Röstkamp i SOK:s styrelse

Det krävdes sluten omröstning innan Sveriges Olympiska Kommitté fick sin styrelse. Tre nya namn valdes vid årsmötet, där slutligen Bengt Jönsson, simning, Mervi Karttunen, badminton, och Per Palmström, fäktning, blev nya ledamöter.

På omval stod Tomas Gustafson, skridsko, som också omvaldes. Ytterligare tre kandidater var nominerade på årsmötet, men det var först efter sluten omröstning som årsmötet gick på valberedningens förslag.

Ordförande för SOK är sedan 2000 Stefan Lindeberg medan Tomas Gustafson och Björn Rosengren är vice ordförande.

IOK-ledamöter ingår

SOK har en styrelse bestående av en ordförande och åtta ledamöter som väljs av SOK:s årsmöte. Styrelsen utser själva vice ordförande bland ledamöterna; sedan 2000 har SOK två vice ordförande. Därutöver har de svenska medlemmarna i Internationella Olympiska Kommittén en automatisk plats i SOK:s styrelse, nämligen Gunilla Lindberg och Arne Ljungqvist.

Vid det extra mötet i februari utsågs tre förhandlare till att försöka enas med en grupp från RF om både elitstödet och samarbetet runt elitidrotten i framtiden. Björn Eriksson, skidskytteförbundet, är en av SOK:s förhandlare och vid årsmötet redogjorde han för förhandlingsläget.

Idrotten får en styrgrupp som ska ansvara för fördelningen av det framtida elitstödet. Förslaget ska presenteras för RF-stämman i maj .

"En bra samtalston"

- Vi ska ha ett slutmöte och det är möjligt att något enstaka ord kan ändras. Men vi har haft en mycket bra samtalston under hela den här processen och jag kan inte se någon risk för att vi inte ska kunna skriva under dokumentet innan RF-stämman, säger Lars-Åke Lagrell till Svenska Dagbladet.

Förutom Lars-Åke Lagrell och Björn Eriksson ingår också Sven von Holst, simning, Mervi Kartunnen, badminton, Kari Marklund, handikappidrott, Ulf Lönnqvist, hedersordförande bordtennisförbundet och Johanna S:t Clair Renard, akademiska idrottsförbundet, i medlingsgruppen.

De har enats om det borde bildas en styrgrupp som ska bestå av två representanter från SOK, två från RF samt en från handikappidrotten. De är sedan upp till de fem att utse en oberoende ordförande. De får ansvaret att framför allt fördela de 135 miljoner som regeringen har anslagit för en samlad elitsatsning.

"Hålla Pappa Staten borta"

- En av fördelarna är att specialidrottsförbunden inte behöver gå till två instanser och äska pengar. Nu effektiviseras hela processen, framhåller skidskytteförbundets ordförande Björn Eriksson, en av SOK:s medlingsrepresentanter.

- Det ska vara total öppenhet och samtliga bedömningar och beslut ska finnas med i organisationernas årsredovisningar, säger Lars-Åke Lagrell i SvD och betonar betydelsen av ett gruppens oberoende.

Björn Eriksson framhåller också: ”Vi måste kunna enas inom idrottsrörelsen. Det vore djupt olyckligt om pappa staten tvingades lägga sig i”.

Elitklubben IFK Vänersborg har skulder på 3,4 miljoner kronor. Kommunen har sagt nej till klubbens förslag om frivilligt ackord där skulderna skulle skrivas ned med 75 procent.  

På onsdagen tog dock kommunens arbetsutskott upp frågan igen. Det blev ett nytt nej. Kommunen föreslår i stället en avbetalningsplan på fem år.

"Hela den olympiska rörelsen, och speciellt IOK, är rörd över den stora kopplingen som fransmännen har gjort mellan Notre-Dame och OS i Paris 2024."IOO

Thom Bach, ordförande i IOK, reagerade efter branden i Notre-Dame och lät meddela att den olympiska rörelsen erbjuder 500 000 euro – motsvarande cirka 5,5 miljoner kronor – till återuppbyggnaden av katedralen så att den ska stå färdig till OS i Paris 2024.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Anna och Emil Jönsson Haag , avslutade sina framgångsrika karriärer som skidåkare och vill vänja sig utan alla resor och träningar. Nu gäller ett annat liv. Från hemmet på Frösön beger de sig ut på olika uppdrag. Senast - de är ambassadörer för Folkspel.

Han ställde sig framför alla representanter från spelbolagen och deklarerade tydligt:

- Dämpa er. "Annars kommer regeringen att att ta fram nya regler som begränsar marknadsföring", 

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) gjorde sig till talesman för åtskilliga svenskar

Fotbolls'älskare har fått ett nytt alternativ för att se fotboll. Sedan en tid tillbaka streamar Strive Sport samtliga matcher från La Liga, Serie A och MLS. Kanalen har skrivit avtal med Telenor som första distributör.