Så gick hemliga TV-affären till

Kampen om idrottens TV-rättigheter pågår ständigt och jämnt. Och det är inte alltid det går regelrätt till. Som nu när SVT plötsligt lyckas köpa sex år av hockey-VM och TV4 står där som den stora förloraren.
Ishockey-VM i Stockholm och Globen 1989, Kenta Nilsson jublar efter att ha gjort mål. Det året chockade TV3 och Jan Stenbeck svensk TV-värld och köpte bildrättigheterna - de som SVT hade haft i alla år. Foto: Jan Collsiöö, TT

 

På tisdagen kom alltså nyheten - SVT har tecknat ett sexårigt avtal med Infront Sports & Media om rätten till hockey-VM, ett avtal som gäller från 2018. 

Näst fotbolls-VM de mest eftertraktade bilderna eftersom hockey-VM garanterar tittarmiljoner från första nedsläpp.

Vad skedde bakom kulisserna?

Lyckan är total på SVT. Från TV4 råder total tystnad.

Och ingen vill uttala sig om hur affären gick till.

Inte heller agenten i fråga, dvs företaget Infront Sports & Media.

Lyckan är maximal i SVT-huset, alla medarbetare twittrar och uttrycker sin glädje. Det bevisar att det är en både snabb och överraskande affär.

Men hur kunde TV4 släppa ifrån sig bilderna? 

I en inbillad trygghet

Under många år var det självklart att hockeyns världsmästerskap skulle visas i SVT. Traditionen pågick fram till 1989 när Jan Stenbeck och MTG, chockade både konkurrenter och tittare. De betalade avsevärt mer och därefter sände TV3 VM fram till 2011. 

Då kom TV4 in i bilden. Lika plötsligt, oväntat som företrädaren. Ett sex-årigt avtal skrevs, varav två år återstår.

Frågan är nu om TV4 satt i en slags trygg uppfattning om att hockey-VM var i deras ägo och så skulle förbli? När det väl var dags för en ny förhandling så skulle man se till att förlänga avtalet. Läget var under kontroll, så att säga. 

Eller är det så att de inte får in tillräckligt med matcher i sin huvudkanal på grund av alternativintäkter från andra program. Det ska ha diskuterats redan i höstas och TV4-redaktionen insåg det motbjudande att VM skulle försvinna.

Just svårigheten att placera sport i huvudkanalen, den som ändå räknas, blev påtaglig tidigare när man inte fann något annat val än att sälja fotbollslandskamper till Kanal 5 som senare nobbade SHL:s slutspel.    

Ta chansen - nu!

Nu fick SVT en apropå eller en underhandskontakt, hockey-VM kunde bli deras igen förutsatt att det skedde en snabb affär, en riktigt snabb affär.

Det är det scenario som förefaller mest logiskt, även om det saknas svar på vissa delfrågor.

Nu slog SVT till utan betänketid, vd:n Hanna Stjärne och sportchefen Per Yng behövde knappt diskutera saken även om en uppgörelse kostar rejält och totalt sett blir en av SVT:s dyraste satsningar någonsin. 

Men den här affären kunde de inte motstå. Så värdefullt är ett Hockey-VM, i både strategi och positionering mot såväl tittarna som mellan TV-bolagen. 

Thomas Ejderhov

Peter (inte verifierad)

ons, 2015-07-08 12:51

1. Det är skillnad på att veta och att gissa

Det är lite skillnad på "så gick hemliga TV-affären till" som förespeglar att man vet något och "så KAN hemliga TV-affären HA gått till" som i stället berättar att man gissar. Det första exemplet skvallrar om att man har bekräftade uppgifter på hur det gick till när SVT snuvade TV4 men det har man tydligen inte då man i texten kan läsa: "INGEN vill uttala sig om hur affären gick till" = Ingen har alltså talat om hur det gick till. "Det SKA HA diskuterats" = Möjligen har man diskuterat kanalplaceringar. "Det är det scenario som förefaller mest logiskt, även om det saknas svar på vissa delfrågor." = Vi gissar på det mest troliga men det stämmer ändå inte helt. Man får alltså inget svar på det rubriken utlovar utan bara en del mer eller mindre troliga tips.

thomasejd

ons, 2015-07-08 13:04

2. Byggd på fakta

Vad bra med reflektioner! Men, texten är baserad på samtal med insiders och människor med vana att förhandla i motsvarande situationer. Det är ingen gissningslek. Det är en samlad bedömning efter samtal med personer som har erfarenhet från sådana här affärer. Att bara återge pressinfo och låta er läsare nöja er med det har varit tämligen meningslöst. Vi måste ställa frågor om "När, var, hur". När ingen från ansvarigt håll vill svara eller bekräfta är det självklart att söka info från andra håll. /Thomas Ejderhov, IA

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.