Investerar 13 miljoner i Hammarby

Hammarby Fotboll AB:s s k "Transferkorgen" blev en framgångsrik satsning för att locka riskvilligt kapital till klubben. Drygt 13 miljoner kronor har investerats från en mängd olika intressenter, såväl kapitalstarka investorer som vanliga supportrar via gemensamma initiativ
- Det är oerhört glädjande att vi kan förstärka oss med den här modellen, säger Jan Friedman, styrelseordförande Hammarby Fotboll AB.

Hammarby Fotboll AB har under våren lockat en mängd olika investorer att intressera sig för en helt ny finansieringslösning i svensk fotboll. Hammarby Fotboll lånar pengar av intressenterna med framtida spelarförsäljningar som säkerhet. Lånet återbetalas i takt med att vinstgivande spelarförsäljningar genomförs och parterna delar på överskjutande vinst enligt en fastlagd modell.

- Det är en mycket stor framgång för Hammarby. Mobiliseringen visar på ett enormt engagemang för klubben, säger Jan Friedman, styrelseordförande Hammarby Fotboll AB.

Riskkapitalet kan disponeras för spelarköp, men är inte något tillskott till klubbens ekonomi i övrigt. Däremot kan Hammarby nu göra spelarinvesteringar utan att det nödvändigtvis kortsiktigt behöver belasta klubbens likviditet.

- Nu har vi möjlighet att använda de här pengarna till att investera i spelare under fem år framöver, fortsätter Jan Friedman.

- Det ger oss mycket större handlingsfrihet. Men samtidigt ska vi komma ihåg att vi givetvis räknar med att kunna betala tillbaka pengarna med god ränta så vi känner alla ett enormt ansvar att lyckas med detta.

Det lägsta beloppet som krävdes av investerarna var 100 000 kronor och det innebar att många enstaka supportrar inte hade möjligheten att vara med. Det löste Hammarbys fans på egen hand och bildade den ideella stödföreningen Söderkisar.

På det viset kunde 549 medlemmar bidra med 839 000 kronor och inspirerade dessutom andra privatpersoner att gå ihop på egen hand för att nå upp till minimibeloppet.

BK Häcken har en ekonomisk framgång  som enbart Malmö FF överträffar i Allsvenskan. Sponsorintäkterna i Häcken har ökat med 800 procent på tio år. Nu redovisas ett  rekordår, Ökningen från i fjol är 24 procent, och målet om 30 miljoner i partnerintäkter har passerats.

Men på lördagen tvingades klubbens anhängare inse att den viktigaste spelaren, brassen Paulinho, flyttar utomlands igen. Efter 97 mål och 33 assist i Häcken vill han fortsätta i israeliska Hapoel de närmaste 18 månaderna.

Det finns ingen gata i Sverige som kan mäta sig med Evenemangsgatan i Göteborg. Sträckan mellan Scandinavium och Ullevi, med närheten till Gamla Ullevi och Valhalla är arenatätast i landet och har därtill med ett massivt utbud.

Men det finns heller ingen gata i landet som är så omdiskuterad och väcker så mycket tankar på förändring. Nu finns förslag om att riva både Ullevi och Scandinavium!

Man kan tro att Jämtländska Sportkompaniet har fått storhetsvansinne… Bolaget arrangerar sprinttävlingen på Östersunds skidstadion i samarbete med ett ett tyskt och norskt bolag,  och de står nu bakom en uppgraderad tour som stöttar de lokala arrangörerna i varje land och stad. Totalt handlar det en nysatsning på flera miljoner. Målet är att Supersprint på 100 meter snö ska bli en World Sprint Series inom fyra år för damer och herrar. Bland annat en tävling i Dubai, jo, på snö. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils Wiberg med sitt företag Prioritet Finans är en av landets största idrottssponsorer. Nu har han tagit nya beslut. Hans miljoner ska få fart på de svenska herrarna i längdåkning och samtidigt blir han stjärnsponsor till IFK Göteborg Futsal. 

14-20 oktober vänds tennisblickarna mot Kungliga Tennishallen i Stockholm när det är dags för klassiska Stockholm Open. Nu är det klart att hela turneringen sänds på Eurosport och Kanal 9.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.