Ekonomisk kris i Djurgården

AIK har förlorat 23 miljoner kronor på drygt ett år. Hammarby genomgår ett stålbad med omfattande förändringar, där flera personer tvingas lämna föreningen. Nu kommer en larmrapport också från Djurgården Fotboll.

På klubbens hemsida meddelas att flera åtgärder krävbs för att få ekonomin i balans då det ekonomiska utfallet är sämre än förväntat.

Föreningen hänvisar till det allmäna försämrade läget för svenska klubbar som drabbas avden svaga konjunkturen och Djurgården är inget undantag.

"Intäkter från flera håll är lägre än förväntat och Djurgården Fotboll måste därför se över hur man kan få budgeten i balans. Givetvis ligger ett hårt arbete på att öka intäkterna, men kostnaderna måste även minskas. Under den kommande tiden kommer alla kostnader i alla delar av organisationen att ses över och nedskärningar i personalstyrkan kommer att ske", skriver klubben.

- Vi sladdar i tabellen och det innebär att det inte har blivit lika intressant att visa Djurgården på tv. På tv-avtalet drog vi in 11 miljoner i fjol, och om vi fortsätter att exponeras i den här takten hamnar vi i år på 9,5-10 miljoner. Det är nära en miljon kronor som skiljer, säger Alf Johansson, vd i Djurgården Fotboll, till TT.

- Det slår väldigt snabbt mot oss. Vi har på våra fem matcher på Stockholm stadion haft 42 000 åskådare, vi hade 50 000 i fjol och det är en skillnad på 8 000. Om varje åskådare betalar 150 kronor så är det bra över miljonen totalt.

Trots alla sparkrav ska själva fotbollsverksamheten inte beröras: ”Nej, det hjälper inte oss. I Djurgården har vi en struktur där vi har ett riskkapitalbolag som sitter på ägandet av spelarna och jag blir inte ett dugg rikare om vi säljer tre fotbollsspelare, då går pengarna in till riskkapitalbolaget. Det enda som händer är att jag blir av med en lönekostnad, och den måste ändå ersättas med någon ny”, säger Johansson.

Räddningsaktionen för Östersunds FK fortsätter.På måndagen framkom, via tidningarna Östersunds-Posten och Länstidningen hur försäljningen har gått sedan starten i september att när aktier i klubbens dotterbolag, Östersunds FK Elitfotboll AB, började att saluföras.

Evenemangsgatan i Göteborg är något som många andra kommuner sneglar mot och ser som ett föredöme. Med arenor samlade så föredömligt  - med Scandinavium, Lisebergshallen, Valhallabadet, Heden,  Ullevi och Valhalla sporthallar finns ett jättelikt utbud av arrangemang årligen och lockar flera hundra tusen besökare. Det innebär att ingen annan stans är idrottsturismen så utvecklad – och nu hotad.Det finns ett växande behov av renovering och nybyggen. Kruxet  är politikerna inte kan hålla sams när frågorna kommer på bordet.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nu ska hockeyspelarna i Tre Kronor bli eleganta, åtminstone utanför isen. Svenska Ishockeyförbundet nämligen kan presentera Brothers som ny samarbetspartner till Tre Kronor. 

SVT har lyckats köpa sändningsrättigheter till vinteridrott som innebär mer och ett bättre innehåll i framför allt Vinterstudion. Detta efter att SVT har förlängt avtalet med Österrikes skidförbund vilket innebär tillgång till samtliga världscuptävlingar i Österrike till och med våren 2024. I rättighetspaketet ingår även  tävlingar i längdskidor, skicross, freeski och snowboard i Österrike. Avtalet sträcker sig till och med april 2024. Vinterstudion är säkrad för ett par år framåt.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.