Huliganproblematik – mitt i Visby

Huliganproblematiken kostar massor av tid, miljoner kronor och resurser i mängd. Men så ska det också bli lugnt på arenorna. Det utlovades i Almedalen.
Mats Lanner, nationell polisinsatschef, intygar att stämningen blir allt bättre på fotbollsarenorna.

 

När Lars Christer Olsson och Mats Enqvist sa ja till uppdraget att leda Svensk Elitfotboll för drygt två år sedan trodde de nog aldrig att en enda fråga skulle kunna sysselsätta dem i den milda grad att allt annat fick läggas åt sidan.

Fullt till sista plats

Men bråken på arenorna dominerar deras vardag. Polisnotor, bråk, stökiga individer överskuggar allt annat och agendan är fylld till bristningsgränsen av möten, samtal med ett enda mål – att få lugnt på arenorna och därmed få mer publik.

Som nu i Almedalen, SEF ordnade ett seminarium, Stå upp för fotbollen. Typ samma arrangemang som de två föregående åren.

Salen i hotell Visby fylldes till sista plats och mer därtill. Intresset måste betecknas som överraskande stort. Det finns varken sitt- eller ståplats kvar och värmen i rummet är i dubbel bemärkelse på högsta nivå.

Samtal pågår

Det kommer alltså så många människor som är intresserade och bryr sig om våldet på arenorna och som undrar om en lösning möjligen kan skymtas. Och visst gör det det.

Det försäkrar alla närvarande. All tid och alla pengar för många personer som är engagerade i frågan ser ut att ge resultat. Det säger de själva i alla fall.

- Nu pågår samtalen med alla inblandade, supporterorganisationer,polisen, politiker och fotbollen. Vi pratar samma språk. Det är inte vi och dom längre, betonar Mats Enqvist, generalsekreterare i SEF.

Fasen vill också 

Dialog, välkomnande och positivitet är nyckelord. 

- De betyder mycket mer än vad många tror att vi kan lyssna, framför våra synpunkter och att få till de här samtalen.

- Supporters vill också att fotbollen blir det dominerande. De vill få bort avarterna.

Något som AIK:s fotbollsordförande Johan Segui instämde :

- Vi har ett enormt ansvar som Sveriges största klubb. Det finns ett beteende i grundkulturen bland fansen som vi jobbar med. Det tar ett tag att förändra, men vi är ändå på väg.

"Vi vill ha stämning"

Flera vittnar om ett annat tänk och ett annat beteende bland supportrarna. Fans vänder sig mot andra fans och vill ha slut på bråk, hets, polis, kravaller och rånarluvor – det som förstör för alla som bryr sig om spelet och favoritlaget.

- Vi vill ha stämning, vi vill ha fansen, som Mats Enqvist uttrycker det.

- Men vi vill komma åt de där felande procenten.

Då är de inte välkomna

Enqvist och Lars-Christer Olsson har haft återkommande möten med fansen.

- Det var aldrig så lugnt på arenorna som under 2013. Men så hände det som alla känner till i Helsingborg... Det saboterar mycket av det vi andra vill åstadkomma. 

Det finns en grupp som inte vill annat än att ställa till bråk.

- Om vissa inte vill acceptera våra regler, ja, då får de stanna hemma. De är inte välkomna, betonade Lars-Christer Olsson.

Där, på ett hotell mitt i sommarfagra Visby, var tilltron stark till att det ska bli lugnare.

Företagen bryr sig

Om det så var Johan Segui, ordförande i AIK FF, Mats Jonsson, evenemangsansansvarig i Djurgården, Anders Almgren, SLO (Supporter Liaison Officer) i IFK Göteborg, Mats Lanner, nationell polisinsatschef, Ylva Johansson, ordförande i Stockholms fotbollsförbund eller Lars-Christer Olsson, ordförande i SEF, eller Mats Enquist, generalsekreterare i SEF, som uttalade sig.

Det är också en samhällsfråga och nu börjar näringslivet att visa intresse. Swedbank är först att stödja värdegrundsarbetet. 

- Det dags att få ihop minst fyra företag till, säger Björn Larsson, marknadsdirektör på Swedbank som har gått in med öronmärkta pengar, bl a för att klubbarna ska anställda personer som enbart jobbar med supporterfrågor.

Thomas Ejderhov

”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.

Skytteholms idrottsplats, grannen som s a s blev kvar när Råsunds revs, ska nu bli en fullvärdig arena med större huvudplan,  större läktare och här blir det totalt tre fullstora elvamannaplaner och en sjumannaplan. Solna stad satsar på anläggningen som blir hemmaplan för AIK:s damlag och Vasalunds herrlag och en fast plats för AIK:s akademi.Allt blir möjligttack vare en överenskommelse med företaget JM AB.

Röda siffror i bokslutet, minus 17 miljoner och 10 miljoner i sparbeting. Dåvarande förbundsordföranden, Christer Englund, fick skynda till banken för att lånevägen säkra förbundets drift.
Det var den ekonomiska verkligheten efter 2013 års VM i Globen, där Tre Kronor under Pär Mårts landade ett VM-guld.
VM-general då, som nu inför kommande mästerskap i Avicci Arena i maj 2025 var Tony Wiréhn,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Champions League kommer tillbaka ! Vipalay Group har lyckats i förhandlingarna och kunde på onsdagen gå ut med nyheten. Från och med i höst sänds världens största klubblagsturnering åter i Viaplays kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027. kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027. Viaplays kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.