Röstkamp i SOK:s styrelse

Det krävdes sluten omröstning innan Sveriges Olympiska Kommitté fick sin styrelse. Tre nya namn valdes vid årsmötet, där slutligen Bengt Jönsson, simning, Mervi Karttunen, badminton, och Per Palmström, fäktning, blev nya ledamöter.

På omval stod Tomas Gustafson, skridsko, som också omvaldes. Ytterligare tre kandidater var nominerade på årsmötet, men det var först efter sluten omröstning som årsmötet gick på valberedningens förslag.

Ordförande för SOK är sedan 2000 Stefan Lindeberg medan Tomas Gustafson och Björn Rosengren är vice ordförande.

IOK-ledamöter ingår

SOK har en styrelse bestående av en ordförande och åtta ledamöter som väljs av SOK:s årsmöte. Styrelsen utser själva vice ordförande bland ledamöterna; sedan 2000 har SOK två vice ordförande. Därutöver har de svenska medlemmarna i Internationella Olympiska Kommittén en automatisk plats i SOK:s styrelse, nämligen Gunilla Lindberg och Arne Ljungqvist.

Vid det extra mötet i februari utsågs tre förhandlare till att försöka enas med en grupp från RF om både elitstödet och samarbetet runt elitidrotten i framtiden. Björn Eriksson, skidskytteförbundet, är en av SOK:s förhandlare och vid årsmötet redogjorde han för förhandlingsläget.

Idrotten får en styrgrupp som ska ansvara för fördelningen av det framtida elitstödet. Förslaget ska presenteras för RF-stämman i maj .

"En bra samtalston"

- Vi ska ha ett slutmöte och det är möjligt att något enstaka ord kan ändras. Men vi har haft en mycket bra samtalston under hela den här processen och jag kan inte se någon risk för att vi inte ska kunna skriva under dokumentet innan RF-stämman, säger Lars-Åke Lagrell till Svenska Dagbladet.

Förutom Lars-Åke Lagrell och Björn Eriksson ingår också Sven von Holst, simning, Mervi Kartunnen, badminton, Kari Marklund, handikappidrott, Ulf Lönnqvist, hedersordförande bordtennisförbundet och Johanna S:t Clair Renard, akademiska idrottsförbundet, i medlingsgruppen.

De har enats om det borde bildas en styrgrupp som ska bestå av två representanter från SOK, två från RF samt en från handikappidrotten. De är sedan upp till de fem att utse en oberoende ordförande. De får ansvaret att framför allt fördela de 135 miljoner som regeringen har anslagit för en samlad elitsatsning.

"Hålla Pappa Staten borta"

- En av fördelarna är att specialidrottsförbunden inte behöver gå till två instanser och äska pengar. Nu effektiviseras hela processen, framhåller skidskytteförbundets ordförande Björn Eriksson, en av SOK:s medlingsrepresentanter.

- Det ska vara total öppenhet och samtliga bedömningar och beslut ska finnas med i organisationernas årsredovisningar, säger Lars-Åke Lagrell i SvD och betonar betydelsen av ett gruppens oberoende.

Björn Eriksson framhåller också: ”Vi måste kunna enas inom idrottsrörelsen. Det vore djupt olyckligt om pappa staten tvingades lägga sig i”.

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Första dagen av British Open blev en galen dag. Alla som var på Royal Portrush kan säga i hela sina liv: ”Jag var där”! Favorittippade hemmasonen Rory McIIroy behövde åtta slag på det första hålet, par 4, 383 meter. Och David Duval, som vann The Open 2001, hade slagit 13 slag när han plockade upp bollen ur koppen på det sjunde hålet, par 5, 538 meter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Det blir till att använda fjärrkontrollen framöver. Och byta från SVT till Nent Groups kanaler.

Nordic Entertainment Group (NENT Group) har nämligen köpt även rättigheterna till Internationella Skridskounionens (ISU) främsta mästerskap och största tävlingar från och med hösten 2019.

Sveriges bästa spelare i dam- VM, Kosovare Asllani är klar för CD Tacón, blir ”nya Real Madrids” första värvning. Storklubben köpte nyligen Tacon i avsikt att bygga ett internationellt storlag. Asllani är första pusselbiten.