Svensk OS-satsning kostar 75 miljoner

Den svenska OS-satsningen inför i Vancouver i februari är större än någonsin och kostar 75 miljoner kronor. Men förhoppningen om medaljer är lägre. 14 medaljer i Turin senast var väldigt bra och en upprepning kräver maximal utdelning.

Konkurrensen har ökat ytterligare och de svenska stjärnorna har inte riktigt samma lyskraft.

- Inför Turin var vi starkare i längd, alpint occh i spring, säger Peter Reinebo, sportchef på SOK, som ännu inte vill ge något medaljprognos.

Nya genombrott

- Klarar vi 14 medaljer är det väldigt bra, menar Reinebo som vill avvakta händelseutvecklingen under säsongens första skede.

Det är några sporter som ska forma ett bra svenskt OS-facit. Skidskytte, självklart.

- Där har vi många medaljchanser och en tränare som inte lämnar något åt slumpen, därför känns det bra att vi förlängt avtalet med Wolfgang Pichler till 2014, säger Reinebo.

När han synar alla idrotter med svenskar fastnar han också för flera namn som kan få sitt genombrott och bli kända, som snowboardåkaren Daniel Biveson, skridskolaget och skricrossgänget. Nya stjärnor, nya sporter på väg att etablera sig hos den svenska idrottspubliken.

I övrigt vilar ett ansvar på Tre Kronor, Anja Pärsson och skidåkarna, förstås.

26 miljoner bara i år

75 miljoner kostar OS-satsningen i träning, förberedelser, resor och uppehälle. Bara det här året har inneburit utgifter på 26 miljoner i intensifierad preparering.

Hockeylandslaget består av flest aktiva och kostar mest, cirka 6,2 miljoner. Därefter följer alpint på 5 miljoner, längd på 3,2, skidskytte 2,5 och vidare enligt fallande skala i förhållandde till antalet aktiva. Snowboard är billigaste sporten med 700 000 kr.

Kostnaderna ökar stadigt och är totalt sett så stor som dryga 25 procent. Det i sin tur innebär ökade krav på SOK:s sponsorarbete.

Bättre och bättre, men...

Den svenska OS-truppen formas den 22 december och eventuella kometer hinner göra sig gällande fram till den 28 januari då truppen ska fastställas. Kravet för en OS-biljett är att du ska tillhöra de åtta bästa i världen individuellt eller vara bland de sex bästa lagen i världen.

Slutligen, apropå krav, Sverige har en stegrande kurva för framgångar i vinter-OS. Kolla här:

2006: Turin, 14 medaljer (sju guld, två silver, fem brons)

2002: Salt Lake City, sex medaljer (två silver, fyra brons)

1998: Nagano, tre medaljer (två silver, ett brons)

1994: Lillehammer, två medaljer (ett guld, ett silver)

Källa: SOK

 

 



Fakta

SOK i siffror

Olympiska idrotter - 28 sommaridrotter och sju vinteridrotter, totalt 35 idrotter.

SOK har satsningar i 32 grenar.

Antal aktiva i topp- och talangprogrammet:
Totalt individuellt: 154
Totalt inklusive lag:
Totalt lag: 8
Damlag : 3
Herrlag: 2
Mixed (ridsport): 3

Aktiva i topp- och talangprogrammet i sommaridrotter: 93 personer. Vinteridrotter: 61 personer

Sedan starten av topp- och talangprogrammet 1998 har 70 aktiva via talangprogrammet tagit steget från att vara lovande till att ta medaljer vid VM och OS (43 sommar- och 27 vinteraktiva).

SOK har de senaste åren satsat drygt 70 miljoner kr årligen på elitidrottsutveckling.

SOK:s vision är att 20 olympiska medaljer på ett olympiskt spel varav 5 guld vid sommar och vinter-OS senast 2020.

Sverige har som mest tagit 23 på ett sommarspel och 14 medaljer på ett vinterspel. De 23 sommarmedaljerna togs i Stockholm 1912 och de 14 vintermedaljerna 2006 i Turin.

Den svensk som deltagit i flest vinter-OS är Carl-Erik Eriksson, bob, som har deltagit på sex OS. Torgny Mogren, längdskidor och Örjan Sandler, skridsko har deltagit på fem OS vardera.

Källa: SOK

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.