Villkorlig dom för McLaren

McLaren klarade sig med villkorlig avstängning. Läs hur tv-tittandet i Storbritannien fördubblats, om den nya banan i Indien och en sensationell comeback. Allt handlar förstås om Formel l.

Det blev en svettig stund för McLarens team under onsdagen då de ansvariga stod inför det internationella bilsportförbundets ”disciplinnämnd” och förklarade varför man ljög om Lewis Hamiltons agerande i F1-premiären. Svettigt inte bara för själva förfarande utan också för vad en eventuell fällande dom skulle innebära. Martin Whitmarsh, McLarens vd, erkänner att stallets motorleverantör sedan många år, Mercedes känt tveksamhet att fortsätta leverera motorer vid en ”orimligt hård dom”. Likaså har några av stallets sponsorer aviserat att man överväger att hoppa av vid fällande dom. Svaret kom till viss del på onsdagen. McLaren fick ett villkorligt straff på tre tävlingars avstängning. Det straffet blir verklighet om det framkommer nya fakta som förändrar nuläget.

°°°
Indiens första Formel 1-bana blir klar lagom till säsongen 2011. I alla fall har byggherren Jaiprakash lovat Bernie Ecclestone detta och då brukar det ju bli så. Frågetecken kom upp sedan man i höstas skjutit på invigningen från 2010 till året därpå. Den nya banan ligger fem mil från New Delhi och är ett jättekomplex som förutom F1-banan med 200 000 platser också ska innehålla en 18 håls golfbana, en cricketarena med 100 000 åskådare, en sportakademi och en hockeyarena (!) med plats för 25 000 åskådare. Allt till det facila priset av 364 miljoner dollar. (Sportbusiness)

°°°
Högst oväntat dök ett klassiskt namn upp bland Formel 1-entusiasterna i Storbritannien igen. Lola funderar på comeback. Detta sedan F1 kan bli om inte billigt, så i alla fall billigare, att vara med och leka i. Den engelska biltillverkaren från Huntington hade sin storhetstid inom racing på 1960-talet men tävlade i F1 med en undermålig bil så sent som 1997. Nu har också iSport visat sitt intresse under förutsättning att F1 sätter ett utgiftstak för stallen. Något som nu diskuteras. iSport körde i fjol GP2-serien och ägaren och grundaren Paul Jackson sticker ut hakan:

”Vi skulle kunna ge en och annan i F1 en spark där bak och visa att dom kastar ut pengar i onödan. Dom är inte vana att att driva verksamhet inom 30 miljoner dollar, så det kan bli tufft. Vi skulle starta helt från början och kunna skapa  helt andra förutsättningar.”

Förutom Lola och iSport har också Aston Martin, Prodrives David Richards och en amerikansk konstellation visat intresse för de tre platser som finns. (Sportbusiness)

°°°
Mobiloperatörerna Movistar och Vodafone (McLarens sponsor) kommer att sända Formel 1-tävlingar live i mobiltelefoner. Det här gäller kunder hos spanska  tv-rättighetsinnehavaren La Sexta. Träning och kval blir gratis, tävlingen kostar pengar att se. La Sextas moderbolag Mediapro, betalade 265 miljoner dollar för rättigheterna till Formel 1-sändningar de kommande fem åren och gör nu allt för att kapitalisera på etta. Man räknar också med att kunna erbjuda samma service i fler länder inom kort. BBC i England har redan en variant, dock utan sport just nu. I Frankrike har Host Broadcast Services (Ägs av Infront Sports&Media) en liknande tjänst och i Japan är förstås mobila tjänster stort. Mediapro och la Sexta lanserar nu också en ny pay-per-viewkanal där man kan se fotboll från spanska ligan för ett (1) pund per match. (SportsPro)

°°°
BBC jublar och ITV gnisslar tänder. Det gäller förstås tv-tittandet i Storbritannien för Formel 1. ITV hade rättigheterna fram till årets säsong då BBC tog över lagom till Brawn GP.s framgångar i premiären i Australien. Ross Brawn själv, liksom föraren Jenson Button är nu hjältar i hemlandet där tittarsiffrorna ökat med upp till 2,5 gång mot samma race i fjol. I ärlighetens namn ska ju dock sägas att man har en regerande världsmästare i Lewis Hamilton från i fjol – och att F1-cirkusen flyttat racetiderna på de inledande loppen för att bättre passa tv-tittarna i Europa. Verkar ha fungerat. (Sportbusiness)

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.