2,8 miljoner svenskar såg VM-finalen

Fotboll-VM är över. Tillvaron kan bli normal igen. I en månad har mästerskapet med alla dess konsekvenser präglat dagplaneringen för människor världen över via TV:n.
Kapitalets och tysk fotbolls ledande män på samma segerfest, den som tyska fotbollsförbundet, DFB, höll på söndagskvällen i Rio de Janeiro. Från vänster, Wolfgang Niersbach, DFB-presidenten, Reinhard Rauball, chef för tyska Bundesliga , och Daimlers vd Dieter Zetsche och hans dotter Nora. Foto: Markus Gilliar, AP Photo/TT

 

Bara det att 2,8 miljoner svenskar såg söndagskvällens VM-final.  Det motsvarar en andel på 76,7 procent.

Det är siffror som visar hur fotbollen fångar fler människor än mycket annat.

Skaffar nya favoritlag

Att Sverige inte deltog har mindre betydelse. Fotboll-VM är ett skådespel som räcker ändå och många får ett favoritlag bland de deltagande nationerna.

I Sverige delade SVT och TV4 på sändningsrättigheterna. Det innebar att SVT sände premiären och TV4 finalen enligt ett vedertaget mönster.

Öppningsmatchen hade 1,5 miljoner tittare medan söndagens avgörande match noterade 2,8 miljoner.

Twitter och nätet

De avgörande matcherna i slutskedet av turneringen lockade i övrigt flest tittare, som Holland-Argentina med 1,72 miljoner tittare i TV4 och bronsmatchen Brasilien-Holland, 1,57 miljoner.

Noterbart – VM-finalen 2010, Holland-Spanien, lockade 2,6 miljoner svenskar.  Och 3 miljoner såg Italien-Frankrike 2006.

Men bevis på intresset för VM:

  • 618 725 användare kommenterade finalen och det innebar nytt tweet-rekord, enligt Twitter Data.
  • TV4:s Fotbollskanalen.se redovisar sin bästa månad någonsin efter en massiv satsning och ett stort antal medarbetare i tjänst. Under förra veckan hade Fotbollskanalen.se hela 548 190 unika besökare.

Fakta

Bästa tittarsiffrorna

Final, Tyskland mot Argentina, TV4, 2,8 miljoner

Semifinalen, Holland mot Argentina, SVT, 1,75 miljoner

Semifinalen, Brasilien mot Tyskland, TV4, 1,72 miljoner

Match om tredjepris, Brasilien mot Nederländerna, SVT, 1,57 miljoner

Källa: Siffror från MMS. Avser alla 3-99 år då annat ej anges

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.