Hugo Stenbeck bakom spelaraffärer

Hugo Stenbeck, arvtagare till Kinnevik-imperiet, vill lägga tid och energi på att bli en sportentreprenör. Han har startat en rådgivningsbyrå för sportstjärnor och vill jobba nära idrottsstjärnor. Dessutom har han köpt ishockeyspelare till Linköpings HC

– Jag älskar att arbeta med sport och det är inte konjunkturkänsligt. Hockey är den sport som jag tror på mest just nu som den mest snabbväxande sporten i vår del av världen, säger Hugo Stenbeck i en intervju med Dagens Industri.

Han berättar om sitt stora intresse för idrott där han främst gillar segling och ishockey. Just segling blev aktuellt när han hade en framträdande roll i Han har personligen varit engagerad i Victory Challenge.

Drömmer om Americas Cup

Han drömmer om att en svensk båt ska vinna Americas Cup, men konstaterar:

- Just nu är vi i limbo eftersom det är segraren av den förra upplagan som bestämmer när det är dags för nästa tävling. Men när vi får veta var, när och hur är Sverige redo.

- På mitt sätt, vilket är billigare än de andra, kommer den svenska båten kosta 40 miljoner euro. De andra teamen spenderar runt 200 miljoner, men vi kan ändå slå dem", säger Hugo Stenbeck.

Han gillar också ishockey där han hörde till förespråkarna och grundarna till Champions Hockey League. Ligan har haft problem, men en nystart planeras.

– Den här gången kommer det att lyckas eftersom det finns rätt backup, mig själv inkluderad. Spelarna vill stanna i sina hemländer och det gör att Champions Hockey League blir en succé och jag kan pensionera mig när jag är 35, säger Hugo Stenbeck i DI.

Linköpings lycka

- Tv-rättigheterna är det största värdet just nu. Det är viktigare än öl, parkering, korv och biljetter. Det finns alldeles för många tv-kanaler, men för lite innehåll. Hockeyn är bra, fräscht innehåll och därför ska vi öka från 60 matcher till 100 nästa år.

Av en slump träffade han Linköping HC:s klubbdirektör, Mike Helber, och i dag är Hugo Stenbeck en av föreningens största sponsorer. Han finansierade Linköpings tre tjeckiska nyförvärv från NHL och han bidrog också när HV71:s guldhjälte, Andreas Jämtin, från NHL. Stenbeck påstår också:

- Det kommer fler spelare till Linköping.

Han gillar det östgötska toppklubben:

- Hockeykulturen i Linköping är fantastisk och den finns inte i Stockholm. I Stockholm har du AIK som har problem med huliganer, du har Hammarby som är svaga och du har Djurgården, som min far i och för sig gillade men som är affärsmännens klubb.

– Hugo har gett oss möjligheter att lyfta blicken, möjligheter att göra satsningar som vi annars inte kunnat göra. Han gillar vår resa och vill vara med på den, men har aldrig krävt något inflytande, säger Mike Helber.

Är en entreprenör

Hugo Stenbeck ser sig själv som entreprenör och inte förvaltare och vill nu koncentrera sig på nya projekt.
Intervjun är en konsekvens av ett krogbråk i Stockholm tidigare i år. Länge har det hetat ”anonyme miljardären” i media och han är anklagad för olaga hot i en rättegång som börjar på fredag.

Det påstås att Hugo Stenbeck har kallat en  vakt "nigger" och "blackhead".
– Det finns inte i min vokabulär. Jag har aldrig sagt så. Vakterna har snackat ihop sig och ljuger.
- De är ute efter pengar som jag aldrig kommer att ge dem. Jag är en Stenbeck, säger han till DI.
 

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.