Ekonomisk kris i Djurgården

AIK har förlorat 23 miljoner kronor på drygt ett år. Hammarby genomgår ett stålbad med omfattande förändringar, där flera personer tvingas lämna föreningen. Nu kommer en larmrapport också från Djurgården Fotboll.

På klubbens hemsida meddelas att flera åtgärder krävbs för att få ekonomin i balans då det ekonomiska utfallet är sämre än förväntat.

Föreningen hänvisar till det allmäna försämrade läget för svenska klubbar som drabbas avden svaga konjunkturen och Djurgården är inget undantag.

"Intäkter från flera håll är lägre än förväntat och Djurgården Fotboll måste därför se över hur man kan få budgeten i balans. Givetvis ligger ett hårt arbete på att öka intäkterna, men kostnaderna måste även minskas. Under den kommande tiden kommer alla kostnader i alla delar av organisationen att ses över och nedskärningar i personalstyrkan kommer att ske", skriver klubben.

- Vi sladdar i tabellen och det innebär att det inte har blivit lika intressant att visa Djurgården på tv. På tv-avtalet drog vi in 11 miljoner i fjol, och om vi fortsätter att exponeras i den här takten hamnar vi i år på 9,5-10 miljoner. Det är nära en miljon kronor som skiljer, säger Alf Johansson, vd i Djurgården Fotboll, till TT.

- Det slår väldigt snabbt mot oss. Vi har på våra fem matcher på Stockholm stadion haft 42 000 åskådare, vi hade 50 000 i fjol och det är en skillnad på 8 000. Om varje åskådare betalar 150 kronor så är det bra över miljonen totalt.

Trots alla sparkrav ska själva fotbollsverksamheten inte beröras: ”Nej, det hjälper inte oss. I Djurgården har vi en struktur där vi har ett riskkapitalbolag som sitter på ägandet av spelarna och jag blir inte ett dugg rikare om vi säljer tre fotbollsspelare, då går pengarna in till riskkapitalbolaget. Det enda som händer är att jag blir av med en lönekostnad, och den måste ändå ersättas med någon ny”, säger Johansson.

Så påverkas allsvenska klubbarna ekonomiskt av covid-19. Här är den hotfulla situationen.

EY:s fotbollsrapport innehåller i år en analys av hur covid-19 och förbudet mot större publika sammankomster kan påverka Allsvenskan. Granskningen visar att efter två hemmamatcher utan publik skulle fem av de allsvenska klubbarna uppvisa ett negativt eget kapital och behöva ett kapitaltillskott. Så illa är det.

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Nu finns svart på vitt. 22 personer i Fifas exekutivkommitté fick mutor för att rösta så att Ryssland och/eller Qatar tilldelades fotbolls-VM 2018 och 2022 menar amerikanska åklagare enligt The New York Times.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

ATG delar ut vinster i efterhand efter att ha avslöjat en spelkupp.

Nu har ATG tagit beslut.. Spelaren på Malta som vann 15,5 miljoner får ingapengar utan de går i stället till 95 000 kunder.

Enligt The Times kommer fler av säsongens Premier League-matcher att TV-sändas om säsongen kommer igång. Sedan 2012 har England haft förbud att sända klockan 16-matcherna på lördagen.

För mindre än en månad sedan avbröts den hockeyallsvenskan finalen mellan Björklöven och Modo – ställningen var 1-1 i matcher och båda lagen tvingades ställa in resten av säsongen med anledning av corona-utbrottet.

I dag är Modo:s trupp slagen i spillror och ledarduon Björn Hellqvist, tränare och Fredrik Glader, sportchef, har den svåra uppgiften att bygga ett helt nytt lag inför säsongen 2020-2021.