Villkorlig dom för McLaren

McLaren klarade sig med villkorlig avstängning. Läs hur tv-tittandet i Storbritannien fördubblats, om den nya banan i Indien och en sensationell comeback. Allt handlar förstås om Formel l.

Det blev en svettig stund för McLarens team under onsdagen då de ansvariga stod inför det internationella bilsportförbundets ”disciplinnämnd” och förklarade varför man ljög om Lewis Hamiltons agerande i F1-premiären. Svettigt inte bara för själva förfarande utan också för vad en eventuell fällande dom skulle innebära. Martin Whitmarsh, McLarens vd, erkänner att stallets motorleverantör sedan många år, Mercedes känt tveksamhet att fortsätta leverera motorer vid en ”orimligt hård dom”. Likaså har några av stallets sponsorer aviserat att man överväger att hoppa av vid fällande dom. Svaret kom till viss del på onsdagen. McLaren fick ett villkorligt straff på tre tävlingars avstängning. Det straffet blir verklighet om det framkommer nya fakta som förändrar nuläget.

°°°
Indiens första Formel 1-bana blir klar lagom till säsongen 2011. I alla fall har byggherren Jaiprakash lovat Bernie Ecclestone detta och då brukar det ju bli så. Frågetecken kom upp sedan man i höstas skjutit på invigningen från 2010 till året därpå. Den nya banan ligger fem mil från New Delhi och är ett jättekomplex som förutom F1-banan med 200 000 platser också ska innehålla en 18 håls golfbana, en cricketarena med 100 000 åskådare, en sportakademi och en hockeyarena (!) med plats för 25 000 åskådare. Allt till det facila priset av 364 miljoner dollar. (Sportbusiness)

°°°
Högst oväntat dök ett klassiskt namn upp bland Formel 1-entusiasterna i Storbritannien igen. Lola funderar på comeback. Detta sedan F1 kan bli om inte billigt, så i alla fall billigare, att vara med och leka i. Den engelska biltillverkaren från Huntington hade sin storhetstid inom racing på 1960-talet men tävlade i F1 med en undermålig bil så sent som 1997. Nu har också iSport visat sitt intresse under förutsättning att F1 sätter ett utgiftstak för stallen. Något som nu diskuteras. iSport körde i fjol GP2-serien och ägaren och grundaren Paul Jackson sticker ut hakan:

”Vi skulle kunna ge en och annan i F1 en spark där bak och visa att dom kastar ut pengar i onödan. Dom är inte vana att att driva verksamhet inom 30 miljoner dollar, så det kan bli tufft. Vi skulle starta helt från början och kunna skapa  helt andra förutsättningar.”

Förutom Lola och iSport har också Aston Martin, Prodrives David Richards och en amerikansk konstellation visat intresse för de tre platser som finns. (Sportbusiness)

°°°
Mobiloperatörerna Movistar och Vodafone (McLarens sponsor) kommer att sända Formel 1-tävlingar live i mobiltelefoner. Det här gäller kunder hos spanska  tv-rättighetsinnehavaren La Sexta. Träning och kval blir gratis, tävlingen kostar pengar att se. La Sextas moderbolag Mediapro, betalade 265 miljoner dollar för rättigheterna till Formel 1-sändningar de kommande fem åren och gör nu allt för att kapitalisera på etta. Man räknar också med att kunna erbjuda samma service i fler länder inom kort. BBC i England har redan en variant, dock utan sport just nu. I Frankrike har Host Broadcast Services (Ägs av Infront Sports&Media) en liknande tjänst och i Japan är förstås mobila tjänster stort. Mediapro och la Sexta lanserar nu också en ny pay-per-viewkanal där man kan se fotboll från spanska ligan för ett (1) pund per match. (SportsPro)

°°°
BBC jublar och ITV gnisslar tänder. Det gäller förstås tv-tittandet i Storbritannien för Formel 1. ITV hade rättigheterna fram till årets säsong då BBC tog över lagom till Brawn GP.s framgångar i premiären i Australien. Ross Brawn själv, liksom föraren Jenson Button är nu hjältar i hemlandet där tittarsiffrorna ökat med upp till 2,5 gång mot samma race i fjol. I ärlighetens namn ska ju dock sägas att man har en regerande världsmästare i Lewis Hamilton från i fjol – och att F1-cirkusen flyttat racetiderna på de inledande loppen för att bättre passa tv-tittarna i Europa. Verkar ha fungerat. (Sportbusiness)

En representant för den utländska sponsor som ska rädda ÖFK:s existens med en gåva om 15 miljoner kronor förnekar i lördagens Expressen all kännedom om en sådan transaktion. Senare på lördagen presenterades ett uttalande på klubbens hemsida under rubriken ”ÖFK ochPuls8 gör ett gemensamt uttalande".

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Det var som en saga. Lilla Åby-Tjureda gjorde på tre år en blixtresa till elitserien i bandy. Byggde rekordsnabbt och rekordbilligt en hall för 43 miljoner kronor som stod klar till premiären. Allt var glädje, hurrarop och applåder. Men alla sagor slutar inte lyckligt. Laget kom toksist i elitserien.

Så frågan är vad som händer? Blir det en snabbresa nedåt nu?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.