Svenskarna avvisar OS-bonus

Diskussionerna om svenska OS-bonusar går vidare. En maskot är vad en svensk vinnare får medan ett ryskt guld är värt en miljon kronor och ett amerikanskt 150 000 kr. Men två av tre svenskar tycker att det ska vara på det här viset.

Det är i en ny Sifo-undersökning som det framkommer att två av tre svenskar avvisar förslaget om bonusar.

- Det är ingen siffra som förvånar mig. Det finns flera faktorer som jag tror har påverkat den inställningen, säger Peter Reinebo, sportchef i SOK, till tidningen Svd som har beställt undersökningen av Sifo.

Svenska modellen gäller

Han pekar på faktorer som den svenska modellen, idrottskulturen och konjunkturen, men är även benägen att tro att de allmänna synpunkterna på bonusar till vissa förunnade kan påverka människors uppfattning.

SOK följer en bestämd linje. Pengar från regering och sponsorer ska komma ambitiösa idrottare till godo. De ska få möjlighet att kunna träna mera, avstå jobb och ändå ha pengar till en dräglig tillvaro.

Reinebo framhåller också att det är ”lite svenskt” att idrotta tack vare en inre drivkraft och inte beroende på begäret till pengar.

- Man vill få en möjlighet att göra det man älskar. Jag tror att många har den synen i Sverige och i det sammanhanget spelar eventuella prispengar en mindre roll, menar Reinebo i Svd.

Männen gillar bonusar

Det är framför allt de arbetslösa som avvisar tanken på bonusar i Sifo-undersökningen. I just den gruppen är det 82 procent som säger nej. Generellt är män, och då i åldern 15-29 år, mera positiva än kvinnor. 100 000 kronor vore lagom som guldbonus, anser den gruppen av män.

Peter Reinebo medger att det har funnits diskussioner med sponsorer om att skapa en slags pott för just bonusar inför OS.

- Men inget har landat i något avtal. Vi är självfallet villiga att diskutera sådana saker fortsättningsvis, samtidigt som vi också ska fortsätta att stärka det ordinarie arbetet i vår vanliga verksamhet.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.