Umeås miljonpaket räddar klubben

Den värsta krisen är över. En lättnad och glädje sprids i Umeå. Räddningsoperationen kommer att lyckas även om klubbdirektören Britta Åkerlund inte riktigt vill andas ut. Hon erkänner dock att det inte ska behöva bli någon konkurs. Samtidigt framkommer att hon har sökt jobb på annat håll.

För varje dag har nådetiden krympt. På måndag vill skattemyndigheterna ha 321 000 kronor. Nu avslöjas att klubbens räddningsoperation har varit framgångsrik.

Men nu lovar kommunala bolag pengar och en privatperson är villig att donera 300 000 kr. Optimismen har stigit. Arbetet är intensivt i föreningen och klubbdirektören Britta Åkerlund ser en lösning. Starka krafter verkar för fotbollstjejerna och många privatpersoner vill visa sitt stöd, om än med småsummor.

- Man blir rörd av att se vilket stöd vi får, säger Britta Åkerlund.

Dubbla segrar

Konkurshotet avvärjdes och avancemanget till åttondelsfinalen av Champions League säkrades - onsdagen var roligt i dubbelt avseende i Umeå.

- Vi är nära krönet och har två och en halv dag kvar så jag är förhoppningsfull, sade Britta Åkerlund i samband med matchen.

Samarbetspartners sedan tidigare har monbiliserat och tillsammans bidragit med mycket pengar. Därtill har det tillkommit sponsoer. Därtill mailade en privatperson till klubben i söndags, fick först inget svar men nu pågår samtal. Personen är villig att donera 300 000 kr.

- Man ska inte ropa hej förrän bläcket har torkat men det ser positivt ut, säger Britta Åkerlund som för egen del söker nytt jobb inom landstinget i Västerbottens län.

Mitt all turbulens framkommer att Britt Åkerlund kan tänka att lämna sitt jobb eftersom hon har sökt ett nytt jobb.

- Det är sant. Men det har varit en jobbig höst och jag har inte vetat vart det ska ta vägen, jag måste ju kunna försörja mig. Fast jag hoppas det är överspelat nu, sade Britta Åkerlund.

Varumärke i smutsen

Bland de kommunala bolagen finns en viljaa att stötta föreningen. Umeå Bostad lovar 150 000 kr kronor omgående utöver tidigare avtalade 100 000 kr. I parkeringsbolaget Upab talas det om en miljon kronor till föreningen.

- Vi har helt enkelt inte råd att som stad låta den potential som finns inarbetad i detta varumärke gå om intet och nedtrampas i smutsen, säger Anders Sellström (kd), vice ordförande i Upab, som föreslår att bolaget sponsrar klubben med en miljon kronor via ett fyra-årskontrakt.

Om skattepengar ska användas till att sponsra idrottslig verksamhet menar Anders Sellström i Västerbottens Folkblad:

- Nej, men genom att Upab går in används en del av den vinst som genereras i bolaget via parkeringsavgifter. För 2009 ser vinsten ut att bli cirka sex miljoner kronor.

Anders Sellström driver frågan hårt och menar att Umeås kris är en angelägenhet för hela bygden.

- Vår gloria över Umeå som stad skulle hamna rejält på sned om UIK tvingas kasta in handduken, anser Sellström som också tycker att det vore synnerligen olyckligt med en konkurs när kommunen blivit utsedd till Kulturhuvudstad 2014.

- Och då skulle idrottskulturens starkaste varumärke skulle falla av pinn...

Politiker eggas

En annan politiker, kommunalrådet Lennart Holmlund (s) har lovat 1 000 kr egen plånbok och uppmanar kollegor att göra det samma.

Senast den 12:e oktober måste Umeå IK betala in dryga 300 000 kronor till skattemyndigheten.

- Vi ser den 12:e som något av en deadline, sade klubbdirektören Britta Åkerlund.
Målet är att ta in drygt två miljoner i extra sponsorintäkter för att klara året men också att få tillstånd en långsiktig lösning, annars ska redan utlovade pengar, en dryg miljon, betalas tillbaka.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.