Ett motbjudande beslut

Hockeyns största krislag de senaste säsongerna har tvingas ta ett beslut som de helst ville slippa. Tränaren Larry Huras sparkas och Modo tvingas till nya miljonutgifter som de absolut inte har råd med.
Beslutet att byta tränare motsätter sig egentligen hela Modo-ledningen inklusive vd:n Charlotte Gustafsson. Men till slut fann man inget annat alternativ för att få fart på laget. Foto: TT

 

Det är bara tidigt utdömda Karlskrona som är sämre i SHL. 

Publik och sponsorer krävde någon form av handling. Men sju förluster i rad och ett mycket ifrågasatt lag tvingades Modos ledning att ta ett beslut. Larry Huras har inte gjort någon större lycka och beslutet är inte oväntat. Han är starkt kritiserad och många anser att laget har saknat ett grundspel och allt hopp egentligen var borta.

Saknades alternativ

Men oavsett, finns det inget alternativt, kan vi göra något annat, frågade sig ledningen. Dvs, kan vi inte slippa de kostnaderna? Vi har egentligen inte råd.

Klubben har tappat 20 miljoner kronor de senaste åren och vd:n Charlotte Gustafsson och hennes stab har jobbat envetet för att banta utgifterna.

Förra säsongen innebar en vinst (som en av fyra klubbar i SHL) och åter skapades ett eget kapital (4,2 miljoner).

- Det är vi stolta över, konstaterade Charlotte Gustafsson.

Sedan skrev klubben som först i SHL kontrakt med Sportfive, Lagardéres dotterbolag som också jobbar med AIK, Halmstad och Helsingborg i fotbollsallsvenskan.

- De tar över vår säljorganisation. Våra tre säljare blir anställda av Sportfive, rapporterade vd:n, väl medveten om att Modo redovisade sponsorintäkter om 5 miljoner kronor vilket var mindre än övriga SHL-lag.

Lyckat avtal

Driftbidraget från Örnsköldsviks kommun till Fjällräven Center om 16 miljoner kronor, uppgörelsen med Intersport med outsourcing av souvenirförsäljningen och en lyckad verksamhet från arenarestaurangen bidrog ytterligare till en ljus framtidsbild.

Förbättringarna innebar att sportchefen Per Svartvadet kunde får 5 miljoner extra till spelarbudgeten och Modo kom att värva rekordmånga spelare.

Men det har inte hjälpt. Laget ligger i botten i år igen.

Det enda som återstod var att offra tränaren. 

Huras kontrakt rivs och assisterande tränarna Henrik Gradins och Jan-Axel Alavaaras fick samma besked.

Men deras kontrakt gäller. De ska ha betalt även i fortsättningen.

Samtidigt som ersättarna kommer – och de ska också ha betalt.

Fem tränare med lön...

Fem tränare på lönelistan är vansinnigt mycket för Modo. En förlorad SHL-plats ännu dyrare.

- Detta är aldrig en situation man vill hamna i, men nu är vi där. Vi har inlett säsongen katastrofalt dåligt och när vi analyserar problemen ser vi stora brister i hela vårt spelsystem, säger Modos general manager Per Svartvadet

Han och Peter Forsberg ligger bakom valet av Larry Huras. En satsning eller chansning som inte höll och som nu äventyrar klubbens framtid.

Andreas Johansson och Fredrik Olausson kommer in och brinner säkert av revanschlust efter att ha fått sparken i HV 71. Det kan bli Modos smala lucka.

”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.

Skytteholms idrottsplats, grannen som s a s blev kvar när Råsunds revs, ska nu bli en fullvärdig arena med större huvudplan,  större läktare och här blir det totalt tre fullstora elvamannaplaner och en sjumannaplan. Solna stad satsar på anläggningen som blir hemmaplan för AIK:s damlag och Vasalunds herrlag och en fast plats för AIK:s akademi.Allt blir möjligttack vare en överenskommelse med företaget JM AB.

Röda siffror i bokslutet, minus 17 miljoner och 10 miljoner i sparbeting. Dåvarande förbundsordföranden, Christer Englund, fick skynda till banken för att lånevägen säkra förbundets drift.
Det var den ekonomiska verkligheten efter 2013 års VM i Globen, där Tre Kronor under Pär Mårts landade ett VM-guld.
VM-general då, som nu inför kommande mästerskap i Avicci Arena i maj 2025 var Tony Wiréhn,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Champions League kommer tillbaka ! Vipalay Group har lyckats i förhandlingarna och kunde på onsdagen gå ut med nyheten. Från och med i höst sänds världens största klubblagsturnering åter i Viaplays kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027. kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027. Viaplays kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.