Kamprad köper in sig i Stadium

Stadium-bröderna Ulf och Bo Eklöf säljer en fjärdedel av sportkedjan till Ikano, som ägs av familjen Kamprad. Köpeshillingen uppskattas till 500 miljoner kronor.
För två månader sedan sålde Fredrik Lundberg tillbaka sitt aktieinnehav i Stadium för 400 miljoner kronor sedan bröderna Eklöf sagt nej till en börsintroduktion. Nu kliver i stället Ingvar Kamprad in som 25-procentig ägare.

Ikano får en styrelseplats i Stadium och den besätts av vd:n Birger Lund.
- Vi börjar med att gå in i styrelsen relativt omgående. Under sommaren och under tidig höst ska vi arbeta för att se vilka gemensamma möjligheter som finns, kommenterar Birger Lund.

Inte någon av parterna vill uppge köpesumman.
Sportvarukedjan har 79 butiker i Sverige, sex nya tillkom i fjol. I år är siktet inställt på minst nya sex butiker i Norden. Företaget har tre butiker i såväl Danmark som Finland.
Senaste verksamhetsåret, 2003/2004, omsatte koncernen 3,1 miljarder kronor varav cirka en tiondel utanför Sverige.

- Det är flera företag som har varit intresserade av att bli nya delägare sedan vi köpte ut Lundbergsföretagen, men vi ser denna lösning som idealisk för Stadium, säger Ulf Eklöf, vd och delägare i Stadium.
- Vi vill vidareutveckla Stadiumkonceptet och fortsätta vår långsiktiga internationella expansion som ett icke börsnoterat familjeföretag. Vi kan inte tänka oss en bättre partner på den resan än Ikano och familjen Kamprad.

Ikano ska bidra till Stadiums internationella expansion.
- Vi ser Stadium som ett spännande företag. Med vår bakgrund i detaljhandeln är detta en intressant investering och vi ser fram emot att vara med och utveckla Stadium, säger Birger Lund, VD för Ikano.
- Ikano är familjen Kamprads företag och det drivs av en entreprenörsanda. Stadium har skapats på samma sätt, med två bröder som startat en butik och byggt företaget därifrån. Därför tycker vi att det är spännande att vara med på en resa med Stadium och vi tror att vi kan bidra till att utveckla företaget, säger Birger Lund till SvD.se.

Ulf Eklöf medger att det har funnits ett stort intresse för köp av delar av företaget.
- Vi ville ha in en delägare som ser på verksamheten långsiktigt. En detaljhandlare som förstår villkoren i vår bransch, och vi kunde inte ha hittat en bättre partner, fortsätter Ulf Eklöf.

Att aldrig stå på fel sida – det är nyckelord för Never Offside som erbjuder svenskt föreningsliv nya inkomstmöjligheter. Företaget startades 2014 och är idag en viktig samarbetspartner för flera elitklubbar i våra största lagidrotter.

Never Offside bygger digitala nätverk i syfte att skapa nya intäkter där klubbens olika partners, och supporters, kan möta varann.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.