80 SOK-miljoner till idrotten

Närmare 80 miljoner kronor har SOK delat ut till de olympiska vinterförbunden sedan OS i Turin. Damhockey och de alpina åkarna har fått mest medan backhoppning och boardercross sållades bort.

SOK stöder förbunden och potentiella medaljörer. Kraven har blivit allt tuffare, men när någon förmår passera nålsögat handlar det om pengar för tränare, läkare och massörer, läger och tävlingar, mm.

Mest till alpina landslaget

Idrottarna får en förnämlig uppbackning och kan ägna mera tid och kraft till förberedelser. Enbart under 209/10 har SOK fördelat 26 miljoner kronor till OS-förbunden.

Utförsåkarlandslaget har fått inte mindre än 17 miljoner kronor efter Turin. Därtill har förbundet reserverat 34 miljoner.

Den alpina satsningen är alltså uppe i 51 miljoner kronor och naturligtvis finns det krav på återbetalning i form av framgångar.  

- Vissa förbund, däribland vi, satsar stora summor själva. Men SOK:s insats är beundransvärd i sig, säger alpine landslagschefen Anders Sundqvist, till Svenska Dagbladet.

Hockeytjejer kunde ta ledigt

Hockeytjejerna har snabbt blivit vana med en proffsig tillvaro. 21 tjejer har tack vare SOK kunnat vara tjänstlediga från sina jobb eller studier och helt inrikta sig på den kommande OS-turneringen.

- Utan det stöd vi har fått hade vi inte varit medaljfavoriter i ett OS. Det har gjort att vi har möjlighet att konkurrera på hög internationell nivå, säger damkronornas förbundskapten Peter Elander.

- De har helt enkelt fått samma förutsättningar som Charlotte Kalla och andra landslagsstjärnor, säger Peter Elander.

Backhoppning blev utan

SOK har tilldelat ishockeyn cirka 6 miljoner kronor och nästan allt har gått till tjejerna som tidigare har fått sju miljoner från just SOK.

- Det har bland annat betytt att vi haft grymt bra lägerverksamhet under somrarna och att vi haft möjlighet att tillbringa flera veckor här i Kanada för att träna och spela på liten rink, säger Peter Elander till Svd.

Däremot var SOK inte lika nådiga mot backhoppning som inte gick några pengar alls.

- SOK valde att inte fortsätta med oss eftersom de två hoppare vi hade som skulle sikta mot Vancouver valde att lägga av inför den här säsongen. Men vi är välkomna tillbaka om det visar sig att några av de fyra unga hoppare vi nu satsar på får den utvecklingskurva alla hoppas på, säger backhoppningens grenchef Gunilla Back. 

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Det var förre fotbollsstjärnan och affärsmannen Kay Wiestål, 78, som initierade Victoriadagen i Borgholm på Öland. Ifjol tackade han för sig efter 40 år som ansvarig. Wiestål träffade kung Carl Gustaf XVI 1976 på dåvarande kändiskrogen Alexandra i Stockholm och lade fram sin idé att kronprinsessans födelsedag borde firas på Öland. Kungen nappade på förslaget.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Spelsajterna Betsson och Kindred ville ha tillgång till ATG:s spelpooler. Nu har Konkurrensverket sagt nej. ”Ett oerhört viktigt beslut i rätt riktning”, säger Hasse Lord Skarplöth, Chief Executive Officer på ATG.

SVT ska visa, och bevaka i stor skala de kommande tolv SM-veckorna. Allt enligt det program-koncept som public service-bolaget har initierat och backat upp i några år.

SVT är partner till RF och en rad specialförbund och det ligger i bolagets intresse att ge uppmärksamhet till arrangemangen såväl sommar som vinter.En mångfald av idrotter får möjlighet att exponeras sedan programidén vann kraft.  

Gränser existerar inte i denna orimliga värld, men fansen, då… Deras säsongsbiljetter, deras TV-abonnemang blir bara dyrare. 

Fotbollens silly season är som mest intensiv och varje dag rapporteras om både transfers och anbud, möjliga eller omöjliga.

Summorna och siffrorna fullkomligt galopperar i en sanslös oordning. Det är så mycket pengar att människor får svårt att räkna.