Äntligen fick han ett nytt avtal

Niclas Andersson har haft sköna helgdagar. Lagom till jul kunde han som vd för Kanal 75 säkra ett nytt tv-avtal med ett enda mål – få fler människor att spela på hästar.
Hästsportens nya TV-avtal innebär minst 14 timmar trav och galopp i TV4-gruppens kanaler per vecka.


Ju mer det skrivs och pratas om hästar och spel, desto mer spelar svensken. Trav och galopp är beroende av medvind för att få fart på både spelande och intresset igen. Vägen dit går via mycket TV.

Lång kamp mellan två TV-bolag

Under hela hösten har kampen mellan TV-bolagen varit intensiv och till slut tog striden mellan TV4-gruppen och Viasat.

TV4 har en stark tradition och har ansvarat för bevakningen de senaste 20 åren. Men nu såg Visat en chans att ta över, uppmuntrade av framgångarna med fotboll i både Premier League och Champions League och inte minst rättigheterna till kommande OS.

Bolagen överträffade varandra i budgivningen. Här handlade det om åtskilliga miljoner.

Avsikten var att få avtalet klart tidigare under hösten, men diskussionerna har dragit ut på tiden.

14 timmar trav i veckan

Om TV4 skulle tappa rättigheterna till Viasat hade jobben för exempelvis  Jessica Almenäs samt Per Skoglund varit i fara.

Men nu kom alltså beslutet - ATG och Kanal 75 var överens med OTW om ett upplägg för travproduktionen i TV4 de kommande tre åren.

Det är ett omfattande avtal som TV4 och OTW ska sköta. I sändningsrättigheter ingår bland annat direktsändning av alla V75-tävlingar, Elitloppet och sammandrag av alla V64-tävlingar.

Totalt handlar det om minst 14 timmar trav och galopp i TV4-gruppens kanaler per vecka.

En av Sveriges största TV-sporter

- Det blir fler program med inriktning på nyrekrytering, betonar kanal 75:s vd, Niclas Andersson och understryker vad allt handlar om, fler måste spela på hästar.

Den förre sportjournalisten har haft den här rollen sedan 2000. Från jobben på sportredaktioner på Nerikes Allehanda i Örebro, Barometern i Kalmar och Expressen värvades han av en annan före detta sportjournalist, Remy Nilson, och blev chefredaktör och VD för Kanal 75, AB Trav- och Galopps eget mediehus.

Här har många av landets mest kända programledare medverkat i olika årgångar av travprogrammen och gått vidare i karriären. Allt från journalister till Lasse Brandeby, Fredrik Wikingsson, Sven Melander och Benny Haag, Kristin Kaspersen, fram till dagens programledare med Jessica Almenäs i spetsen.

- Trav är ju de facto en av Sveriges största TV-sporter. Det märks också på det galleri av programledare som vi har använt i TV4-sändningarna genom åren. Många av våra i-rutan-profiler i TV4 har blivit både skickliga och folkkära genom travsändningarna, och ofta gått vidare och börjat synas även i en massa andra sammanhang, säger Niclas Andersson.

Många nyheter

I det nya avtalet och programmen ingår många nyheter. Som direktsänt trav varje fredag eftermiddag i programmet V65 Direkt, oftast från Solvalla.

- Det här innebär en hel del nytt för tittarna. Dessutom ska vi förstås se över också alla våra ”gamla” programformat och helt säkert göra om och utveckla flera av dem.

Det blir ett snabbare och rappare V86 Direkt på onsdagskvällar. Många inslag kommer i nya TV12. Vinnare V75 på lördagar i TV4 blir kvar. V65 Direkt ska lanseras.  V86 Direkt återkommer. 

- Även inslaget i Nyhetsmorgon på lördagar samt fem-minuters-programmet strax före kl 18.00 på fredagar i TV4 fortsätter. Och travet kommer få 45 sekunder i sporten varje vardagskväll, berättar Niclas Andersson.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.