Svensk OS-satsning kostar 75 miljoner

Den svenska OS-satsningen inför i Vancouver i februari är större än någonsin och kostar 75 miljoner kronor. Men förhoppningen om medaljer är lägre. 14 medaljer i Turin senast var väldigt bra och en upprepning kräver maximal utdelning.

Konkurrensen har ökat ytterligare och de svenska stjärnorna har inte riktigt samma lyskraft.

- Inför Turin var vi starkare i längd, alpint occh i spring, säger Peter Reinebo, sportchef på SOK, som ännu inte vill ge något medaljprognos.

Nya genombrott

- Klarar vi 14 medaljer är det väldigt bra, menar Reinebo som vill avvakta händelseutvecklingen under säsongens första skede.

Det är några sporter som ska forma ett bra svenskt OS-facit. Skidskytte, självklart.

- Där har vi många medaljchanser och en tränare som inte lämnar något åt slumpen, därför känns det bra att vi förlängt avtalet med Wolfgang Pichler till 2014, säger Reinebo.

När han synar alla idrotter med svenskar fastnar han också för flera namn som kan få sitt genombrott och bli kända, som snowboardåkaren Daniel Biveson, skridskolaget och skricrossgänget. Nya stjärnor, nya sporter på väg att etablera sig hos den svenska idrottspubliken.

I övrigt vilar ett ansvar på Tre Kronor, Anja Pärsson och skidåkarna, förstås.

26 miljoner bara i år

75 miljoner kostar OS-satsningen i träning, förberedelser, resor och uppehälle. Bara det här året har inneburit utgifter på 26 miljoner i intensifierad preparering.

Hockeylandslaget består av flest aktiva och kostar mest, cirka 6,2 miljoner. Därefter följer alpint på 5 miljoner, längd på 3,2, skidskytte 2,5 och vidare enligt fallande skala i förhållandde till antalet aktiva. Snowboard är billigaste sporten med 700 000 kr.

Kostnaderna ökar stadigt och är totalt sett så stor som dryga 25 procent. Det i sin tur innebär ökade krav på SOK:s sponsorarbete.

Bättre och bättre, men...

Den svenska OS-truppen formas den 22 december och eventuella kometer hinner göra sig gällande fram till den 28 januari då truppen ska fastställas. Kravet för en OS-biljett är att du ska tillhöra de åtta bästa i världen individuellt eller vara bland de sex bästa lagen i världen.

Slutligen, apropå krav, Sverige har en stegrande kurva för framgångar i vinter-OS. Kolla här:

2006: Turin, 14 medaljer (sju guld, två silver, fem brons)

2002: Salt Lake City, sex medaljer (två silver, fyra brons)

1998: Nagano, tre medaljer (två silver, ett brons)

1994: Lillehammer, två medaljer (ett guld, ett silver)

Källa: SOK

 

 Fakta

SOK i siffror

Olympiska idrotter - 28 sommaridrotter och sju vinteridrotter, totalt 35 idrotter.

SOK har satsningar i 32 grenar.

Antal aktiva i topp- och talangprogrammet:
Totalt individuellt: 154
Totalt inklusive lag:
Totalt lag: 8
Damlag : 3
Herrlag: 2
Mixed (ridsport): 3

Aktiva i topp- och talangprogrammet i sommaridrotter: 93 personer. Vinteridrotter: 61 personer

Sedan starten av topp- och talangprogrammet 1998 har 70 aktiva via talangprogrammet tagit steget från att vara lovande till att ta medaljer vid VM och OS (43 sommar- och 27 vinteraktiva).

SOK har de senaste åren satsat drygt 70 miljoner kr årligen på elitidrottsutveckling.

SOK:s vision är att 20 olympiska medaljer på ett olympiskt spel varav 5 guld vid sommar och vinter-OS senast 2020.

Sverige har som mest tagit 23 på ett sommarspel och 14 medaljer på ett vinterspel. De 23 sommarmedaljerna togs i Stockholm 1912 och de 14 vintermedaljerna 2006 i Turin.

Den svensk som deltagit i flest vinter-OS är Carl-Erik Eriksson, bob, som har deltagit på sex OS. Torgny Mogren, längdskidor och Örjan Sandler, skridsko har deltagit på fem OS vardera.

Källa: SOK

Det här samarbetet hör till de mest oväntade och udda. Om du köper biljett till basketlandskampen Sverige-Turkiet i Globen får du möjligheten att se hockeymatchen Tre Kronor-Tjeckien i Beijer Hockey Games  - på köpet. 

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

AIK var länge den fula ankungen i bandysagan tills framför allt miljonären Marco Engborg ville att AIK skulle återta en plats bland hermelinerna. Med hjälp av en välfylld plånbok förverkligade Engborg sin dröm och på några snabba säsonger var AIK tillbaka i högsta serien inför säsongen 2019-2020.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

BAUHAUS samlar på idrotter och sponsoravtal. Nu har företaget utökat avtalet  med Svenska Skidförbundet. Under säsongen 2018/2019 var BAUHAUS partner till svensk skicross, men tar nu ytterligare ett steg och utökar samarbetet genom att bli huvudsponsor för den framgångsrika skicross-verksamheten.

Nu gör SVT en egen lansering. ”SVT – kanalen för damfotboll!”

Sportevenemang och tv – men i vilken kanal… Den här gången är det SVT som har varit på tårna. SVT har klart med större delen av det svenska damlandslagets kvalmatcher och landskamper och nu står det klart att EM 2021 sänds i SVT. 

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.