Dubbla karriärer viktigt och möjligt

Under senare år har många av landets universitet och högskolor skapat system för att underlätta för idrottare att kombinera elitsatsningar med studier, s.k. dubbla karriärer. Denna process har skett i nära samarbete med idrottsrörelsen, skriver Johan R Norberg

Ett begränsat antal lärosäten har dessutom tilldelats certifiering som s.k. Riksidrottsuniversitet, däribland mitt eget lärosäte Malmö universitet i samarbete med Högskolan i Halmstad.

En satsning på dubbla karriärer för elitidrottare är nödvändigt.

 För de allra flesta elitidrottare sker elitsatsningen under en begränsad men intensiv period i övergång mellan ungdom och vuxenliv, det vill säga just under de år då unga vanligtvis studerar eller etablerar sig på arbetsmarknaden. Utan framförhållning och planering riskerar de att vara dåligt förberedda på ett liv efter idrottskarriären.

 Stöd ett måste

 Men samtidigt är det inte enkelt att förena studier och elitidrott. Att konkurrera om medaljer på högsta internationella nivå är ett stort och tidskrävande åtagande, präglat av omfattande träning, tävlingar och resor. Mot detta ställs akademiska studiers motsvarande krav på att lyssna på föreläsningar, skriva tentor och delta i grupparbeten.

 Risken för intressekonflikter är uppenbar, likaså negativa följder för de elitaktiva i form av stress och psykisk ohälsa. Utan stöd och förståelse för elitaktivas speciella situation – både från idrotten och högskolesektorn – är risken stor att både elitsatsning och utbildning tar skada eller, i värsta fall, helt omintetgörs. 

 Vägen till högskolorna ökade engagemang för elitidrottares dubbla karriärer har emellertid inte varit spikrak. Jag har vid flera tillfällen mötts av både skepsis och motstånd, vilket i stor utsträckning beror på okunskap om de faktiska villkoren i svensk elitidrott.

Är tillvaron som elitidrottare lyxig?

 Ett första missförstånd är att tillvaron som elitidrottare skulle vara glamourös: att vägen till medaljer och segrar är kantad av höga löner, stora prispengar och lukrativa sponsoravtal. En elitaktiv borde väl både kunna leva gott på sin idrott och samtidigt spara inför framtiden? Detta må stämma för ett fåtal (främst manliga) idrottare i de mest kommersiellt gångbara idrotterna – men det är knappast en rättvis beskrivning för merparten av de drygt 3 000 personer som för närvarande representerar Sverige i internationella mästerskap.

  Ofta är stödet från förbund och moderklubbar högst begränsat, så även möjligheterna till sponsorer och reklamavtal. Merparten av elitsatsningen måste de unga istället finansiera på egen hand, genom stöd från föräldrar och anhöriga, deltidsarbeten eller studiemedel. Detta skapar både ojämna och orättvisa förhållanden i svensk elitidrott.

 Eller som forskaren P G Fahlström så träffande formulerat saken: att i Sverige bör talangfulla idrottare välja sina föräldrar med omsorg.

Ska universitet och högskolor jaga medaljer?

Ett andra missförstånd handlar om motiven för landets universitet och högskolor att engagera sig i elitidrottares tillvaro. Är målet att stärka svensk idrotts konkurrenskraft på den internationella arenan? Nej. Enligt min mening kan svenska lärosäten knappast ha elitidrottsliga ambitioner.

 Däremot kan och bör akademin uppmuntra till och underlätta för studier för grupper som inte självklart finner sin väg till högre utbildning. Ur detta perspektiv kan en satsning på dubbla karriärer ses som en variant av breddad rekrytering. För lärosätena handlar det således om att nå och stödja en ambitiös och ofta högpresterande grupp unga som annars inte skulle söka eller ta sig igenom högre utbildning. För idrotten blir effekten samtidig att det skapas åtminstone något mer jämlika och långsiktigt hållbara villkor för svenska elitidrottare.

På så sätt kan universitet och högskolor bidra till att det inte enbart är föräldrars plånbok som avgör vilka elitidrottare som står rustade för en ny framtid när väl strålkastarljuset slocknat.

Johan R Norberg

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.

Skytteholms idrottsplats, grannen som s a s blev kvar när Råsunds revs, ska nu bli en fullvärdig arena med större huvudplan,  större läktare och här blir det totalt tre fullstora elvamannaplaner och en sjumannaplan. Solna stad satsar på anläggningen som blir hemmaplan för AIK:s damlag och Vasalunds herrlag och en fast plats för AIK:s akademi.Allt blir möjligttack vare en överenskommelse med företaget JM AB.

Röda siffror i bokslutet, minus 17 miljoner och 10 miljoner i sparbeting. Dåvarande förbundsordföranden, Christer Englund, fick skynda till banken för att lånevägen säkra förbundets drift.
Det var den ekonomiska verkligheten efter 2013 års VM i Globen, där Tre Kronor under Pär Mårts landade ett VM-guld.
VM-general då, som nu inför kommande mästerskap i Avicci Arena i maj 2025 var Tony Wiréhn,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Champions League kommer tillbaka ! Vipalay Group har lyckats i förhandlingarna och kunde på onsdagen gå ut med nyheten. Från och med i höst sänds världens största klubblagsturnering åter i Viaplays kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027. kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027. Viaplays kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.