Engelska klubbar skyldiga 38,6 miljarder

Det är bytarveckor i den engelska fotbollen. Allt ska bort och ersättas av nästa års modell. Tränare, arenor, ägare. Allt med en gemensam nämnare. Big Business. Nu visar det sig dessutom att Premier League-lagen har ofattbara 38,6 miljarder i skulder. Nära två miljarder per klubb.

Chelseas tidigare tränare José Mourinho sägs numera vara fotbollsvärldens bäst betalda person, dyrare i drift än Zlatan, Beckham och Ronaldo. Mourinhos nya avtal med Inter ger honom 13,2 miljoner dollar per år fram till 2012.
Nye Chelseatränaren Carlo Ancelotti får 600 miljoner kronor att spendera så att klubben vinner Premier League, skriver The Sun.

Signaler har tidigare kommit om att ryska oligarken Roman Abramovitj som äger Chelsea ville ligga lågt med klubbens utgifter. Enligt tidningen har Abramovitj gett Ancelotti grönt ljus för att köpa nya spelare för ett lika stort belopp som då Jose Mourinho var tränare för Chelsea.

Ashley ångrar köpet av Newcastle

En som redan spenderat långt mer än 600 miljoner på ett gigantiskt felköp är Mike Ashley, ägare till degraderade Newcastle. Nu letar Ashley köpare igen, till nästan vilket pris som helst, eller i alla fall för 150 miljoner dollar. I så fall har Ashley förlorat svindlande 250 miljoner dollar genom att hålla slagskämparnas och de överbetaldas förening under armarna.

För bara någon vecka sedan sålde Mike Ashley aktier för 7 miljoner dollar i JJB Sports. Pengar som räcker för att betala spelarlöner i hela tre veckor…

”Det är klart att jag ångrar mig. Jag är ingen expert, bara en supporter, om än förmögen. Numera betydligt mindre förmögen”, sade Mike Ashley till SportsPro.

Säljer till förmån för Liverpool

När vi ändå är inne på ämnet ägare och stora pengar. De amerikanska affärsmännen Tom Hicks och George Gillett äger ju Liverpool FC. Nu sägs att paret vill sälja några av de amerikanska klubbarna, basebollklubben Texas Rangers och klassiska hockeylaget Montreal Canadiens för att kunna skjuta till 500 miljoner dollar in i Liverpool. Pengar som ska finansiera klubbens nya arena, men också läggas på nya spelare. Allt för att ta den ligatitel man inte vunnit på 20 år. Nu är ju Man United ifatt i antalet titlar…

Short of cash. Det kan man väl inte direkt säga om Ellis Short, mannen bakom Sunderland. Han kastade upp ett belopp på inte mindre än nio siffror i dollar och köpte samtliga aktier i Sunderland. Numera det enda laget i Premier League från den nordöstra delen av England. Newcastle och Middlesborough håller ju till i The Premiership nästa säsong. Short uppges dessutom satsa 60 miljoner dollar på nya spelarköp.

Dr Sulaiman Al Fahim, som representerar den allt annat än fattiga familj som styr Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten, är inte en person som nöjer sig med en klubb. Nyligen såg han till att Manchester City fick arabiska ägare och nu har han dessutom med investerare tagit över Portsmouth, den klubb där det ryktas att ”Svennis” finns som manager nästa säsong.

Kompispris för Portsmouth

För kompispriset 127 miljoner dollar köpte Al Fahim ut tidigare ägaren Alexandre Gaydamak ur en klubb med stora ekonomiska problem. Spelare som Diarra, Defoe och Muntari såldes i ett försöka att hyfsa siffrorna i en skuld som överstiger 100 miljoner dollar. Vilket ju ändå är närmast fickpengar mot Man Uniteds skuld på 1,2 miljarder dollar.

The Guardian presenterar nu siffror som visar att Premier League-lagen har en totalt skuld på 3,1 miljarder pund, motsvarande 38,6 miljarder kronor. Alltså nära två miljarder per klubb. De fyra stora toppar även den tabellen...

Har man inte oljekällor att ösa pengar ur kan man ju alltid göra som Bristol Rovers. Klubben har säkrat tre sponsorer och 150 000 dollar genom lite nytänkande. Rovers sålde helt enkelt 100 lotter till ett pris av 1 500 dollar styck till olika företag. Vinnaren N-gaged utlovades logga på matchställets framsida. Tvåan fick bortastället och trean reklam på arenan.

I Man United är det ju knappast så att Sir Alex Ferguson knackar dörr och säljer lotter. Här väntar vi med spänning istället på om Sir Alex ska hinna före Real Madrid med att spränga om inte ljudvallen, så transferrekordet. 2001 flyttade först Figo till Real för 60 miljoner dollar och sedan Zidane från Juventus till just Real för 70 miljoner dollar, ett rekord som stått sig. Men med namn som Ribery, Ronaldo, Kaka och kanske också Zlatan på listan över tänkbara superstars som längtar bort, lär väl rekordet slås i år.

Fast som vi började säga, Ancelotti har ju nya pengar till spelare. Återförening med Kaka i Chelsea kanske?

Roger Andersson

Vid Östersunds FK:s extra årsmöte på måndagskvällen i Folkets Hus kom 151 medlemmar, inklusive Daniel Kindberg. Lennart Ivarsson, vd, upplyste om att skulden var 6,9 miljoner.  Fyra av miljonerna är utlånade av Kindberg. Från början lånade han ut 500 000 kronor som sedan växte till sex miljoner, två miljoner har klubben betalat tillbaka. Det enda mötet i stort sett handlade om var ekonomin.

Att Ola Serneke är en byggherre på offensiven och står bakom en unik multihall i Göteborg där han också är på väg att uppföra en skyskrapa är känt vid det här laget.  Nu är han också på väg att liera sig med Fotbollförbundet och Järfälla kommun i syfte att göra en extrem fotbollssatsning av internationellt snitt.

En nyckelroll har förre landslagsspelaren Patrik ”Bjärred” Andersson, som numera är affärsutvecklare på Serneke Projektutveckling.

Den ekonomiska sammanställningen efter O-Ringen Kolmården 2019 är nu klar och alla siffror anger en succé. De 15 funktionärsföreningarna i Kolmården får nämligen dela på ca 5,3 miljoner kronor. Dessutom uppgick värdet för idrottsturismen till 143 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsföreningen Gatans Lag fick ta emot Volvo Car Sveriges och Svenska Fotbollförbundets stipendium ”Number 10” på en miljon kronor under Fotbollsgalan – Det känns helt fantastiskt . Gatans Lag finns till för de som vill ta sig ur missbruk, hemlöshet och kriminalitet och med det här stipendiet kan vi hjälpa så många fler, säger Sofie Nehvonen, tillträdande verksamhetsansvarig.

Inte nog med att landslaget inte är på plats vid kvällens TV-sända fotbollsgala, vilket innebär fullt utrymme för damlandslaget, men det var nära ett fiaskot närSvenska fotbollförbundet glömde att boka Globen. Nu hålls galan på Hovet.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.