Här är Marion Jones ännu populär

I Berlin är det inte många som vill prata om Marion Jones, den förra sprinterstjärnan som erkänt doping och mened. Men det finns en plats där man fortfarande försvarar Jones. I Belize, tidigare brittiska Honduras. Där rustar man nu arenan som bär hennes namn.

Belize satsar 14 miljoner dollar för att omvandla nationalarenan som döptes till Marion Jones Stadium efter att hon viftat med Belize flagga på ett ärevarv när hon tog en av sina fem medaljer, varav tre guld, vid Sydney-OS.

Jones föddes i Los Angeles, men hennes mamma är belizean och Jones framgång är kanske det närmaste Belize, som debuterade i OS 1968, någonsin kommer att vara en medalj.

Men den olympiska äran blev skamfilad när Jones var tvungen att lämna tillbaka tre guld och två bronsmedaljer hon vann under 2000 sedan hon erkänt att hon tagit förbjudna prestationshöjande preparat.

Hon avtjänade i fjol ett sex månaders fängelsestraff för att ljugit för FBI:s tjänstemän om sin roll i en checkbluff som hennes tidigare pojkvän, f d världsmästaren på 100 meter, Tim Montgomery, stod bakom.

Marion Jones släpptes ut den 5 september men fick då också 200 timmars samhällstjänst med att bland annat städa på en ungdomsgård i Austin, Texas. Marion Jones är i dag fri, gift med förre sprintstjärnan Obadele Thompson och har en tuff ekonomi. Hon åker bland annat runt i skoior och agerar ett varnande exempel för ungdomar.

När hon i oktober förra året erkände i domstol att hon fuskat med otillåtna preparat, förlorade hon allt. Internationella Olympiska Kommittén krävde OS-medaljer i retur och 700 000 dollar i prispengar. Karriären var över, sponsorerna borta och den förra friidrottsstjärnan fick sälja både lyxvillan i North Carolina och det hus hon köpt åt sin mamma.

Jones var en nationell hjälte för sina idrottsprestationer, men många belizeaner krävde att Marion Jones arena skulle döpas om efter skandalerna.

Belize regering har hittills ignorerat protesterna och går vidare med förnyade utvecklingsplaner för arenan som kommer att inkludera en fotbollsplan med Fifa-standard och bli en friidrottsanläggning av högsta klass.

Elvin Penner, Belize sportminister:
- En av de viktigaste delarna av detta kontrakt är friidrottens ökade status, som är mycket vad Marion Jones var känd för. Så jag tror att det fortfarande är passande för oss att göra detta på Marion Jones Stadium. (SportsPro)

Nu avslöjas vilket bolag som vill  bidra till Östersunds FK:s överlevnad och betalar så mycket som 6 miljoner kronor till klubben. Det är ÖFK som går ut med uppgiften. Samtidigt står det klart att Peab drabbas av en skattesmäll efter domen mot Daniel Kindberg.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Han beskriver sig själv som ekonom i livserfarenhet. Egenskaper som ska bidra till att pågående EM, det 14:e mästerskapet i ordningen, blir tidernas svenska handbollsfest. Trots fiaskot mot Portugal.

EM-generalen, Krister Bergström, rekryterades från AhaWorld AB,  som investerar inom internet-baserat spel med kärnverksamhet i nätcasino-branschen. Hans stora utmaning är att fylla 170 000 stolar i de arenor där mästerskapet äger rum. Gruppspelet i Göteborg blev en fullträff, med tre utsålda Scandinavium, totalt över 30 000 åskådare.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.