Första kvinnan som sportchef

Ny chef för SVT Sport blir Åsa Edlund Jönsson, idag utvecklingschef på SVT Sport. Hon efterträder Per Yng.
Åsa Edlund Jönsson har blivit utsedd till ny sportchef på SVT.

 

Åsa Edlund Jönsson tillträder som SVT:s sportchef i början av maj. Hon har arbetat på SVT sedan 1999 och har suttit i sportens ledningsgrupp sedan 2010. Det senaste året har hon varit ansvarig för lanseringen av den nya sportsajten samt den stora organisationsförändring som SVT Sport genomfört. 

Hög ambition

- Jag är glad och stolt för förtroendet att få leda Sveriges största och bästa sportredaktion. Jag ser fram emot att tillsammans med otroligt professionella medarbetare fortsätta att utveckla SVT:s sportjournalistik i det nya digitala samhället, säger Åsa Edlund Jönsson. 

Hon framhåller hur SVT Sport ska producera de mest angelägna, engagerande och underhållande sportsändningarna för Sveriges stora och mycket sportintresserade publik

Åsa har en lång karriär som sportjournalist. Hon började bevaka sport för Örnsköldsviks Allehanda 1990 och arbetade sedan under flera år som reporter och programledare på Supersport och Canal+ innan hon kom till SVT 1999.

På SVT har Åsa jobbat som reporter och programledare samt som Sveriges första kvinnliga hockeykommentator. De senaste åren har hon varit utvecklingschef, onlinechef samt projektledare för bland annat OS, Sportspegeln och SVT:s valsatsningar. 

- Åsa Edlund Jönsson är en säker publicist och en entusiasmerande ledare. Jag är övertygad om att hon kommer att fortsätta utveckla och förnya SVT Sport och vår journalistik, och göra oss än mer intressanta för publiken, säger Anne Lagercrantz, chef för nyhetsdivisionen.

Spelar veteranhockey

Åsa Edlund Jönsson, 42 år 

Familj: Gift, två barn. 

Idrottskarriär: Spelade volleyboll, fotboll och basket som ung. Idag är det veteranhockey, innebandy och gym som gäller. 

Bor: Född i Örnsköldsvik, bor i Stockholm.  

Roligaste idrottsminne: OS-guldet och OS-silvret i ishockey i Turin 2006. 

Fakta

Tidigare sportchefer på SVT

* 1957-1969 Gert Engström 

* 1969-1983 Åke Iwarsson

* 1983- 1985 Lennart Sveder

* 1985 – 1988 Sven-Olov Malmros

* 1988 – 1990  Hans Bonnevier

* 1990 - 1998 Bosse Gentzel  

* 1998 – 2005 Remy Nilsson

* 2005 -2010 Albert Svanberg

* 2010 – 2015 Per Yng

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.