Investerar 13 miljoner i Hammarby

Hammarby Fotboll AB:s s k "Transferkorgen" blev en framgångsrik satsning för att locka riskvilligt kapital till klubben. Drygt 13 miljoner kronor har investerats från en mängd olika intressenter, såväl kapitalstarka investorer som vanliga supportrar via gemensamma initiativ
- Det är oerhört glädjande att vi kan förstärka oss med den här modellen, säger Jan Friedman, styrelseordförande Hammarby Fotboll AB.

Hammarby Fotboll AB har under våren lockat en mängd olika investorer att intressera sig för en helt ny finansieringslösning i svensk fotboll. Hammarby Fotboll lånar pengar av intressenterna med framtida spelarförsäljningar som säkerhet. Lånet återbetalas i takt med att vinstgivande spelarförsäljningar genomförs och parterna delar på överskjutande vinst enligt en fastlagd modell.

- Det är en mycket stor framgång för Hammarby. Mobiliseringen visar på ett enormt engagemang för klubben, säger Jan Friedman, styrelseordförande Hammarby Fotboll AB.

Riskkapitalet kan disponeras för spelarköp, men är inte något tillskott till klubbens ekonomi i övrigt. Däremot kan Hammarby nu göra spelarinvesteringar utan att det nödvändigtvis kortsiktigt behöver belasta klubbens likviditet.

- Nu har vi möjlighet att använda de här pengarna till att investera i spelare under fem år framöver, fortsätter Jan Friedman.

- Det ger oss mycket större handlingsfrihet. Men samtidigt ska vi komma ihåg att vi givetvis räknar med att kunna betala tillbaka pengarna med god ränta så vi känner alla ett enormt ansvar att lyckas med detta.

Det lägsta beloppet som krävdes av investerarna var 100 000 kronor och det innebar att många enstaka supportrar inte hade möjligheten att vara med. Det löste Hammarbys fans på egen hand och bildade den ideella stödföreningen Söderkisar.

På det viset kunde 549 medlemmar bidra med 839 000 kronor och inspirerade dessutom andra privatpersoner att gå ihop på egen hand för att nå upp till minimibeloppet.

Det här samarbetet hör till de mest oväntade och udda. Om du köper biljett till basketlandskampen Sverige-Turkiet i Globen får du möjligheten att se hockeymatchen Tre Kronor-Tjeckien i Beijer Hockey Games  - på köpet. 

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

Under 2019 stod Skåne som värd för 23 procent  av de internationella idrottsmästerskap som arrangerades i Sverige - dvs 11 av 47 internationella mästerskap. Det visar den senaste statistiken från Centrum för Idrottsevenemang som varje år tar fram statistik över antalet internationella mästerskap som arrangeras i Sverige. 

Det innebär att Skåne är främst i landet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Hammarby fotboll har inte bara Zlatan som ny sponsor. Nu presenteras Spendrups som ny huvudpartner och klubbens exklusiva dryckespartner. 

Bajen har olika huvudpartnerskap med Sveriges största privata fastighetsägare (Stena Fastigheter), Sveriges störst bryggeri (Spendrups) och Craft som är en stor svensk spelare inom sports wear

Världscupen i längdskidåkning har en stor plats i svenskarnas hjärta och hälften av svenskarna (50 procent) planerar att titta på SVTs vinterstudion.

Det finns skillnader mellan hur män och kvinnor tittar på vintersport. Var tredje kvinna (33 procent) har Vinterstudion på i bakgrunden medan de gör andra saker. Det gäller bara för var fjärde man (24 procent).

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.