhandlingen föras i hamn eftersom det avtalsförslag som MTG förmedlade från IOK och agentfirman Sportfive innehöll särskilda villkor som SVT inte kunde acceptera."

Inget SVT, men däremot reklam. Nog blir OS-bevakningen annorlunda.

- Reklam är en del av vår verksamhet, något som är viktigt för oss. Under OS finns det väldigt tydliga regler hur reklam får sändas. Mycket mindre reklam än man har vanligtvis och vi kommer lägga det sparsamt under tävlingar. Enda undantaget är de långa distanserna på längdskidor och skidskytte, men där är bansträckningen så anpassad att man kan visa reklam utan att störa för mycket, sa Erik Westberg, ansvariga för hela projektet.

- Men vi ska vara extremt försiktiga med reklam. 

Vid OS i Sotji  blir de här två värdar i Olympic sport studion, nämligen Ola Wenström och Carolina Klüft. Foto Bertil Enevåg Ericson, TT Nyheter

 

50 personer i staben

Under torsdagen presenterade MTG sin OS-satsning som är omfattande i alla bemärkelser. Inte mindre än närmare 50 personer ingår i ett lag med ett flertal välkända profiler.

Carolina Klüft, Anja Pärson och Per Elofsson är kontrakterade sedan tidigare. Nu följde bl a artisten och förra snowboardstjärnan Lisa Miskovsky, skidskytten Helena Ekholm till slalomåkaren Jens Byggmark som går skadad.

Men också förre korrespondenten vid SVT, rysslandskännaren Malcolm Dixelius, betraktaren Göran Zachrisson och rad andra personer. Alla kallades efterhand upp på scenen av programledarna Ola Wenström och Carolina Klüft och det rörde sig om närmare 50 personer.

Stor förändring

Aldrig tidigare har en TV-kanal presenterat sin satsning och sin personal under sådana former, med kortintervjuer, allt direktsänt på webben och ackompanjerat av musik.

- Jag har då inte sett något liknande. MTG har tagit allt ett steg till och det här var det här som imponerande på IOK, sa Björn Folin som kom tillsammans med en lika leende Stefan Lindeberg från SOK.

SVT:s medarbetar satt samtidigt i stormöte för att diskutera hur de ska förhålla sig till OS under sina mycket exceptionella villkor. Efter 60 år med SVT som förmedlare av bild och röst  från OS står de utanför. Men nu antyds att de har något speciellt på gång...

Mer experter än  de här är svårt att finna, Anja Pärson och Jens Byggmark ska bevaka de alpina tävlingarna. Foto Bertil Enevåg Ericson, TT nyheter

 

Vad händer då?

Till deras undsättning skyndar Per-Ingvar Johnsson, (C), ledamot av riksdagens konstitutionsutskott. Han ingår i regeringens referensgrupp och är en av konstruktörerna bakom en s k lista som ska göra det möjligt för alla svenskar att se stora evenemang i TV.

Kruxet är att ingen riktigt vet vad fri TV innebär och hur det ska tolkas. Om det ens är möjligt.

”Det kanske inte nödvändigtvis måste vara gratis. Och vad är en acceptabel täckningsgrad? I England och Irland är det 95 procent som kan se OS, här i Sverige 85 procent. Är det verkligen rimligt?”, frågar han.

Tidig start varje dag

Referensgruppen ska i alla fall fullfölja sitt uppdrag och ge regeringen ett förslag, anpassat efter EU:s lagstiftning.

På MTG ökar man nu takten. Huvudkanal för sändningarna blir TV3 som kompletteras av sport- och dokumentärkanalen TV10. Eftersom det är en tidsskillnad om tre timmar blir det start redan vid nio varje morgon och sedan är det sändningar i ett sträck med ett avslutande två timmar långt magasin på kvällarna.

Redan vid årsskiftet är det premiär för TV3:s dokumentärserie ”Drömmen om Sotji” som under ett år och i sex avsnitt har följt och följer Henrik Lundqvist, Marcus Hellner, Viktoria och Joshi Helgesson, Anna Holmlund samt Jens Byggmark i deras OS-förberedelser.

Thomas Ejderhov

Ytterligare tre kommentatorer i Sotji, Malcolm Dixelius, nyhetsreporter, Frida Nordstrand, livereporter och Göran Zachrisson, seniorreporter. Foto: Bertil Enevåg Ericson, TT Nyheter

Fakta

Viasats OS-trupp
 
Alpint
Janne Blomqvist, kommentator
Anja Pärson, expert
Jens Byggmark, expert
Mikael Junglind, expert

Backhoppning
Janne Blomqvist, kommentator

Curling
Vincent Stenberg, kommentator
Anette Norberg, expert
Bob, Rodel och Skeleton
Tobias Lyon, kommentator

Freestyle & Snowboard
Bollen Valencia, kommentator
Maria Danielsson, expert
Jesper Norén, expert
Martina Schriwer, expert
Pontus Ståhlkloo, expert
Lisa Miskovsky, expert

Ishockey
Robert Tennisberg, kommentator
Niklas Holmgren, kommentator
Tobias Carlsson, kommentator
Johan Tornberg, expert
Håkan Södergren, expert
Mattias Norström, expert

Konståkning
Filip Stiller, kommentator
Anna Burwall, expert

Nordisk kombination
Per Forsberg, kommentator

Short track
Anders Bjuhr, kommentator

Skidor
Per Forsberg, kommentator
Per Elofsson, expert
Emelie Öhrstig, expert

Skidskytte
Rickard Olsson, kommentator
Helena Ekholm, expert

Skridsko
Kent Borgström, kommentator 

Programledare
Ola Wenström
Carolina Klüft
Niklas Jihde

Reportrar
Claes Andersson
Henrik Strömblad
Mattias Brännholm
Isabel Boltenstern
Frida Nordstrand
Malcolm Dixelius
Göran Zachrisson

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.