Har Percy Nilsson en hemlig plan?

Malmö Redhawks är i total kris. Efter torsdagens nyhet om att klubben är nära en konkurs har redan en spelare flyttat och flera är på gång. Samtidigt finns spekulationer om att Percy Nilsson har en hemlig plan som gäller en ny klubb utomlands.

Klubbledningen uppmanade spelarna att byta klubb på torsdagseftermiddagen. Fler av dem har haft på känn att något oroande höll på att ske. Inte nog med de förlorade match efter match och trycket ökade – nu står de snart utan lön om de inte kan hitta en ny arbetsgivare.

7 miljoner i skuld

Klubbens skulder överstiger 7 miljoner och ledningen ser inga möjligheter att fortsätta enligt tidigare rutiner. Det saknas pengar till spelarlöner och andra utgifter. Räddas vad som räddas kan, är nu klubbens måtto.
- Vi släpper alla kontrakt, alla är fria att gå till någon annan klubb, säger klubbens ordförande Christian Rasmusson.
"Detta möjliggör för respektive spelare att söka annan klubb före det att transferfönstret stängs den 31 januari 2009. För Malmö Redhawks del kan det innebära en kostnadsbesparing som underlättar en finansiell rekonstruktion av verksamheten", skriver klubben i pressmeddelandet.

Budgeten rasade samman

Spelarbudgeten för i år är nära 30 miljoner kronor vilket är i klass med flera klubbar i elitserien. Trots dessa lukrativa avtal har spelarna underpresterat och ett sportsligt fiasko har blivit allt större.
Kalkylerna för antalet åskådare och sponsorer har inte heller nått till den nivå som fanns i budget – och därmed har inte ledningen längre något val.
Christian Rasmusson erkänner:
- Det är möjligt att vi går i graven. I första hand får vi försöka rädda junior- och ungdomsverksamheten. I andra hand a-lagsverksamheten.
Rasmusson tror att några spelare kommer att lämna föreningen.
- Men jag hoppas samtidigt att några väljer att stanna för att hjälpa till och rädda oss.

Percy avvisar hjälp

Percy Nilsson klargjorde att han inte tänker rädda klubben. Han förlorade mycket av sitt hopp och sin entusiasm vid kvalförlusten mot Leksand i fjol.
Han har satsat 100 miljoner kronor i Malmös hockey och tycker att det får vara nog. Vädjanden från dagens ledning har inte hjälpt. Han har öppnat för ett intresse om en bolagisering av idrottsföreningar blir möjlig i Sverige, vilket avgörs vid RF:s riksstämma senare i vår, men då kanske det inte finns något Redhawks kvar.
- De får hitta på någonting annat, säger han till sportbladet.se. 

Men samtidigt förvånas många av att Percy Nilsson så lätt kan acceptera att ett livsverk går förlorat. Vid en konkurs mister han dessutom sina 107 miljoner som han har investerat i föreningen och som var tänkt att återbetalas nån gång.

"Ett helt nytt lag, en helt ny liga"

I Sportbladet har hockeykrönikören Mats Wennerholm en sensationell version - han tror att Percy Nilsson har planer på ett nytt lag. Wennerholm skriver: "Ett helt nytt lag och en helt ny liga. Det är mitt tips. Kanske som första svenska lag i ryska KHL, eller någon annan ny europaliga".

Wennerholm tycker att han belägg när han konstaterar: "Naturligtvis är det något annat på gång. Han skulle inte offra sitt hockeylag och stå där med massor av håltimmar i sin nybyggda arena. Jag var nere och träffade Percy i höstas och märkte att han hade planer för framtiden".

Texten avslutas med ”Han har arenan. Han har resurserna. Något kommer att hända. Tro mig”.

De första avhoppen

Redan på torsdagskvällen kom de första beskeden. Marcus Paulsson väljer Färjestad och Carl Söderberg funderar på ett anbud från samma klubb.

Spelarna har inget annat val än att lämna det sjunkande skeppet. Det sena beskedet bara två dagar före elitseriens deadline för transfers skapar ändå ett kaos. Många spelasre var totalt ovetandes och vet inte hur de ska agera.

Centern Calle Söderberg bedöms som den mest attraktive spelaren och är Mifs överlägsne poängplockare med sina tolv mål och 33 assist.

Förra Färjestadsspelarna Jonas Höglund och Mathias Johansson har ännu mycket ogjort och lär också fundera på anbud just nu. Redan under fredagen lär fem-sex spelare göra klart med ny adress.

Läs Mats Wennerholms krönika
 


 Spelarna är fria att lämna föreningen. Foto: Daniel Eriksson, Scanpix

 

Fakta

Malmö Redhawks pressmeddelande

Malmö Redhawks har under innevarande säsong haft stora problem med sin lönsamhet och likviditet. Situationen är nu sådan att Malmö Redhawks måste ge samtliga spelare rätt att med omedelbar verkan bryta sina kontrakt och gå till andra klubbar.

Styrelsen har alltsedan inledningen av hösten 2008 vidtagit omfattande åtgärder syftande till kostnadsbesparingar och har därutöver försökt finna vägar att öka intäkterna.

Såvitt avser kostnadsbesparingar har det varit förenat med betydande svårigheter eftersom Malmö Redhawks åtaganden i stora delar hänför sig till en tid då bedömningen var att det förelåg reella förutsättningar att gå upp till Elitserien. Malmö Redhawks har således haft omfattande gamla åtaganden i form av främst personal, spelartrupp och fasta kostnader som vida överstigit de intäkter som verksamhet i Allsvenskan genererar.

Intäkterna har under säsongen inte kommit upp till vad som budgeterats, vilket till vissa delar också kan förklaras av en övertro till försäljningsmöjligheterna i Malmö Arena i kombination med finanskrisen, som efter mitten av september i stort sett omöjliggjort försäljning av reklam till sponsorer m.m.

Malmö Redhawks har också under en tid tvingats lägga omfattande resurser på att reda ut de oegentligheter som den förre VD:n utsatt Malmö Redhawks för. Dåliga sportsliga resultat har också bidragit till betydligt lägre intäkter än de förväntade.

Styrelsen för Malmö Redhawks har under en tid undersökt möjligheterna till en rekonstruktion och refinansiering av verksamheten, bl.a. genom att undersöka förutsättningarna till en bolagisering av a-lagsverksamheten samt även fört omfattande diskussioner med Malmö Arena. Dessvärre kan styrelsen för Malmö Redhawks konstatera att det inte för närvarande föreligger realistiska förutsättningar för en bolagisering eller annan refinansiering inom den korta tid som står till buds när föreningen i stort sett helt saknar likvida tillgångar.

Styrelsen bär dock det yttersta ansvaret för den uppkomna situationen. Det är därför vår skyldighet att vidta så kraftfulla åtgärder som krävs och är möjliga för att Malmö Redhawks även i framtiden skall kunna bedriva sin verksamhet.

Styrelsens övergripande målsättning är att undvika en konkurs för Malmö Redhawks och därmed möjliggöra att den ideella ungdoms- och juniorverksamheten kan fortsätta inom Malmö Redhawks med bibehållen elitnivå.

Styrelsen har prognostiserat att underskottet för verksamhetsåret kommer att vara väsentligt och har därför beslutat att ge samtliga kontrakterade spelare i a-lagstruppen rätten att bryta befintliga spelarkontrakt. Detta möjliggör för respektive spelare att söka annan klubb före det att transferfönstret stängs den 31 januari 2009. För Malmö Redhawks del kan det innebära en kostnadsbesparing som underlättar en finansiell rekonstruktion av verksamheten.

Styrelsen kommer vidare att arbeta med målsättning att det underskott som uppkommit i Malmö Redhawks kan återställas före den 30 april 2009 i syfte att bibehålla elitlicensen och därmed förhindra en nedflyttning i seriesystemet. Som nämnts ovan kan detta endast ske genom kapitaltillskott, varav en möjlighet är bolagisering.

Tills vidare kommer upplupna skulder inte att betalas och det är Malmö Redhawks förhoppning att fordringsägarna har tålamod med den uppkomna situationen samt att det föreligger en tilltro till Malmö Redhawks ambition och förmåga att åstadkomma att Malmö Redhawks kommer i balans, att junior- och ungdomsverksamheten överlever och att a-lagsverksamheten kan fortsätta nästa säsong. Det är styrelsens bedömning att det saknas möjligheter att betala Malmö Redhawks gamla skulder om Malmö Redhawks skulle försättas i konkurs.

Tills vidare kommer Malmö Redhawks inte att betala upplupna skulder. Malmö Redhawks kommer endast att betala nya och helt nödvändiga kostnader för att hålla igång verksamheten.

Styrelsen övergripande målsättning är att undvika en konkurs för Malmö Redhawks för att möjliggöra att den ideella junior- och ungdoms verksamheten kan fortsätta. Lyckas rekonstruktionen kommer alla fordringar att bli reglerade i enlighet med rekonstruktionen. 

Källa: Sydsvenska Dagbladet
 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.