Magnus Hedman sparkas från TV4

Magnus Hedman fälldes idag för ringa dopningsbrott av Solna tingsrätt. Han nekar till brott, men hans straff blir 30 dagsböter a 180 kronor. Han fick också beskedet att TV4 inte längre vill anlita honom som expertkommentator.

- Nu har jag fått min dom och nu går jag vidare, säger den förre landslagsmålvakten till Aftonbladet.
- Har man gjort fel får man ta sitt straff, mitt problem är att jag inte kunnat ge någon rimlig förklaring till när jag gjort mitt fel. Det står jag fast vid. Jag har aldrig tagit doping medvetet, säger han till Expressen efter rättegången.

Stoppades av polisen

Det var den 13 maj som han stoppades i en poliskontroll i Märsta. Ett urinprov visade spår av den anabola steoriden, stanozolol. Samtidigt hittades 55 dopningsklassade tabletter i den bil han körde, men de omfattades inte av åtalet.

På tisdagsmorgonen klockan 9.00 inleddes rättegången i Solna tingsrätt. Efter cirka 40 minuters förhandlingar och en paus meddelade rättens ordförande domen.

I uttalande för media beskriver tiden sedan i maj som väldigt traumatisk: ”Det har varit vissa dagar när jag inte ens har lämnat huset”, säger han.

Vill vara en förebild

Magnus Hedman tänker inte överklaga domen och på frågan om vad han säger till de ungdomar som ser honom som en förebild svarar han:

- Att vara väldigt försiktiga med vad man äter och att alltid kolla vad man äter och kolla det med läkare innan, som jag alltid gjorde i min karriär, och jag har testats åtskilliga gånger.

- Man släpper lite på det när man lägger av med idrotten, du har en annan form av liv och tränar inte, du blir mer soffpotatis, medger Hedman i Aftonbladet.

Han fick också beskedet att han sparkas som expertkommentator i Tv4. ”Han kommer inte att göra några fler uppdrag för TV4:s kanaler framöver”, säger sportchefen Hans Pekkari i Resumé.

Frågan är vad som sker med hans uppdrag i antidopnings-organisationen Ren Idrott. Han vill fortsätta:

- Ja, det vill jag göra. För det finns ju faktiskt ett case nu om hur enkelt man kan få dopningsklassat medel i sig, utan att man gör det med flit. 

Han saknar förklaring

Han har fortfarande ingen förklaring till hur han fick i sig dopningsmedlet.
- Jag vet inte, hade jag kunnat svara på den frågan hade jag också kunnat erkänna uppsåt.

Nu ska han försöka återgå till ett normalt liv igen.
- Jag ska försöka sluta fundera. För det är frustrerande att inte veta när misstaget skedde. Det är som känslan att du får hem en böteslapp om att ha kört mot rött utan att veta om det, för det är en kamera som tagit dig. Den känslan har jag, och den måste jag släppa.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.