Öman rekryterar trotjänaren

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Anders Öman, ordförande i Växjö Lakers, står bakom rekryteringen av Jerry Andersson. Foto. TT

 

Jerry Andersson hade varit anställd i Troja sedan 1986 varav 13 år som sportchef. 

Avskedet blev brutalt. En dag var han inte önskvärd längre.

De egentliga skälen fick han aldrig veta. Bara att det var dags för ett maktskifte.

Värvad av Öman

I dag har han lagt allt det tråkiga bakom sig. Han är glad över sitt nya jobb som avslöjades på tisdagen. 

Jerry Andersson värvas till Växjö Lakers, mästarklubben.

- Jag ska arbeta i Anders Ömans gäng i Arenastaden och syssla med den idrottsliga utvecklingen inom HPC, High  Performance  Center som är ett utvecklingscenter för idrott i Växjö.

- Jag är oerhört inspirerad. Det här ser jag verkligen fram emot.

Därmed sluts familje-och hockeyringen.  Jerrys far, Jörgen Andersson är en av de stora i Ljungbys och småländsk hockey och gjorde några säsonger i Växjö IK när hockeyn var ung.

Flyttade till Rumänien

I Småland finns det inte mycket utrymme för titlar, än mindre att säga att vad varit eller är duktig på. När Troja-åren var slut tog den kloke Jerry Andersson nya initiativ – och hamnade i Rumänien!

Han blev hockeytränare i rumänska, ASC, Corona, Brasov, med Håkan Nygren som assisterande tränare. 

Jerry Andersson berättar vid en träff på Roddys konditori i Ljungby. Det påminner om något liknande ställe i Rumänien eller än längre söderöver, med tanke på de högljudda diskussionerna, språken och skylten Hotel  Terraza några meter bort.

När Jerry Andersson höjer blicken hälsar han ideligen på någon. Här är han välkänd och många vet vem han är och vad han har gjort.  

Prestigen hindrar

Han berättar om sina hockeyår, om olika roller, erfarenheter och upptäckter.

Som sportchef, anser Jerry Andersson, att man måste kunna röra sig helt fritt i föreningen.

- Det har varit en naturlig arbetsplats för mig. Jag har kunnat vara mig själv i de olika rollerna, hävdar Jerry som hävdar att de tränare som har kommit upp i åren och är ekonomiskt trygga också agerar som mer prestigelösa. 

Då är att märka att han har jobbat med tränare, stora hockeynamn som L-G Jansson, Leif ”Blixten” Henriksson, Gunnar Svensson, (”varit med om att dra upp spelarlönerna”), Esko Nokilainen, (läktarcoach åt Curt Lindström”), Patrik Ross (”gör sig bra i TV”), Martin Karlsson (”mycket bra CV, jo det är den tredje länken från den sk miljonkedjan med ”Krobbe” Lundberg och Hardy Nilsson”) och Sune Bergman (”den bäste av dem alla under vissa omständigheter”)

Därmed har vi kommit in på det största hindret för utveckling. 

- Tveklöst är det prestige, fastslår Jerry Andersson.

Därför hoppar de av

Han berättar om rollen som sportchef och framhåller att informationen uppåt är lika viktig som ut i föreningen. Se hur Tommy Salo i Leksand drabbades, menar han. 

- En del av den informationen man sitter inne med som sportchef kan man inte fullt ut gå ut med till en hel styrelse, jag föredrar en person. Bäst tycker jag att det funkar om det är en sportkommitté med en gemensam grundsyn och alla har lätt för att samarbeta prestigelöst. Jag är också övertygad om att det på sikt är lösningen på problemet att så många sportchefer i olika idrotter hoppar av.

När vi kommer in på konkretisering av arbetstiden blir svaret:

- 50 procent med a-laget, 25 procent fördelat på 16-, 18- och 20-årslagen och 25 procent övrig ungdomsverksamhet. Och så har jag haft för vana att försöka dra in halva min lön i sponsringsprojekt.

Lönerna

I ishockey får pengarna allt större betydelse.

- Under de här åren uppskattar jag att lönesnittet i allsvenskan har legat på 4-6 miljoner kr och i ettan på mellan 900 000 kronor och 2,5 miljoner cirka. Till det kommer sociala avgifter.

Det har signats för över 100 miljoner fördelat på över 500 avtal, enligt Jerry Andersson.

- Den högst betalde spelaren i Troja under mina år var Justin Kelly, kanadensare från WHL, som för fyra säsonger sen hade 750 000 kr pr säsong netto, Som fyra i poängligan var han värd pengarna.

Beloppen varierar

En headcoach i allsvenskan runt 45 000 kr i månaden och en assisterande 25 000, lite varierande beroende på namn och klubb. Malmö med Björn Hellkvist som headcoach och Andreas Hadelöf  och Jesper Mattson som assistenter går inte att jämföra med Asplöven där coachen också kör ismaskinen.

Såväl 1980 som 20 år senare har Troja haft ekonomiska trubbel tom med rättsligt efterspel. Vid det senaste tillfället rättades ett ekonomiskt underskott på nära 5 miljoner kronor upp helt. Detta skedde när en stark och dominerande huvudsponsor rekommenderade ”slå en spik i ladan och låt det gå i konkurs”.

Vid flera tillfällen under 80- och 90-talet har Troja spelat avgörande matcher till högsta serien. Säsongen 1983/84 kom klubben så långt som ett avgörande mot Modo, men annars är Troja mest känt för att vara en plantskola.

Föräldrarnas skilda beteenden

Du har ju också jobbat med ungdomslagen, hur ser du på föräldrarollen?

- Den har ökat lavinartat, jag har haft föräldrar som ringer om sina 12-13-åringar som  vill att deras söner skall flytta till Ljungby.

Och vad gör du då?

- Informerar, är ärlig och övertydlig. Men jag lyssnar också.

- Redan 1976 införde Stefan Svensson och jag att i lägre åldrar spelade ”alla lika”. Det fick konsekvenser. Vid två tillfällen åkte en lagledare med ett toppat lag till en bortamatch. När vi kom satt de icke utvalda kvar i omklädningsrummet här hemma.

- Den ena gången, vid en bortamatch i Nybro, åkte vi efter med de kvarlämnade spelarna och hann upp dem då de fikade i Hovmantorp. När lagledaren fick se Stefan Svenssons ljusblå Volvo 142 rulla in på parkeringen i Ljungby fastnade  frallan på tvären i munnen. Dialogen mellan tränare och lagledare var minst sagt krystad i den matchen.

- Jag har också upplevt när en styrelseledamot, tillika pappa, kom och ville ändra på sonens undertecknade spelaravtal för att killen lättare skulle gå till en annan klubb. Jag frågade honom om jag eller han skulle dra det för sittande styrelse? Det blev ingen ändring.

Hur ser hockeyns återväxt ut?

- Från de 32 hockeygymnasierna med sk  NIU-certifiering kommer det varje år ut många spelare över hela landet. Tidigare fanns det med sk  riksintag i bara Västerås och Örnsköldsvik. Det oroar mig att hockeyn tappar utövare

Presidenten arg

Förresten, hur blev Rumänien aktuellt?

- Från början sa de att de ville ha ett ledarskap enligt den svenska modellen. Men några dagar före jul dök presidenten upp, avbröt en träning och krävde att få tala till spelarna.

Vi gick upp i pressrummet och han hotade med att dra 40 procent av spelarnas löner om inte laget blev bättre. 

- När han hade snackat färdigt gav han ordet till mig. Direkt tog jag avstånd från allt han sagt och förklarade att de har fått  det ledarskap de beställde och att jag även fortsättningsvis tar ansvaret för laget och sa något positivt om spelarna trots att jag var mycket medveten om att det fanns några som hade ”svettallergi”. Jag sa också att om utfallit berodde på nervositet inför stundande cupfinal, kan han vara lugn, vi vinner. 

- Jag förstod att han hade kunnat sända hem mig omgående. Men i stället fick jag översvallande beröm av managern och från spelarna fick jag tom kramar. Och sen vann vi cupfinalen. I ligan där också lag från Slovakien och Ungern deltar kom vi fyra.

Jerry Andersson är stolt över vad han har presterat.

Därför ser han fram emot nya jobbet i Växjö Lakers.

Curt Einarsson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.