25 miljoner i gåva till ÖIS

Örgryte IS fick en gåva på måndagskvällen. En synnerligen sällsynt gåva, nämligen aktier för 25 miljoner kronor. Klubbens storfinansiärer visar att de är ÖIS trogna. Från en existens med mycket hårda sparkrav börjar nu klubbanhängarna prata om en snabb återkomst i allsvenskan.

Örgryte IS fick en gåva på måndagskvällen. En synnerligen sällsynt gåva, nämligen aktier för 25 miljoner kronor. Klubbens storfinansiärer visar att de är ÖIS trogna. Från en existens med mycket hårda sparkrav börjar nu klubbanhängarna prata om en snabb återkomst i allsvenskan.

 

Storägarna i Örgryte Fotboll AB, Dunross, Stena och Ernst Rosén, skänker sina aktier tillbaka till moderklubben Örgryte IS. Det sammanlagda värdet uppskattas till cirka 25 miljoner kronor.

Bakgrunden är den att hela Öis elitverksamhet överfördes till Örgryte Fotboll AB för ett och ett halvt år sedan. Tre storägare satsade via nyemission och aktieägartillskott 30 miljoner kronor.
Nu återskänker Sven Norfeldt, vd för Dunross & Co AB, hela sitt innehav på 1,1 miljoner aktier till Örgryte IS, Dan Sten Olsson, koncernchef för Stena AB tar 975 000 aktier av sin post på en miljon och Ernst Rosén en stor del av sina 1,4 miljoner aktier.

Tillsammans innebär det aktier till ett värde av cirka 25 miljoner kronor.

Totalt tecknade ett 20-tal intressenter drygt fyra miljoner aktier för ett värde av drygt 40 miljoner kronor under 2006. Nu ska ÖIS förvalta de skänkta aktierna som delas upp i mindre poster och från årsskiftet säljs till privatpersoner.

- Det känns lite konstigt, att få gåvan en gång till. Vi är ofantligt tacksamma. De visar på en enorm generositet, säger Bengt Gabrielii, ordförande i Örgryte IS, säger till Göteborgs-Posten.
Presenten kommer synnerligen lägligt. ÖIS ekonomi är i stark gungning och gåvan överlämnades dagen före föreningens 120-årsfirande. Nu råder plötsligt helt andra förutsättningar, ÖIS har helt enkelt en framtid.
Örgrytes klubbledning betonar att pengarna inte ska användas för att täcka eventuella driftunderskott.
- Målsättningen är att gå upp i allsvenskan direkt. Särskilt eftersom vi har en ny arena att spela på nästa år, säger Lars Ranäng.

I GP motiverar Stenas koncernchef Dan Sten Olsson sitt beslut:
- Vårt långsiktiga mål är att Öis finns kvar, att vårt varumärke syns och att ungdomen har idrotten som fritidssyssla.

- Vi vill skapa utrymme för utveckling, klubben behöver hela tiden nya resurser. Vi ville göra det på ett sätt som är smakligt för alla, säger Dan Sten Olsson.

Två superheta värvningar bara ett par dagar innan premiären visar hur het hockeyallsvenskan är. Två klubbar tog beslut om att investera och förstärka ledarteamet.

Först kom nyheten att Mats Lusth återkommer som hockeytränare och blir ny huvudansvarig för Karlskrona. 

Sedan följde beskedet att Luleås hockeytjejers guldtränare Fredrik Glader tar över som sportchef i MoDo.

Patrik Sjöberg, Emma Green, Erica Johansson och Christian Olssonhar tränat här under upväxten, men nu är Slottskogshallen borta. På söndagskvällen började hallen att brinna, av okänd anledning, och gick inte att rädda.

Skidåkarparet Anna och Johan Olsson bor numera i Sundsvall och arrangerar bland annat skidkurser och inspirationskvällar runt om i landet, en verksamhet som de ska utöka från och med i höst via ett avtal med Vasaloppet

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Damkronorna och den högsta damligan, SDHL, har jagat rubriker den senaste månaden. Från bojkotten av landslagsturneringen i Finland och nu presentation av huvudsponsor för SDHL.

NentGroup tänder upp Champions League-studion när världens bästa klubblagsturnering i fotboll återvänder. Streamingtjänsten Viaplay direktsänder, samtidigt som TV6 bevakar minst två matcher/omgång medan resterande visas på Viasats kanaler.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.