Rally lockar inte längre

De svenska mästerskapen i rally och rallycross är på väg att färsvinna. Det finns få anmälda om ens några intresserade förare som hellre väljer billigare serier. Nu måste SM-tävlingar ställas in.

Folkrace och rallyn med mindre krav, typ Supercupen, lockar fortfarande. Men South Swedish Rally, som ska köras om tre veckor, har till exempel bara 16 anmälda förare.

- Blir det inte fler startande kan det vara lika att man blir hemma, säger Stefan Jonsson, Vännäs MK till Värmlands Folkblad.

Rally Vännäs SM-tävling fick ställas in förra vintern eftersom SM-arrangören Svenska Rallyt bestämde att nya däckregler skulle gälla. Endast Pirelli tilläts och förarna var tvungna att ha nya däck till varje tävling.

Det är däckregeln som formligen raderat förarna. Vännäs MK befarade att de inte kunde få tillräckligt många startande och i stället för att mista pengar sa klubben ifrån.

Nu gör Norrköpings MK, som skulle arrangerat SM-finalen, det samma. Som om inte det vore nog,  har South Swedish Rally enbart 16 anmälningar. Blott 16 bilar i flera klasser.

- Nog är det däcken som varit orsak. Sen har väl en del blivit av med jobben med. Reglerna är för tuffa. De tror att det finns mer pengar än det finns. Det är tuffa tider nu, säger Stefan Jonsson. i rallycross är i kris med bara 22 anmälda bilar i samtliga klasser.

Enligt Värmlands Folkblad har Svenska Rallyt insett faran och backar delvis från hårda däckreglerna. Förarna  tillåts att fortsätta att köra på däck som använts i South Swedish Rally.

En representant för den utländska sponsor som ska rädda ÖFK:s existens med en gåva om 15 miljoner kronor förnekar i lördagens Expressen all kännedom om en sådan transaktion. Senare på lördagen presenterades ett uttalande på klubbens hemsida under rubriken ”ÖFK ochPuls8 gör ett gemensamt uttalande".

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Det var som en saga. Lilla Åby-Tjureda gjorde på tre år en blixtresa till elitserien i bandy. Byggde rekordsnabbt och rekordbilligt en hall för 43 miljoner kronor som stod klar till premiären. Allt var glädje, hurrarop och applåder. Men alla sagor slutar inte lyckligt. Laget kom toksist i elitserien.

Så frågan är vad som händer? Blir det en snabbresa nedåt nu?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.