Idrotten är inte prioriterat, Amanda Lind möter motstånd internt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Stigande smittsiffror. nya lokala restriktioner, utbrott inom olika delar av idrotten. Dessa nyheter möts vi av varje dag, vilket innebär att vi behöver fråga oss om det återstår en politisk vilja och en bredare opinion för att hitta en lösning för idrottens överlevnad.

Idrottsminister Amanda Lind kämpar i motvind och får inget gehör i regeringen.

Det är svårt att ta intryck av Covid-19:s härjningar utan att inse de förödande konsekvenserna, inte minst eftersom jag själv aktivt arbetar för möjliga lösningar för idrotten, men i ärlighetens namn- varför ska politiker vara intresserade av att öppna upp generellt för idrotten under den närmaste tiden? Jag menar,  till dess det finns ett vaccin. Det beräknas ju ske först ske till kommande senvår eller sommar.

Att politiskt verka för att idrotten ska kunna ta emot publik är idag inget som skapar entusiasm bland politiker. Risken att bli anklagad för att öka smittspridningen och därmed öka belastning på sjukvården är känsligt och politiskt riskfyllt. 

Amanda vill, men förmår inte

 Jag upplever att Amanda Lind är en beslutsfattare som lyssnar och gärna skulle vilja påverka situationen till det bättre, men att hon inte ser det som politiskt taktiskt eller möjligt att driva hårdare än vad hon gör mot inrikesminister Damberg eller hälsominister Hallengren. 

För politiken är idrott och kultur ett särintresse. Från idrotten försöker vi tala om vilken betydelse vi har i samhället, men i dagens pandemi är idrottens betydelse för folkhälsa och integration inte tillräckligt tydligt och framför allt är finns fördröjning vilket gör att man intekan se effekterna av utebliven idrott inom dessa områden. 

Det samma gäller skatteintäkter och ökad turism till följd av publikdrivande seriespel eller idrottsevenemang, liksom evenemang. Att idrott och kultur har många anställda som riskerar bli arbetslösa har mindre betydelse än de ekonomiska aspekterna att Ericsson gör rekordvinst och att bil- och lastbilstillverkning säkerställer både export och skatteintäkter. Här förstår politikerna betydelsen av företagen både som ekonomiska motorer och som betydelsefulla arbetsgivare.

Det som är extra bekymmersamt i dessa tider är att regeringen inte förstår idrottens verksamhet. Regeringen har köpt sig fri från mer aktiva insatser. Miljarsbidragen får räcka nu. Rena stödåtgärder, alltså bidrag av olika former minskas till förmån för riktade insatser att komma tillbaka i form som är tänkbara framöver eftersom de är lättare att argumentera för.

Mitt i en ekonomisk tillväxt 

Då kan också verksamheter fungera samtidigt som en ekonomisk tillväxt sker.  Visst är det sunt, men idrotten har till stora delar fortsatt näringsförbud utan möjlighet att kunna agera annat än i begränsad omfattning. Utan möjlighet att agera så kan man inte heller skapa rätt förutsättningar för återhämtning. 

Bland motionsloppen pågår arbete mot lösningar som på ett smittskyddsäkersätt och i enlighet med gällande ordningslag och restriktioner kan minska belastningen för skattebetalarna, även om det kommer finnas fortsatt behov och många delar inte är lösta. Detta krävs eftersom idrotten tvingas själva ta ansvar för sin situation.

Lagidrotterna har än svårare situation. Ett aktivt arbete inom SHL gör att man påvisar smittan tidigt. Det sker ett ansvarsfullt agerande lite varstans, men många nya insjuknade innebär att politikerna inte vill  lätta på restriktionerna.

Vi får inte svettas...

Vill det sig illa kanske opinionen snarare förespråkar den finska idéen att begränsa aktiviteter som leder till svettande inomhus.

Inom idrotten behöver vi förutom olika typer av protokoll och guidelines arbeta på olika vägar tillbaka. Vi behöver tänka flexibelt och förändra invanda mönster. Ett brett öppnande av idrotten kommer dröja, vilket också leder till att den ekonomiska smärtan för idrotten blir allt större.

Troligen drabbas hela vinter- och inomhusidrotternas säsonger. Evenemang kommer i bästa fall kunna genomföras till försommaren. Troligen drabbas även minst en tredjedel av nästa fotbollssäsong.  

Vi kan inte lita på att politikerna ska hitta en lösning åt idrotten. I bästa fall kan idrotten erbjudas stöd om den allmänna opinionen för idrottens överlevnad blir tillräckligt stor. För oss inom idrotten kommer opinionsbildning bli viktigare för att idrotten inte ska förbli och upplevas som ett särintresse. I 2021 års budget finns inga extra pengar avsatta för idrotten.

Ska idrottens problem förstås på djupet så krävs betydande och kraftfullare arbete mot både politiker och mot en bredare opinion. Detta behövs för att öka politikernas vilja att agera för idrotten och för det idrotten levererar. Vi inom idrotten behöver också ta oss an en ny form av ledarskap på alla nivåer.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.