Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Staten missar öppet mål

Foto: exoimperator

 

Riksdagen skickade ut en rapport häromdagen. De åtta riksdagspartierna har gjort en översyn om hur idrotten fungerar utifrån hur staten vill att den skall fungera. Jag blev väldigt ledsen när jag läste rapporten. I natt drömde jag om hur det blir när idrotten gör som staten vill.

Ring, ring!

– Hallå, det är Niklas.

– Hej, Niklas, det är Kalle på fotbollsklubben, visst hade du lirat fotboll när du var ung?

– Ja, dock inte högre än division tre som senior.

– Det räcker långt, vi kommer att tappa tränaren till Fabians lag, kan du hoppa in?

– Få se nu, det är en timme på onsdagskvällar och så matcherna under säsong.

– Precis, mer än så är det inte.

– Ok, jag kan ta på mig det, skall jag börja på onsdag?

– Nja det fungerar inte så längre, staten har bestämt att vi gjort allting fel så nu är det lite nya rutiner.

– Jaha, vad innebär det då?

– Jo, så här. Först måste du kontakta polisen och begära ett utdrag ur brottsregistret, det måste du lämna in på kansliet och då måste du ha med dig legitimation. Sen skickar vi hem lite handlingar till dig. Det är FNs barnkonvention, idrottens jämställdhetsprogram, Friends antimobbingutbildning, Barnidrottsombudsmannens certifiering mot sexuella övergrepp och Södertörns högskolas HBTQ-certifiering. Du bör läsa in allt, sedan är det studiecirklar två kvällar i veckan och ett tiotal weekendkurser som krävs innan du kan bli godkänd som tränare.

– Oj, men är det ingen tränarutbildning då?

– Nej, den har vi lagt ner, ansågs ta för mycket tid och ingår inte i statens krav på oss.

Nu raljerar jag medvetet, men anslaget i rapporten är precis så här. Vi riskerar att alla goda idéer om det perfekta samhället slår ihjäl det ideella engagemanget hos 650 000 ledare.

Konkurrensen om människors fritid är mördande. Att lägga på ideella ledare ökad tid för att genomföra uppdraget är det i särklass säkraste sättet att få fler att hoppa av och färre att börja.

Skrämmande naivt

Tron i dokumentet att RF någonsin skall ha förmåga att nå ut till 650 000 ledare och fem miljoner föräldrar indikerar en naivitet som är skrämmande. I dagens samhälle når man de som vill ta emot informationen. Bruset och informationsmängden är för stor för att nå fler.

Man noterar i rapporten att bland nyanlända flickor så ligger idrottande väsentligt lägre än för svenskfödda tjejer. Det antas då bero på idrotten. Tanken att det är våra politikers totala inkompetens att hantera hedersförtrycket som är orsaken finns inte. Flickorna får helt enkelt inte idrotta. Här har vi ca 140 000 barn och ungdomar som är utsatta för hedersförtryck och våra politiker gör ingenting utöver att ösa ut 100-tals miljoner i bidrag till organisationer som i bakgrunden styrs av islamisterna som skapar förtrycket.

När Linnea Claesson och 1000-tals andra tjejer som idrottar utsätts för sexuella trakasserier så gör staten ingenting, anmälningar skrivs av, det blir inga åtal. Samhället lämnar tjejerna helt åt sitt eget öde.

Inga förslag från politiker

Sexuella övergrepp sker i alla miljöer där det finns ungdomar. Förskola, skola, ungdomsgårdar, scouter, kyrkan, idrotten och i hemmen. Är väl egentligen bara de politiska ungdomsförbunden som inte omfattas då de är så få och har så lite verksamhet. Här finns inga förslag från politiker på hur de myndigheter som äger ansvaret för att beivra brott och lagföra brottslingar skall agera. Helt plötsligt så lyfter man ut idrotten som enda område med barn och ungdomar och anser att idrotten skall ta över polisens ansvar att beivra brott.

Med över 100 miljoner tränings– och matchtillfällen så sker det tyvärr övergrepp inom idrotten. Men ingenstans finns något bevis för att idrotten är överrepresenterat. Det troliga är det omvända, dvs att övergreppen är vanligare i andra miljöer.

Idrotten skulle kunna göra väsentligt mer på integrationsområdet, men då krävs det fungerande myndigheter som gör sin del av ansvaret. Med dysfunktionella myndigheter på det här området så förhindras idrotten att agera.

Ärkebiskopen, hallå!

Ärkebiskopen skrev i tisdags på DN Debatt om att man visst bör utsätta barn för religiös propaganda och ingen kritiserade henne för att det innebär brott mot FNs barnkonvention. Två dagar senare så skall idrotten följa barnkonventionen på en nivå som våra myndigheter aldrig någonsin har nått.

När det gäller den övergripande frågan om hur effektivt statsbidragen till RF används är det två enkla slutsatser som rapporten helt missar som bör framhävas.

Först och främst så ger de totala 6,7 miljarderna idrotten får i bidrag (staten två, resten från kommuner och regioner) cirka 35 miljarder tillbaka i skatteintäkter. Det är en avkastning på satsat kapital som våra duktigaste riskkapitalbolag aldrig någonsin kan nå. Mer effektivt än så kan skattemedel aldrig användas.

Sedan innebär rapporten att mer av idrottens resurser skall användas till administration och byråkrati och mindre till idrott. Det är den enda slutsats som går att komma fram till. I ett bekymmersamt läge där samhällsförändringar gör det svårare att rekrytera till styrelser och som ungdomsledare föreslår nu samtliga riksdagspartier gemensamt att man vill göra det nästan omöjligt.

Gör en egen rapport, RF!

Moderaterna har genom Saila Quicklund varit ordförande i kommittén. Hon bär då huvudansvaret för att det saknas orsakssamband, relativitet och konsekvensanalyser. Ger ingen grund för någon att rösta på Moderaterna.

Om jag skall ge något råd till RF och specialförbundens ledning som följd av den här rapporten är det att göra en egen ordentlig rapport på temat hur effektivt partistödet används. Den rapporten skulle peka på ett omfattande slöseri med extremt dåligt utfall. I den jämförelsen framstår idrotten som det stora föredömet.

De som helt saknar förmåga att behålla medlemmar (politiska partierna, 90 procent har försvunnit på 20 år) tror sig ha kompetensen att kritisera idrotten på felaktiga grunder.

Det är skamligt

 

____

Ladda ned hela rapporten:

https://data.riksdagen.se/fil/1EEAB15F-A985-4FB6-9A46-67FA84D3CFDC

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.