Idag träffas Björn Eriksson och idrottsministern

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I dag möter Björn Eriksson idrottsministern Amanda Lind för att lämna över den första rapporten om vad idrotten har förlorat på Covid-19 (hittills). Även om RF har gjort en snabb inventering, så har jag svårt att tro att den är i närheten av vad som är idrottens förluster i engagemang, i idrottares trygghet kunna verka för att nå resultat och i folkhälsoarbetet.

Idrotten kommer ställas mot kulturen inom departementet. Kulturdepartementet brukar anses vara de svagaste departementen kommer ställas mot näringsdepartementet och socialdepartementet. Alla vill ha finansdepartementet extra medel -  SAS, sjukvården och Riksidrottsförbundet.

Björn Eriksson kan förvisso finansdepartementets processer från sin tid där, men denna gång är det tveksamt om det räcker med en god insyn i systemet.

Större behov än någonsin

Vi inom idrottsrörelsen har större behov än någonsin att visa på det värde vi skapar och vad den ekonomiska recession som idrotten står inför kommer innebär för enskilda, folkhälsa, turism, demokrati och för levande orter. Några medel kommer inte till idrottsrörelsen för att man tycker synd om oss.

 Jag tror att det finns några tydliga punkter som jag gärna ser skulle tas på mötet med idrottsministern. Insatserna behövs inte bara i år utan även 2021 och 2022, eftersom många effekter fortfarande inte är realiserade.

Idrotten förstår idrotten – inrätta en idrottsakut. RF behöver fria medel att kunna agera och stödja de förbund som behöver hjälp. RF behöver i sin tur förstå hur medlen bäst gör nytta. Det handlar inte om bara idrottsrörelsen inom RF utan idrotten i sitt ekonomiska ekosystem.

Här behöver det finns en systemförståelse över vad som är ekonomiska och verksamhetsmässiga motorer i de olika förbunden.  Det behövs också en förståelse för hur idrottens ekosystem samverkar mellan förbund, mellan kommersiella aktörer och ideella föreningar, samverkar med kommuner och andra intressenter som media och sponsorer.

Att identifiera och säkerställa att nyckelverksamheter fortlevnad för olika idrotter som exempelvis SM-finalerna i Bandy för Bandyförbundet, GöteborgsVarvet och andra motionslopp för friidrotten, O-ringen för Orienteringen och Vätternrundan för idrotten i Östergötland.

Glöm inte att den mesta verksamheten sker lokalt. Idrotten går på knäna och det kommer bli värre. Regeringen borde verka för att kommuner inför hyresfrihet för idrottsföreningar i kommunala lokaler, simhallar och anläggningar, samt ger stöd till hyra av kommersiella lokaler – t ex genom skattelättnader till dessa verksamheter.

Måste skapa förutsättningar

Detta ger klubbars verksamheter möjligheten att fortsätta kunna utvecklas. Dessutom är det inga pengar som direkt behöver tas från krismiljarderna.

Säkerställa att LOK ersättningarna under de kommande två åren ges till föreningar på utifrån den bästa perioden av 2019, 2020 och 2021.

 Jag tror att delar av dessa förslag finns på bordet (kanske alla), men det är viktigt att idrotten agerar dels på det som ger kraft till att de olika idrotterna fungera både nationellt och lokalt och dels på att skapa bra förutsättningar för att det lokala föreningslivet ska fortsatt fungera.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.