Röstkamp i SOK:s styrelse

Det krävdes sluten omröstning innan Sveriges Olympiska Kommitté fick sin styrelse. Tre nya namn valdes vid årsmötet, där slutligen Bengt Jönsson, simning, Mervi Karttunen, badminton, och Per Palmström, fäktning, blev nya ledamöter.

På omval stod Tomas Gustafson, skridsko, som också omvaldes. Ytterligare tre kandidater var nominerade på årsmötet, men det var först efter sluten omröstning som årsmötet gick på valberedningens förslag.

Ordförande för SOK är sedan 2000 Stefan Lindeberg medan Tomas Gustafson och Björn Rosengren är vice ordförande.

IOK-ledamöter ingår

SOK har en styrelse bestående av en ordförande och åtta ledamöter som väljs av SOK:s årsmöte. Styrelsen utser själva vice ordförande bland ledamöterna; sedan 2000 har SOK två vice ordförande. Därutöver har de svenska medlemmarna i Internationella Olympiska Kommittén en automatisk plats i SOK:s styrelse, nämligen Gunilla Lindberg och Arne Ljungqvist.

Vid det extra mötet i februari utsågs tre förhandlare till att försöka enas med en grupp från RF om både elitstödet och samarbetet runt elitidrotten i framtiden. Björn Eriksson, skidskytteförbundet, är en av SOK:s förhandlare och vid årsmötet redogjorde han för förhandlingsläget.

Idrotten får en styrgrupp som ska ansvara för fördelningen av det framtida elitstödet. Förslaget ska presenteras för RF-stämman i maj .

"En bra samtalston"

- Vi ska ha ett slutmöte och det är möjligt att något enstaka ord kan ändras. Men vi har haft en mycket bra samtalston under hela den här processen och jag kan inte se någon risk för att vi inte ska kunna skriva under dokumentet innan RF-stämman, säger Lars-Åke Lagrell till Svenska Dagbladet.

Förutom Lars-Åke Lagrell och Björn Eriksson ingår också Sven von Holst, simning, Mervi Kartunnen, badminton, Kari Marklund, handikappidrott, Ulf Lönnqvist, hedersordförande bordtennisförbundet och Johanna S:t Clair Renard, akademiska idrottsförbundet, i medlingsgruppen.

De har enats om det borde bildas en styrgrupp som ska bestå av två representanter från SOK, två från RF samt en från handikappidrotten. De är sedan upp till de fem att utse en oberoende ordförande. De får ansvaret att framför allt fördela de 135 miljoner som regeringen har anslagit för en samlad elitsatsning.

"Hålla Pappa Staten borta"

- En av fördelarna är att specialidrottsförbunden inte behöver gå till två instanser och äska pengar. Nu effektiviseras hela processen, framhåller skidskytteförbundets ordförande Björn Eriksson, en av SOK:s medlingsrepresentanter.

- Det ska vara total öppenhet och samtliga bedömningar och beslut ska finnas med i organisationernas årsredovisningar, säger Lars-Åke Lagrell i SvD och betonar betydelsen av ett gruppens oberoende.

Björn Eriksson framhåller också: ”Vi måste kunna enas inom idrottsrörelsen. Det vore djupt olyckligt om pappa staten tvingades lägga sig i”.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.