80 SOK-miljoner till idrotten

Närmare 80 miljoner kronor har SOK delat ut till de olympiska vinterförbunden sedan OS i Turin. Damhockey och de alpina åkarna har fått mest medan backhoppning och boardercross sållades bort.

SOK stöder förbunden och potentiella medaljörer. Kraven har blivit allt tuffare, men när någon förmår passera nålsögat handlar det om pengar för tränare, läkare och massörer, läger och tävlingar, mm.

Mest till alpina landslaget

Idrottarna får en förnämlig uppbackning och kan ägna mera tid och kraft till förberedelser. Enbart under 209/10 har SOK fördelat 26 miljoner kronor till OS-förbunden.

Utförsåkarlandslaget har fått inte mindre än 17 miljoner kronor efter Turin. Därtill har förbundet reserverat 34 miljoner.

Den alpina satsningen är alltså uppe i 51 miljoner kronor och naturligtvis finns det krav på återbetalning i form av framgångar.  

- Vissa förbund, däribland vi, satsar stora summor själva. Men SOK:s insats är beundransvärd i sig, säger alpine landslagschefen Anders Sundqvist, till Svenska Dagbladet.

Hockeytjejer kunde ta ledigt

Hockeytjejerna har snabbt blivit vana med en proffsig tillvaro. 21 tjejer har tack vare SOK kunnat vara tjänstlediga från sina jobb eller studier och helt inrikta sig på den kommande OS-turneringen.

- Utan det stöd vi har fått hade vi inte varit medaljfavoriter i ett OS. Det har gjort att vi har möjlighet att konkurrera på hög internationell nivå, säger damkronornas förbundskapten Peter Elander.

- De har helt enkelt fått samma förutsättningar som Charlotte Kalla och andra landslagsstjärnor, säger Peter Elander.

Backhoppning blev utan

SOK har tilldelat ishockeyn cirka 6 miljoner kronor och nästan allt har gått till tjejerna som tidigare har fått sju miljoner från just SOK.

- Det har bland annat betytt att vi haft grymt bra lägerverksamhet under somrarna och att vi haft möjlighet att tillbringa flera veckor här i Kanada för att träna och spela på liten rink, säger Peter Elander till Svd.

Däremot var SOK inte lika nådiga mot backhoppning som inte gick några pengar alls.

- SOK valde att inte fortsätta med oss eftersom de två hoppare vi hade som skulle sikta mot Vancouver valde att lägga av inför den här säsongen. Men vi är välkomna tillbaka om det visar sig att några av de fyra unga hoppare vi nu satsar på får den utvecklingskurva alla hoppas på, säger backhoppningens grenchef Gunilla Back. 

Det finns ett gammalt småländskt talesätt som lyder ”dä gaur allri”. Men när det gäller bandy och klubben Åby/Tjureda är kanske den rätta tillämpningen ”dä gaur allti”.

När förstudiegruppen inledde sitt arbete dagen efter den var tillsatt kännetecknades arbetet av ”finns inte en dag att förlora, bara tid att vinna”. Hallen står klar till seriestarten oktober 2019.

Det blir stjärntätt när Bauhaus-galan avgörs på Stadion torsdagen den 30 maj, Kristi Himmelsfärds dag. Tio världsettor kommer till Diamond League-tävlingen. Många frågar sig om stavhopparen Armand ”Mondo” Duplantis också deltar..

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nordea har i många år haft en framträdande position inom svensk idrottssponsring. Främst har det handlat om Masters i golf respektive tennis med bl a Nordic Light Open, I år har eventmanagern Tomas Björklund i stället gett klartecken till GKSS Match Cup Sweden som är Sveriges största seglingsevent. I fjol såg 50 000 åskådare tävlingen. Nordea går in som ny huvudpartner. Och notera: arrangörerna lovar plastfritt i Marstrand vid tävlingen. 

Denna ständiga följetong om för mycket spelreklam.  Nu tydliggör Spelinspektionen och Konsumentverket samarbetet i tillsynen av spelbolagens marknadsföring.

Samtidigt urskiljer sig idrottsstjärnor som förmådde sig att säga nej till spelbolag och de som inte kunde motstå pengarna från bolagen.

Nu straffas också de första bolagen.

SVT gör sig nu gällande i kampen om rättigheter till olika idrotter och tävlingar. Armand Duplantis, Sarah Sjöström och Daniel Ståhl är trion som blir mer synliga framöver.De tre och Europas övriga stjärnor i friidrott och simning kommer att tävla om EM-medaljer i SVT från 2020 till 2024.

Allmänt talas det om att klubbarna i bandy-Sverige har problem med ekonomin. Men Edsbyn klarar att lösa Simon Jansson. Men så sker det med hjälp av supportrarna som har gjort en insamling och fått ihop en kvarts miljon kronor!