Verkligheten som vi inte vill se

Kränkta, uteslutna och hårt pressade barn, det är idrottens baksida. UR:s tv-serie ”Idrottens himmel och helvete” visar avarterna och de goda exemplen.
Ett exempel ur reportageserien är hur pappan behandlar sin son som lämnas utanför för att han inte håller måttet, han vill bara leka, pappan drömmer om proffsmiljoner...


När Sveriges idrottsföreningar är som bäst erbjuder de barn och ungdomar gemenskap och lustfyllt idrottande. Men tyvärr präglas många föreningar av värderingar som stänger ute barn. Dyra elitsatsningar som strider mot barnkonventionen går ofta före alla barns bästa.

Brister - och goda exempel

Investeringar som dessutom inte leder till fler medaljer. UR:s tv-serie "Idrottens himmel och helvete" undersöker barn- och ungdomsidrotten. 

I åtta program sätter UR:s Idrottens himmel och helvete fokus på barn och ungdomars idrottsutövande. Idrottsprofiler, tränare och forskare delar med sig av sin kunskap och erfarenhet. Reportage från idrottens verklighet visar på brister men också goda exempel.

Det första programmet, som sändes på onsdagskvällen, handlar om hur idrottsföreningar i jakten på medaljer använder miljontals skattekronor till elitsatsningar på barn och ungdomar. Samtidigt pekar all forskning på att barn och ungdomar gynnas av att utöva flera idrotter under sin uppväxt. Att specialisera sig före 16-17 års ålder är dessutom negativt för den allmänna motoriska utvecklingen. Ändå är elitsatsningar redan från tidig ålder vedertaget på många håll inom svensk idrott.

Han dög inte

- Utslagningsprocessen och selekteringsprocessen är det största felet som vi håller på med inom idrotten, när det gäller yngre åldrar, menar Sveriges mest framgångsrike förbundskapten för lagidrott, innebandyns Jan-Erik Vaara.

Andra programmet lyfter frågor om utanförskap och mobbning. Idrotten har fantastiska möjligheter att bidra till ett bättre samhälle. Men alldeles för många barn slutar idrotta och alldeles för många barn har negativa minnen av sitt organiserade sportande.

Som 10-årige Emrik som blev utesluten från sitt innebandylag för att han, enligt tränaren, inte höll måttet. Och anfallsstjärnan Martin Mutumba som pratar om sitt eget utanförskap som liten och hur han i dag stärker ungdomar i liknande situationer.

- Utanförskapet har format mig, jag låter alla vara med och jag tror på varje spelare, säger Martin Mutumba som har ett engagemang i det egna Rinkeby United och även arbetar tillsammans med Rädda barnen.

Omfattande programserie

Övriga program handlar om bland annat föräldrar inom idrotten, idrotten som klassfråga och om våld inom idrotten. Tränaren och f.d. fotbollsspelaren Pia Sundhage, VM-hjälten, förre proffsspelaren och numera tränaren Klas Ingesson, friidrottstränaren Yannick Tregaro, kampsportaren Pernilla Johansson och f.d. fotbollsspelaren Magnus Hedman är några av de många kända profiler som medverkar.

Seriens syfte är att väcka diskussion bland tränare och ledare som jobbar med barn och unga, men också att ge föräldrar en bra bild av hur det borde fungera för alla barns välbefinnande.

Efter de åtta programmen följer ytterligare fyra program, på samma sändningstid. Idrottens himmel och helvete Special har syftet att ge konkreta verktyg till Sveriges ideella idrottsledare.

UR sänder även Idrottens himmel och helvete i P4 varje lördag kl. 11.00, med start redan vecka 2. I livesändningar lyfter programledaren Fredrik Berling viktiga frågor kring ungdomsidrotten och tar emot lyssnarsamtal för att diskutera dessa.

lasse b (inte verifierad)

ons, 2014-01-15 15:11

1. ser fram mot med stort

ser fram mot med stort intresse; äntligen något som icke endast behandlar den idrottsliga marknaden ...

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.