25 miljoner i gåva till ÖIS

Örgryte IS fick en gåva på måndagskvällen. En synnerligen sällsynt gåva, nämligen aktier för 25 miljoner kronor. Klubbens storfinansiärer visar att de är ÖIS trogna. Från en existens med mycket hårda sparkrav börjar nu klubbanhängarna prata om en snabb återkomst i allsvenskan.

Örgryte IS fick en gåva på måndagskvällen. En synnerligen sällsynt gåva, nämligen aktier för 25 miljoner kronor. Klubbens storfinansiärer visar att de är ÖIS trogna. Från en existens med mycket hårda sparkrav börjar nu klubbanhängarna prata om en snabb återkomst i allsvenskan.

 

Storägarna i Örgryte Fotboll AB, Dunross, Stena och Ernst Rosén, skänker sina aktier tillbaka till moderklubben Örgryte IS. Det sammanlagda värdet uppskattas till cirka 25 miljoner kronor.

Bakgrunden är den att hela Öis elitverksamhet överfördes till Örgryte Fotboll AB för ett och ett halvt år sedan. Tre storägare satsade via nyemission och aktieägartillskott 30 miljoner kronor.
Nu återskänker Sven Norfeldt, vd för Dunross & Co AB, hela sitt innehav på 1,1 miljoner aktier till Örgryte IS, Dan Sten Olsson, koncernchef för Stena AB tar 975 000 aktier av sin post på en miljon och Ernst Rosén en stor del av sina 1,4 miljoner aktier.

Tillsammans innebär det aktier till ett värde av cirka 25 miljoner kronor.

Totalt tecknade ett 20-tal intressenter drygt fyra miljoner aktier för ett värde av drygt 40 miljoner kronor under 2006. Nu ska ÖIS förvalta de skänkta aktierna som delas upp i mindre poster och från årsskiftet säljs till privatpersoner.

- Det känns lite konstigt, att få gåvan en gång till. Vi är ofantligt tacksamma. De visar på en enorm generositet, säger Bengt Gabrielii, ordförande i Örgryte IS, säger till Göteborgs-Posten.
Presenten kommer synnerligen lägligt. ÖIS ekonomi är i stark gungning och gåvan överlämnades dagen före föreningens 120-årsfirande. Nu råder plötsligt helt andra förutsättningar, ÖIS har helt enkelt en framtid.
Örgrytes klubbledning betonar att pengarna inte ska användas för att täcka eventuella driftunderskott.
- Målsättningen är att gå upp i allsvenskan direkt. Särskilt eftersom vi har en ny arena att spela på nästa år, säger Lars Ranäng.

I GP motiverar Stenas koncernchef Dan Sten Olsson sitt beslut:
- Vårt långsiktiga mål är att Öis finns kvar, att vårt varumärke syns och att ungdomen har idrotten som fritidssyssla.

- Vi vill skapa utrymme för utveckling, klubben behöver hela tiden nya resurser. Vi ville göra det på ett sätt som är smakligt för alla, säger Dan Sten Olsson.

Hockeyförbundets årsmöte sade ja till enmansutredaren Ola Lundbergs förslag om  ny modell för ned – och uppflyttning i SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Beslutet ökar klyftorna i hockey-.Sveriges och togs i strid med Hockeyallsvenskan och Hockeyettans totalt 50 klubbar.

Nu attackerar Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll polisens strategi på arenorna.” Den nuvarande situationen är inte hållbar”, skriver Förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

Inget OS, men väl SM-veckan sommar i Malmö - , ett arrangemang som inleds på onsdagen. Det blir tävlingar och en massa aktiviteter i en hel vecka när svenska mästare koras i över 40 idrotter. Mellan 26 juni och 2 juli är det åter dags för SM-veckan sommar i Malmö. 

SM-veckan som för övrigt firar tioårsjubileum är tillbaka där SM-veckan sommar startade. Malmö arrangerar för tredje gången SM-veckan sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En reklamkampanj,signerad Asics, innebar  en ordentlig utmaning för en grupp löpare från världens alla hörn som genomförde deras mest fysiskt och psykiskt krävande utmaning när de sprang från London till Paris genom att, enligt ett upplägg med tio maraton på tio dagar. Den 450 kilometer långa färden ingick i en ,som inleddes på Londons Regent Street och avslutades med Paris Marathon, har dokumenterats i en film som finns ute nu.

500 mil på öppet hav. Utlämnade till vädrets makter – och till varandra. Det är delar av innehållet till den senaste TV-satsningen. Då är idrottskändisar bra att anlita till besättningen tycker Discovery och lanserar programmet Öppet hav. En av de ombordvarande är Thomas Wassberg!

Benjamin Nygren, 17 har tackat ja till belgiska Genk. Han kan inte motstå locktonerna – och pengarna. Hans beslut innebär också att IFK Göteborg får 50 miljoner i övergångspengar och säkrar klubbens ekonomi.