Turbulens i Premier League

Premier League-klubben West Ham har sålts. En isländsk epok i klubbens historia avlöses av en ny. Samtidigt avslöjas att det finns planer på att låta Everton och Liverpool dela på en arena i framtiden.

Köpet av den krisdrabbade klubben i London värderas till 150 miljoner dollar och det är de isländska affärsmännen Björgolfur Gudmundsson och Eggert Magnusson som tvingas sälja efter den finansiella kollapsen på just Island. Gudmundssons förmögenhet försvann, hans tillgångar togs av banken Straumur och han tvingas nu också lämna styrelsen i West Ham.

Ovisshet i West Ham

Klubben kommer nu att drivas av CB Holding, ett företag som ägs av just den isländska banken Straumur. Vad hander då med klubbens ledare och spelare? Managern och tränaren Gianfranco Zola, administrative chefen Gianluca Nani and vd Scott Duxbury får vara kvar enligt CB Holding.

Under den första tiden med isländskt styre såg ändå West Ham ett ljus med bra spel i den engelska ligan. Dessutom starka nyförvärv som Carlos Tevez (såldes till Man United) och Javier Mascherano (såldes till Liverpool). Gudmundsson köpte klubben 2006 för 86 miljoner pund.

Enligt CB Holding ska inte klubbens strategi förändras. Ledare ska vara kvar och det finns fortfarande möjligheter till inköp av spelare. Men med sans och balans, som CB Holding skriver i ett pressmeddelande, med adress de största klubbarna i Premier League som alla är skuldsatta upp över läktartaken.

Liverpool och Everton på samma arena?

Apropå läktartak så blåser det rejält i Liverpool just nu och det handlar förstås om arenabyggen. England vill ju ha VM 2018, men då duger inte Goodison Park och Anfield. Både Everton och Liverpool planerar nya arenor, Everton dessutom i Kirkby, långt ifrån dagens Goodison Park. Anledningen är ett avslag från kommunstyrelsen på att få bygga närmare gamla arenan.

Nu vill en del direktörer i de båda klubbarna, Fotbollsförbundets VM-kommitté och de styrande i Liverpool att de båda klubbarna ska samsas på samma arena. Det är till och med så att de styrande kommunpamparna gått ut och sagt att direktörerrna i klubbarna egentligen är överens om detta.

Man kan utan överdrift säga att gemene man , dvs supportrarna har en annan (högljudd) uppfattning. Liverpudlians eller Evertonians är inte ofta överens, men i den här frågan går man på samma linje, oavsett röd eller blå i själen.

Men egentligen finns förstås argument för att samsas i Stanley Park, området mellan Anfield och Goodison Park där Liverpool vill bygga en nya arena. Bygget har dock skjutits på till 2012 då Liverpools ägare, de amerikanska affärsmännen Tom Hicks och George Gillett, har det tufft ekonomiskt och även vill sälja några av sina idrottslag i USA.

“Det fungerar i andra länder så varför inte här” sade kommunens representanter. Man hade uppenbarligen inte Sverige och Stockholm i tankarna.

Det går att pruta på Newcastle

Som IA tidigare rapporterat så är degraderade Newcastle till salu. Fast den här veckan är prislappen nere på 100 miljoner pund, vilket bekäftats av ägaren Mike Ashley. Intresserad? Skicka ett mejl till admin@nufc.co.uk eller ring Keith Harris på investmentbanken Seymour Pierce. Det är han som hanterar ärendet.
Ashley köpte klubben för 134 miljoner pund och har lagt ytterligare 100 miljoner pund på skulder och halvligister till spelare.

Nya City-tröjor för 40 miljoner dollar

Manchester City fortsätter att köra hårt. Arabiska oljemiljarder och nya kontrakt, nya spelare och nu även ny tröjleverantör. Umbro, som ägs av Nike, ska i tio år förse City med ljusblå tröjor i en affärer som värderas till svindlande 40 miljoner dollar, 4 miljoner årligen.

Det finns också en morot. Om klubben lyckas kvala in i Champions League ökar summan. Det här betyder att avtalet med franska Le Coq Sportif avslutas sägs upp två år i förtid.

IEC tar hand om United

Till sist noterar vi att svenska IEC in Sports gjort det igen. Nu har man säkrat rättigheterna utanför Storbritannien och Irland när det gäller tv-sändningar för Manchester Uniteds Asienturné i sommar. Tio dagars turné med fyra matcher som beräknas ha ett värde på 200 000 dollar.

Roger Andersson

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.