"Idrotten härlig, men karriären kostar också"

Inte alla idrottsstjärnor tjänar miljoner. De finns också de elitidrottare som har betalat för sina karriärer.

SVT Sport skickade ut en enkät och fick svar av över 150 före detta landslagsaktiva i 19 olika idrotter. Alpinstjärnan Ylva Nowén, handbollsspelaren Andreas Larsson och stavhopparen Hanna-Mia Persdotter. 

Medaljerna lockar och motiverar, men allt har sitt pris...

.De berättar i “Elitidrottens pris” om övergången till livet efter karriären och hur deras fysiska och psykiska hälsa har påverkats av åren som elitidrottare

Ylva Nowén

Hon vann slalomcupen, tog fyra raka segrar i världscupen och blev OS-fyra 2002. Men under hela karriären kämpade Ylva Nowén med prestationsångest. Efter åren som elitidrottare fortsatte alpinstjärnan att högprestera både i jobbet och privat, vilket till slut ledde till en akut stressdepression.

Andreas Larsson

Han var en del av “Bengan Boys” framgångsrika era och har sex medaljer från OS, VM och EM. Men Andreas Larsson, tidigare landslagsspelare i handboll, har betalat ett högt pris och tvingats till 15 knä- och sju höftoperationer. Nu håller han på att bygga ett nytt liv för sig och familjen i Spanien.

Hanna-Mia Persdotter

Hon vann sju SM-guld och var med och drev utvecklingen i Sverige inom stavhopp på damsidan. Men Hanna-Mia Persdotter hade också stora problem med sina fötter – under en period tog hon smärtstillande sprutor för att kunna hoppa. 2010 tog karriären slut och nu försöker hon leva ett aktivt liv, trots konstant smärta.

Se Elitidrottens pris nu på SVT Play här.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.

Skytteholms idrottsplats, grannen som s a s blev kvar när Råsunds revs, ska nu bli en fullvärdig arena med större huvudplan,  större läktare och här blir det totalt tre fullstora elvamannaplaner och en sjumannaplan. Solna stad satsar på anläggningen som blir hemmaplan för AIK:s damlag och Vasalunds herrlag och en fast plats för AIK:s akademi.Allt blir möjligttack vare en överenskommelse med företaget JM AB.

Röda siffror i bokslutet, minus 17 miljoner och 10 miljoner i sparbeting. Dåvarande förbundsordföranden, Christer Englund, fick skynda till banken för att lånevägen säkra förbundets drift.
Det var den ekonomiska verkligheten efter 2013 års VM i Globen, där Tre Kronor under Pär Mårts landade ett VM-guld.
VM-general då, som nu inför kommande mästerskap i Avicci Arena i maj 2025 var Tony Wiréhn,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Champions League kommer tillbaka ! Vipalay Group har lyckats i förhandlingarna och kunde på onsdagen gå ut med nyheten. Från och med i höst sänds världens största klubblagsturnering åter i Viaplays kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027. kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027. Viaplays kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.