Miljonärens affärer i Edsbyn granskas

Ulf Järvefelt är mångmiljonären som står bakom Edsbyns förvandling till ett mästarlag och klubbens bygge av Sveriges första bandyhall. Men nu synas hans affärsverksamhet. Miljonskulder till både Edsbyns IF och arenabolaget kritiseras i en revisorgranskning.
I många år har affärsmannen Ulf Järvefelt varit en stark drivande kraft i Edsbyns bandy. Han har bidragit i hög grad till en ekonomisk stark ställning. Han har också ingått i före­ningens styrelse och han har varit vd och mycket delaktig i skapelsen av Edsbyn Arena AB. Har lyft Edsbyn Kombinationen av en framgångsrik affärsverksamhet och ett stort hjärta för Edsbyn har betytt väldigt mycket för föreningens uppbyggnad och avancemang till Sveriges särklassigt främsta bandyförening. Men nu väcks frågetecken runt affärerna och hur pengar har använts mellan bolagen och till både klubbens och hallens fördel. Ulf Järvefelt är vd i Edsgrängs Förvaltning AB där hans syster Kerstin Järvefelt-Bryngelsson är styrelseordförande. Förhållandet i Celox AB, där även koncernredovisningen ingår, är det omvända. Kristina Ahlstrand, auktoriserade revisor, vid revisionsföretaget Grant Thornton, har invändningar mot delar av årsredovisningarna och bokföringen för 2006.
Celox AB bedriver själv och genom de helägda dotterbolagen köp och försäljning av värdepapper. Edsgrängs sysslar enligt verksamhetsbeskrivningen med förvaltning av sådana papper. Miljoner saknar verifikation Vid revisionen hävdar Kristina Ahlstrand, enligt tidningen Ljusnan, att det finns flera frågetecken i Edsgrängs Förvaltning, som i sin tur påverkar den ekonomiska ställningen i Celox. Det fattas 11,5 miljoner kronor i Edsgrängs, menar Ahlstrand, och påvisar: + Drygt 4,8 miljoner kronor gäller en fordran på Edsbyn Arena AB. Däremot finns det i arenabolagets senaste årsredovisning ingenting om att det bolaget har en skuld till Edsgrängs. + Edsgrängs har en fordran på Astrum Invest AB, ytterligare ett bolag som tillhör Järvefelt, på nära 1,3 miljoner kronor som har lånats ut från Astrum till Edsbyns IF Bandy. Men inte heller föreningen har en skulden i redovisningen. Järvefelt dementerar Ahlstrand påpekar också att Edsgrängs har en fordran på Ulf Järvefelt på 5,4 miljoner kronor som gäller försäljning av aktier och som tillgodogjorts av Ulf Järvefelt privat. Här betonar revisorn att en sådan fordran betraktas som ett förbjudet lån enligt aktiebolagslagen och att lånet helst ska återbetalas omgående. - Det här stämmer inte. Det finns inga oklarheter alls när det gäller skulder och fordringar, allt är numera utrett, hävdar Ulf Järvefelt till Ljusnan och tillbakavisar att han kan ha tagit pengar ur Edsgrängs och använt dem till arenabolaget och Edsbyns IF Bandy. Finns det skulder, enligt revisionsrapporten, uppstår frågetecken runt ekonomin både i Edsbyn Arena och Edsbyns Bandy IF.

Inga publikintäkter, men spelarna ska ändå ha betalt, liksom övrig personal. Sedan tillkommer övriga omkostnader.Då pekar ekonomin åt endast ett håll. Nu medger Malmö FF: ordförande, Anders Pålsson, att klubben har en förlustprognos på ungefär 50 miljoner i resultatet för 2020.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.