Ungdomarna lockas ännu mer av idrott

Svenskens intresset för idrott växer, och samtidigt lockas ungdomarna allt mer, men det betyder också att sponsormarknaden kommer att förändras.

Det påvisar analysföretaget Upplevelseinstitutet via studien Sportnavigatorn, och samtidigt hänvisas till  rapporten Sponsring 4.0 som konsultfirman Rättighetsbyrån genomförde tidigare i år.

Ungdomar lockas allt mer av idrott. De vill vara på läktarna och de vill vara aktiva. Här ett gäng fotbollssupportrar. Foto: Pernilla Wahlman, Scanpix

Det påvisar analysföretaget Upplevelseinstitutet via sin  årliga studie, Sportnavigatorn, och samtidigt hänvisas till  rapporten Sponsring 4.0 som konsultfirman Rättighetsbyrån genomförde tidigare i år.

”Det märks verkligen att studien engagerar eftersom så många har frågor kring resultaten” säger Peter Allvin på Upplevelseinstitutet.

Allt fler unga gillar idrott 

studien visar att idrottsintresset är stort och dessutom växer bland svenskarna. 42 procent anser sig vara mycket intresserade av sport, vilket är en ökning med hela 11 procent på fyra år.

”Det som är glädjande är att utvecklingen bland unga (15-29 år) är ännu mer positiv, där 46 procent anser sig vara mycket intresserade av sport, en ökning med hela 21 procent på fyra år” säger Peter Allvin.

Studien mäter svenska folkets intresse att följa olika idrotter. De fem idrotter som flest svenskar är intresserade av är fotboll, ishockey, friidrott, alpint och längdskidor. Bland unga är den absoluta toppen identisk, men topp 10 skiljer sig mot resten av befolkningen.

”Jämfört med svenska folkets topp 10-lista så lyckas basket, MMA, gymnastik, E-sport och boxning ta sig in bland de ungas topp 10. Säkerligen mycket beroende på framgångar och populära profiler, säger Peter Allvin.

 

Traditionella evenemang toppar

Vasaloppet befäster sin position som Sveriges mest populära idrottsevenemang, följt av Finnkampen. Två evenemang som har en lång historik i svenskarnas medvetande. På tredjeplats återfinns däremot ett evenemang som inte ens fyllt tio år ännu, nämligen SM-veckan. 

Vasaloppet toppar även intresset i den unga målgruppen, men där tar sig Dreamhack in på andraplats och Gothia Cup på en tredjeplats. SM-veckan ligger kvar i toppen med en fjärdeplats, medan Tough Viking kniper femteplatsen. 

Fotboll och ishockey dominerar svenskarnas intresse för ligor

Våra två största idrotter dominerar intresset bland ligor där topplistans fem första placeringar innehas av fotboll och ishockey. SHL och Fotbollsallsvenskan delar förstaplatsen, följt av Hockeyallsvenskan, Superettan och Damallsvenskan. 

”Vi ser en tydlig trend att intresset för svenska damligor ökar kraftigt! Sedan 2014 har intresset för damligorna i snitt ökat med hela 89 procent, vilket kan jämföras med motsvarande herrligor som ökat med 25 procent  under samma period” säger Peter Allvin.

Nya utmaningar för rättighetsinnehavarna

Trots att alla kurvor pekar uppåt och intresset för idrott aldrig varit större så är det inte tillräckligt för att de stora sponsoravtalen ska skrivas. Det finns en diskrepans mellan vad idrotten många gånger erbjuder och vad företagen efterfrågar. 

Studien Sponsring 4.0 syftar till att människor ska förstå varför och på vilka sätt ett företag engagerar sig i olika samhällsfrågor. 

- Det som är väldigt tydligt är att samhällsengagemang är en naturlig del av företagens arbete idag och inte längre en isolerad del av verksamheten. Detta påverkar förstås även hur företagen ser på kommande sponsorsatsningar.” säger Andreas Andersson på Upplevelseinstitutet. 

Studien belyser hur sponsring har utvecklats från att drivas av VD-intressen, till att enbart handla om exponering vidare till målgruppsfokusering & association till att i framtiden handla om affärsutveckling och en del i företagets verksamhet. 

- Utifrån resultaten i studien bedömer vi att det i framtiden kommer krävas värdeskapande rättigheter som inte bara genererar samhällsnytta, utan också kan paketera, erbjuda, mäta och kommunicera den på ett relevant sätt.” säger Andreas Andersson.

Potentialen finns i egna kanaler

Även om företagen engagerar sig i samhällsfrågor och gör bra saker för samhället är det inte alltid lätt att nå ut med sina budskap. Respondenterna i studien belyser problemet med att trovärdigheten saknas när de själva pratar om vilken nytta de gör och vilken funktion rättighetsinnehavarna har.

Att använda idrott som en kommunikationsplattform för att förmedla budskap i kanaler som rättighetsinnehavaren förfogar över är något som flera av respondenterna i studien säger är avgörande för framtiden. 

Fakta

Sportnavigatorn är Sveriges största idrottsstudie med 6 000 intervjuer om året, fördelat med 500 intervjuer i månaden och mäter intresset för idrotter, ligor, evenemang, landslag tillsammans med generell idrottskonsumtion med mera. Totalt kartläggs omkring 120 objekt. 

Sponsring 4.0 är av kvalitativ karaktär där djupintervjuer med 11 stora svenska bolag har genomförts. Syftet är att förstå varför och på vilket sätt ett företag engagerar sig i samhällsfrågor.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.