Miljonärens affärer i Edsbyn granskas

Ulf Järvefelt är mångmiljonären som står bakom Edsbyns förvandling till ett mästarlag och klubbens bygge av Sveriges första bandyhall. Men nu synas hans affärsverksamhet. Miljonskulder till både Edsbyns IF och arenabolaget kritiseras i en revisorgranskning.
I många år har affärsmannen Ulf Järvefelt varit en stark drivande kraft i Edsbyns bandy. Han har bidragit i hög grad till en ekonomisk stark ställning. Han har också ingått i före­ningens styrelse och han har varit vd och mycket delaktig i skapelsen av Edsbyn Arena AB. Har lyft Edsbyn Kombinationen av en framgångsrik affärsverksamhet och ett stort hjärta för Edsbyn har betytt väldigt mycket för föreningens uppbyggnad och avancemang till Sveriges särklassigt främsta bandyförening. Men nu väcks frågetecken runt affärerna och hur pengar har använts mellan bolagen och till både klubbens och hallens fördel. Ulf Järvefelt är vd i Edsgrängs Förvaltning AB där hans syster Kerstin Järvefelt-Bryngelsson är styrelseordförande. Förhållandet i Celox AB, där även koncernredovisningen ingår, är det omvända. Kristina Ahlstrand, auktoriserade revisor, vid revisionsföretaget Grant Thornton, har invändningar mot delar av årsredovisningarna och bokföringen för 2006.
Celox AB bedriver själv och genom de helägda dotterbolagen köp och försäljning av värdepapper. Edsgrängs sysslar enligt verksamhetsbeskrivningen med förvaltning av sådana papper. Miljoner saknar verifikation Vid revisionen hävdar Kristina Ahlstrand, enligt tidningen Ljusnan, att det finns flera frågetecken i Edsgrängs Förvaltning, som i sin tur påverkar den ekonomiska ställningen i Celox. Det fattas 11,5 miljoner kronor i Edsgrängs, menar Ahlstrand, och påvisar: + Drygt 4,8 miljoner kronor gäller en fordran på Edsbyn Arena AB. Däremot finns det i arenabolagets senaste årsredovisning ingenting om att det bolaget har en skuld till Edsgrängs. + Edsgrängs har en fordran på Astrum Invest AB, ytterligare ett bolag som tillhör Järvefelt, på nära 1,3 miljoner kronor som har lånats ut från Astrum till Edsbyns IF Bandy. Men inte heller föreningen har en skulden i redovisningen. Järvefelt dementerar Ahlstrand påpekar också att Edsgrängs har en fordran på Ulf Järvefelt på 5,4 miljoner kronor som gäller försäljning av aktier och som tillgodogjorts av Ulf Järvefelt privat. Här betonar revisorn att en sådan fordran betraktas som ett förbjudet lån enligt aktiebolagslagen och att lånet helst ska återbetalas omgående. - Det här stämmer inte. Det finns inga oklarheter alls när det gäller skulder och fordringar, allt är numera utrett, hävdar Ulf Järvefelt till Ljusnan och tillbakavisar att han kan ha tagit pengar ur Edsgrängs och använt dem till arenabolaget och Edsbyns IF Bandy. Finns det skulder, enligt revisionsrapporten, uppstår frågetecken runt ekonomin både i Edsbyn Arena och Edsbyns Bandy IF.

Nu avslöjas vilket bolag som vill  bidra till Östersunds FK:s överlevnad och betalar så mycket som 6 miljoner kronor till klubben. Det är ÖFK som går ut med uppgiften. Samtidigt står det klart att Peab drabbas av en skattesmäll efter domen mot Daniel Kindberg.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Han beskriver sig själv som ekonom i livserfarenhet. Egenskaper som ska bidra till att pågående EM, det 14:e mästerskapet i ordningen, blir tidernas svenska handbollsfest. Trots fiaskot mot Portugal.

EM-generalen, Krister Bergström, rekryterades från AhaWorld AB,  som investerar inom internet-baserat spel med kärnverksamhet i nätcasino-branschen. Hans stora utmaning är att fylla 170 000 stolar i de arenor där mästerskapet äger rum. Gruppspelet i Göteborg blev en fullträff, med tre utsålda Scandinavium, totalt över 30 000 åskådare.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.