Svensk OS-satsning kostar 75 miljoner

Den svenska OS-satsningen inför i Vancouver i februari är större än någonsin och kostar 75 miljoner kronor. Men förhoppningen om medaljer är lägre. 14 medaljer i Turin senast var väldigt bra och en upprepning kräver maximal utdelning.

Konkurrensen har ökat ytterligare och de svenska stjärnorna har inte riktigt samma lyskraft.

- Inför Turin var vi starkare i längd, alpint occh i spring, säger Peter Reinebo, sportchef på SOK, som ännu inte vill ge något medaljprognos.

Nya genombrott

- Klarar vi 14 medaljer är det väldigt bra, menar Reinebo som vill avvakta händelseutvecklingen under säsongens första skede.

Det är några sporter som ska forma ett bra svenskt OS-facit. Skidskytte, självklart.

- Där har vi många medaljchanser och en tränare som inte lämnar något åt slumpen, därför känns det bra att vi förlängt avtalet med Wolfgang Pichler till 2014, säger Reinebo.

När han synar alla idrotter med svenskar fastnar han också för flera namn som kan få sitt genombrott och bli kända, som snowboardåkaren Daniel Biveson, skridskolaget och skricrossgänget. Nya stjärnor, nya sporter på väg att etablera sig hos den svenska idrottspubliken.

I övrigt vilar ett ansvar på Tre Kronor, Anja Pärsson och skidåkarna, förstås.

26 miljoner bara i år

75 miljoner kostar OS-satsningen i träning, förberedelser, resor och uppehälle. Bara det här året har inneburit utgifter på 26 miljoner i intensifierad preparering.

Hockeylandslaget består av flest aktiva och kostar mest, cirka 6,2 miljoner. Därefter följer alpint på 5 miljoner, längd på 3,2, skidskytte 2,5 och vidare enligt fallande skala i förhållandde till antalet aktiva. Snowboard är billigaste sporten med 700 000 kr.

Kostnaderna ökar stadigt och är totalt sett så stor som dryga 25 procent. Det i sin tur innebär ökade krav på SOK:s sponsorarbete.

Bättre och bättre, men...

Den svenska OS-truppen formas den 22 december och eventuella kometer hinner göra sig gällande fram till den 28 januari då truppen ska fastställas. Kravet för en OS-biljett är att du ska tillhöra de åtta bästa i världen individuellt eller vara bland de sex bästa lagen i världen.

Slutligen, apropå krav, Sverige har en stegrande kurva för framgångar i vinter-OS. Kolla här:

2006: Turin, 14 medaljer (sju guld, två silver, fem brons)

2002: Salt Lake City, sex medaljer (två silver, fyra brons)

1998: Nagano, tre medaljer (två silver, ett brons)

1994: Lillehammer, två medaljer (ett guld, ett silver)

Källa: SOK

 

 Fakta

SOK i siffror

Olympiska idrotter - 28 sommaridrotter och sju vinteridrotter, totalt 35 idrotter.

SOK har satsningar i 32 grenar.

Antal aktiva i topp- och talangprogrammet:
Totalt individuellt: 154
Totalt inklusive lag:
Totalt lag: 8
Damlag : 3
Herrlag: 2
Mixed (ridsport): 3

Aktiva i topp- och talangprogrammet i sommaridrotter: 93 personer. Vinteridrotter: 61 personer

Sedan starten av topp- och talangprogrammet 1998 har 70 aktiva via talangprogrammet tagit steget från att vara lovande till att ta medaljer vid VM och OS (43 sommar- och 27 vinteraktiva).

SOK har de senaste åren satsat drygt 70 miljoner kr årligen på elitidrottsutveckling.

SOK:s vision är att 20 olympiska medaljer på ett olympiskt spel varav 5 guld vid sommar och vinter-OS senast 2020.

Sverige har som mest tagit 23 på ett sommarspel och 14 medaljer på ett vinterspel. De 23 sommarmedaljerna togs i Stockholm 1912 och de 14 vintermedaljerna 2006 i Turin.

Den svensk som deltagit i flest vinter-OS är Carl-Erik Eriksson, bob, som har deltagit på sex OS. Torgny Mogren, längdskidor och Örjan Sandler, skridsko har deltagit på fem OS vardera.

Källa: SOK

Hockeyförbundets årsmöte sade ja till enmansutredaren Ola Lundbergs förslag om  ny modell för ned – och uppflyttning i SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Beslutet ökar klyftorna i hockey-.Sveriges och togs i strid med Hockeyallsvenskan och Hockeyettans totalt 50 klubbar.

Vänsterpartiet vill införa miljardstöd till idrotten för att modernisera idrottsplatser och idrottshallar som byggdes under miljonprogramsåren. Det kan bli den katalysator som behövs för att möta ett stort behov hos majoriteten av Sveriges kommuner och skapa plats för framtidens idrott, är en bedömning från RF.

Hockeyallsvenskans 14 klubbar och Hockeyettans 46 klubbar går mot två tunga nederlag då ledamöter till Svenska Ishockeyförbundets årsmöte samlas på lördagen. Bakslag som ytterligare ökar sprickan i svensk ishockey, och som försvagar den grundsten som svensk ishockey vilar på – breddverksamheten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Basketföreningen Dolphins har ett mycket förmånligt avtal med sportvarukedjan Stadium – och nu har parterna enats om en förlängning. Men så är också båda hemmahörande i Norrköping. 

Stadium förlänger samarbete med Dolphins och fortsätter som namnsponsor till Stadium Arena, en av basket-Sveriges finaste hallar. Avtalet sträcker sig tio år framåt i tiden, till och med 2028.

Det hann bara gå några dagar med misstankar om matchfixing runt det allsvenska mötet Kalmar-Elfsborg så kommer rapporten från RF. Vardagen med spelmissbruk och matchfixning bland ledare och aktiva är mycket värre än befarat, visar en ny studie från Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet. 

Nu är han i farten igen, Stephan Wilson, som utan någon som helst kunskap eller vana antog uppgiften att åka Vasaloppet. Nu ska han leda andra nybörjare i Min klassiker på TV6.

Ajax 19-årige lagkapten Matthijs De Ligt är världens mest eftersökta fotbollsspelare. Enligt spanska tidningen Sport är läget så här: Barcelona bjuder 65 miljoner kronor i årslön. Juventus 108 miljoner om året och Paris Saint Germain fyra miljoner i veckan, 192 miljoner om året under fem år. Något svar finns ännu inte.