Finanskrisen drabbar idrotten

Nu slår finanskrisen även mot idrotten. Uefa vill få stopp på miljardrusningen bland fotbollens toppklubbar. Efter rapporten om att de engelska Premier League-klubbarna har skulder på 49 miljarder kronor kräver både Uefa och Fifa drastiska åtgärder.

Engelska Fotbollsförbundet FA:s ordförande, Lord Triesman, varslade om en ökande oro vid ett seminarium där han avslöjade att skulderna är 3,9 miljarder pund, drygt 49 miljarder kronor.

Kapprustningen mellan de fyra giganterna, Manchester United, Liverpool, Chelsea och Arsenal är en stor del av förklaringen. Jakten på spelare och de gigantiska lönerna driver kostnadsspiralen allt snabbare.

– Fler och fler klubbar har ekonomiska problem och det finns ägare som hastigt lämnar sina klubbar. Det är oroande, sade Triesman som också fick Sepp Blatter, ordförande i Fifa, att instämma och kräva införandet av restriktioner för utländska investerare.

Jakten på framgång hetsar föreningarna och hur kapitalstarka ägarna än är hotas den globala fotbollen när samma investerare en dag kommer till andra beslut.

-Det kommer att föras en dialog, till och med komma varningar och reprimander, innan ett lag kan komma att uteslutas men det är absolut möjligt, säger David Taylor enligt Sky Sports.
Fifas ordförande Sepp Blatter vill se ökade krav på utländska investerare och Uefa kräver större insyn i klubbarnas ekonomi, särskilt när finanskrisen drabbar allt flera företag.

- Regeringar kan gå in och lösa ut banker men kommer knappast att lösa ut fotbollsklubbar, som Uefas David Taylor uttryckte sig.
- Det nuvarande systemet behöver en översyn, mer genomskinlighet. Vi behöver titta på vilka områden som behöver regelstyras för att försäkra en långsiktig stabilitet i klubbarna.

Taylor påpekar också:
- Många nya ägare eller investerare ger inte gåvor till klubbarna. I de flesta fallen handlar det om lån och då står till slut klubbarna där med skulder till sin finansiär.

Wayne Gretzky, världens kanske bäste ishockeyspelare genom tiderna, är delägare och marknadsförare i  Gold Town Games, ett företag i Skellefteå som utvecklar mobilspel. World Hockey Manager har blivit en succé i en rad länder. Gretzky upptäckte och tyckte själv om spelet när han fick testa lite tillsammans med en av sina söner hemma i Los Angeles.

Det finns ingen gata i Sverige som kan mäta sig med Evenemangsgatan i Göteborg. Sträckan mellan Scandinavium och Ullevi, med närheten till Gamla Ullevi och Valhalla är arenatätast i landet och har därtill med ett massivt utbud.

Men det finns heller ingen gata i landet som är så omdiskuterad och väcker så mycket tankar på förändring. Nu finns förslag om att riva både Ullevi och Scandinavium!

Sverige  blir platsen för en unik golftävling de tre närmaste åren. På Bro Hof ska 78 damer möta 78 herrar i ett exceptionellt arrangemang i premiären 2020. Affischnamn  och värdar är de svenska essen, Annika Sörenstam och Henrik Stenson.

Scandinavian Invitation ( före detta Scandinavian Masters) får nytt format och blir Scandinavian Mixed.

Scandinavian Invitation ( före detta Scandinavian Masters) får nytt format och blir Scandinavian Mixed.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils Wiberg med sitt företag Prioritet Finans är en av landets största idrottssponsorer. Nu har han tagit nya beslut. Hans miljoner ska få fart på de svenska herrarna i längdåkning och samtidigt blir han stjärnsponsor till IFK Göteborg Futsal. 

14-20 oktober vänds tennisblickarna mot Kungliga Tennishallen i Stockholm när det är dags för klassiska Stockholm Open. Nu är det klart att hela turneringen sänds på Eurosport och Kanal 9.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.