Tiger Woods saknar några miljoner

Tiger Woods är den förste idrottsmannen som har tjänat över en miljard dollar i karriären. Bonusen på 10 miljoner dollar från segern i FedEx Cup innebar att han passerade miljardgränsen, enligt Forbes. Men Tiger själv tillbakavisar uppgifterna.

- Nej, jag vet inte var de där uppgifterna kommer ifrån. Jag är inte miljardär, sa Woods vid golftävlingen Presidents cup när han fick frågan om sin förmögenhet.

Tiger Woods menar alltså att Forbes har räknat fel när de sammanställde prispengar och reklamkontrakt och fann att efter 13 år av professionellt golfspelande skulle ha nått denna milstolpe.

Fakta är ändå att Tiger, 34, hade inför 2009 tjänat 895 miljoner dollar, främst på bra reklamavtal med Nike (30 miljoner dollar årligen), Accenture, Gillette, Gatorade, Electronic Arts och Tag Heuer. Han får också i runda tal 10 miljoner dollar för varje golfbana som bär hans signatur. Så ska vi väl inte heller glömma bort att han faktiskt tjänar en del fickpengar på att spela golf också...

Tiger Woods har varit världens högst betalde idrottsman sedan 2002 då Formel 1-stjärnan Michael Schumacher ställde sin Ferrari i garaget för gott.

Dollarmiljardär eller inte, han tjänar i alla fall mera än någon annan. Tiger Woods drog in 110 miljoner dollar under 2009. Men i världsligan över idrottens höginkomsttagare finns en finländare på framträdande plats. Kimi Räikkönen, formel 1-föraren, drog in45 miljoner dollar och det var mer än David Beckham gjorde, faktiskt.

Den amerikanska sajten Forbes presenterar den unika listan efter att ha synat och uppskattat vad stjärrnorna kammar hem i lön, prispengar, sponsorer och bonusar.

Här är idrottens rikaste 2009, räknat i dollar:

1) Tiger Woods, golf, 110 miljoner dollar

2) Kobe Bryant, basket, 45 miljoner

    Michael Jordan, basket, 45 miljoner

    Kimi Räikkönen, formel 1, 45 miljoner

5) David Beckham, fotboll, 42 miljoner

6) LeBron James, basket, 40 miljoner

    Phil Mickelson, golf, 40 miljoner

    Manny Pacquiao, boxning, 40 miljoner

9) Valentino Rossi, moto-GP, 35 miljoner

10) Dale Earnhardt Jr, Nascar, 34 miljoner

Källa: Forbes.com.

BK Häcken har en ekonomisk framgång  som enbart Malmö FF överträffar i Allsvenskan. Sponsorintäkterna i Häcken har ökat med 800 procent på tio år. Nu redovisas ett  rekordår, Ökningen från i fjol är 24 procent, och målet om 30 miljoner i partnerintäkter har passerats.

Men på lördagen tvingades klubbens anhängare inse att den viktigaste spelaren, brassen Paulinho, flyttar utomlands igen. Efter 97 mål och 33 assist i Häcken vill han fortsätta i israeliska Hapoel de närmaste 18 månaderna.

Det finns ingen gata i Sverige som kan mäta sig med Evenemangsgatan i Göteborg. Sträckan mellan Scandinavium och Ullevi, med närheten till Gamla Ullevi och Valhalla är arenatätast i landet och har därtill med ett massivt utbud.

Men det finns heller ingen gata i landet som är så omdiskuterad och väcker så mycket tankar på förändring. Nu finns förslag om att riva både Ullevi och Scandinavium!

Man kan tro att Jämtländska Sportkompaniet har fått storhetsvansinne… Bolaget arrangerar sprinttävlingen på Östersunds skidstadion i samarbete med ett ett tyskt och norskt bolag,  och de står nu bakom en uppgraderad tour som stöttar de lokala arrangörerna i varje land och stad. Totalt handlar det en nysatsning på flera miljoner. Målet är att Supersprint på 100 meter snö ska bli en World Sprint Series inom fyra år för damer och herrar. Bland annat en tävling i Dubai, jo, på snö. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils Wiberg med sitt företag Prioritet Finans är en av landets största idrottssponsorer. Nu har han tagit nya beslut. Hans miljoner ska få fart på de svenska herrarna i längdåkning och samtidigt blir han stjärnsponsor till IFK Göteborg Futsal. 

14-20 oktober vänds tennisblickarna mot Kungliga Tennishallen i Stockholm när det är dags för klassiska Stockholm Open. Nu är det klart att hela turneringen sänds på Eurosport och Kanal 9.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.