Röstkamp i SOK:s styrelse

Det krävdes sluten omröstning innan Sveriges Olympiska Kommitté fick sin styrelse. Tre nya namn valdes vid årsmötet, där slutligen Bengt Jönsson, simning, Mervi Karttunen, badminton, och Per Palmström, fäktning, blev nya ledamöter.

På omval stod Tomas Gustafson, skridsko, som också omvaldes. Ytterligare tre kandidater var nominerade på årsmötet, men det var först efter sluten omröstning som årsmötet gick på valberedningens förslag.

Ordförande för SOK är sedan 2000 Stefan Lindeberg medan Tomas Gustafson och Björn Rosengren är vice ordförande.

IOK-ledamöter ingår

SOK har en styrelse bestående av en ordförande och åtta ledamöter som väljs av SOK:s årsmöte. Styrelsen utser själva vice ordförande bland ledamöterna; sedan 2000 har SOK två vice ordförande. Därutöver har de svenska medlemmarna i Internationella Olympiska Kommittén en automatisk plats i SOK:s styrelse, nämligen Gunilla Lindberg och Arne Ljungqvist.

Vid det extra mötet i februari utsågs tre förhandlare till att försöka enas med en grupp från RF om både elitstödet och samarbetet runt elitidrotten i framtiden. Björn Eriksson, skidskytteförbundet, är en av SOK:s förhandlare och vid årsmötet redogjorde han för förhandlingsläget.

Idrotten får en styrgrupp som ska ansvara för fördelningen av det framtida elitstödet. Förslaget ska presenteras för RF-stämman i maj .

"En bra samtalston"

- Vi ska ha ett slutmöte och det är möjligt att något enstaka ord kan ändras. Men vi har haft en mycket bra samtalston under hela den här processen och jag kan inte se någon risk för att vi inte ska kunna skriva under dokumentet innan RF-stämman, säger Lars-Åke Lagrell till Svenska Dagbladet.

Förutom Lars-Åke Lagrell och Björn Eriksson ingår också Sven von Holst, simning, Mervi Kartunnen, badminton, Kari Marklund, handikappidrott, Ulf Lönnqvist, hedersordförande bordtennisförbundet och Johanna S:t Clair Renard, akademiska idrottsförbundet, i medlingsgruppen.

De har enats om det borde bildas en styrgrupp som ska bestå av två representanter från SOK, två från RF samt en från handikappidrotten. De är sedan upp till de fem att utse en oberoende ordförande. De får ansvaret att framför allt fördela de 135 miljoner som regeringen har anslagit för en samlad elitsatsning.

"Hålla Pappa Staten borta"

- En av fördelarna är att specialidrottsförbunden inte behöver gå till två instanser och äska pengar. Nu effektiviseras hela processen, framhåller skidskytteförbundets ordförande Björn Eriksson, en av SOK:s medlingsrepresentanter.

- Det ska vara total öppenhet och samtliga bedömningar och beslut ska finnas med i organisationernas årsredovisningar, säger Lars-Åke Lagrell i SvD och betonar betydelsen av ett gruppens oberoende.

Björn Eriksson framhåller också: ”Vi måste kunna enas inom idrottsrörelsen. Det vore djupt olyckligt om pappa staten tvingades lägga sig i”.

Inte många såg det komma men nu är Åby/Tjureda klart för elitserien i bandy. I byn Åby, 24 kilometer norr om Växjö, bor 431 personer men klubben har 1 300 medlemmar. Dessutom är småländska Åby/Tjureda vid Helgasjön landets rikaste bandyklubb.

Det handlar ofta om icke handlingskraftiga politiker. Nu har motsatsen skett och då har gruppen av handlingskraftiga bara fått kritik, bl a av kollegor som tittade på.

Det som har hänt i Bjurholm slår rekord och är ytterligare ett inslag i byråkrat-Sverige. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Svenska skidförbundets och längdlandslagets satsning med Team Bauhaus har blivit en sportslig succé med bland annat nio pallplaceringar i världscupen i vinter.

Nu utvecklas samarbetet ytterligare genom att Bauhaus går in och premierar framgångar i världscupen.

Han ställde sig framför alla representanter från spelbolagen och deklarerade tydligt:

- Dämpa er. "Annars kommer regeringen att att ta fram nya regler som begränsar marknadsföring", 

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) gjorde sig till talesman för åtskilliga svenskar

Vinterstudion är programmet som aldrig har varit så efterlängtat, uppskattat och fylligt som just nu. Men så är utbudet också rekordartat.

Mitt i lördagens sändning fick Sverige också en VM-medaljör i Anna Swenn-Larsson.Och på söndagsmorgonen har uppemot 1 miljon svenskar reserverat tid för fortsättningen på alpina VM.

IFK Göteborgs supportrar börjar se en framtid igen. Under ett halvår har det enbart handlat om förluster, antingen pengar, ledare, anseende eller spelare. Nu vänder strömmen av nyheter. Det uppstår plustecken också. Klubben håller på att att bygga en ny ekonomi och på spelar- och ledarsidan tillkommer nya namn. På måndagen tillkännagav IFK att klubben har gjort klart med ett nytt och långsiktigt samarbete med Ekkono Soccer Services, med huvudkontor i Barcelona.