Vill skapa ett bättre Sverige med löpning

Förut tränade han högavlönade konsulter och chefer på stora börsbolag. Nu tränar han ungdomar i Stockholms ytterområden med sikte på bland annat Lidingöloppets skolstafetter. Mårten Westberg vill skapa ett bättre Sverige med hjälp av löpning.

Mötte du för några år sedan en skäggprydd man i täten för en grupp springande medelålders män på Östermalm var chansen stor att det var Mårten Westberg som tränade en grupp jurister, ekonomichefer, läkare och strategikonsulter.

Förorten på språng

Nu hittar du honom i Järvaområdet, på skolorna i Kista, Akalla och Tensta i samarbete med Lidingöloppet. Nu är det inte män med pulsklockor och de senaste träningskläderna som är hans svans, utan ungdomar från Afghanistan, Somalia, Eritrea och andra oroliga hörn av världen.

Mårten Westberg, före detta lovande löpare som nästan nådde ända fram till landslaget som maratonlöpare, gjorde en helomvändning i livet strax efter 50. 

– Jag saknade en grupp under mina träningar: ungdomarna från förorten. Så en onsdag i veckan tog jag ledigt och sökte upp skolorna i Stockholms förorter för att börja träna ungdomarna och få med dem att ansluta till min träningsgrupp.

Lärare imponerad

En av de som nappade var Napoleon, 13, från Eritrea. Efter ett par veckor ringde Napoleons svenskalärarinna till Mårten Westberg och utbrast: 

– Napoleons svenska har fullkomligen exploderat! Han använder ord och uttryck som hans klasskamrater inte är i närheten av, berättade lärarinnan. 

Då föll polletten ned för killen från Stockholms innerstad. Det var det här han ville ägna sitt liv åt. Han startade Akalla Run som en sektion i föreningen Kista Sports Club. 

– Det är klart som tusan att Napoleons svenska blir bättre när han deltar i en träningsgrupp med controllers och konsulter. Dessutom ger det honom ett värdefullt nätverk när han ska söka jobb eller starta företag. Löpning ökar också koncentrationen vilket är bra för studierna, säger Mårten Westberg som pluggade på University of Texas i början av 80-talet.

Satsning på Järvaområdet

2015 gjorde Lidingöloppet en satsning på att få ungdomar i Järvaområdet att börja träna löpning och startade Skolstafetten Järva – parallellt med Lidingö Skolstafett som arrangerats sedan flera år för skolorna på Lidingö.

Inför 2017 års lopp har Mårten Westberg fått en nyckelroll i den satsningen.

Målet var 100 deltagare första året. Det kom 680!

Ett annat mål var att 40 barn och ungdomar från Järvaområdet skulle välja att delta i Lidingö Skolstafett. Det kom 350!

Utveckling av Skolstafetten Järva har varit närmast explosionsartad. Förra året deltog 1 200 barn och ungdomar, varav 700 valde att även kliva på någon av de abonnerade bussarna till Lidingö för att delta i Lidingö Skolstafett. I år är målet 1 600 elever, varav Tomas Hoszek hoppas att drygt hälften vill åka med till Lidingö. Intresset bland Lidingö-ungdomarna att åka till Akalla och delta i Skolstafetten Järva ökar också för varje år.

Sveriges stora utmaning

Skolstafetterna på Lidingö och Järvafältet har därmed vuxit till ett allt större integrationsprojekt. Just integration är en stark drivkraft för Mårten Westberg:

– Sverige står inför en stor utmaning: antingen lyckas vi med integrationen och då blir det bra, eller så misslyckas vi och då går det åt helvete. Vi i Akalla Run kan bidra till en liten del genom bland annat vår träning och skolstafetterna med Lidingöloppet. Förhoppningsvis kan vi fungera som inspirationskälla för andra. 

Gensvaret har varit stort, bland annat från Svenska Friidrottsförbundet som gett Mårten och de andra i Akalla Run chansen att dela med sig av sina erfarenheter från Skolstafetten Järva på utbildningar i förbundets regi. 

Vill få alla i träning

Lidingöloppet är en viktig pusselbit i strävan till ett bättre liv för ungdomarna i Järvaområdet, enligt Mårten Westberg:

– Skolstafetten Järva är triggern för att få barn och ungdom att vilja träna. Jag skulle aldrig kunna bygga upp den fantastiska organisation som krävs för att genomföra Skolstafetten Järva, som Lidingöloppet bidrar med. På sikt ska vi nå alla ungdomar i skolorna i Järvaområdet att börja träna löpning och delta i skolstafetterna. 

– Hur många ungdomar det är? Tja, runt tjugotusen skulle jag tro…

 

2015 gjorde Lidingöloppet en satsning på att få ungdomar i Järvaområdet att börja träna löpning och startade Skolstafetten Järva – parallellt med Lidingö Skolstafett som arrangerats sedan flera år för skolorna på Lidingö. Målet var 100 deltagare första året. Det kom 680! Förra året deltog 1 200 barn och ungdomar i Skolstafetten Järva, varav 700 valde att även delta i Lidingö Skolstafett. – Foto: Adam Johansson, Lidingöloppet.