It-miljardären i ny jättesatsning

De var klasskompisar i femman hemma i Malmö. Plötsligt stötte de på varandra igen. Det hade gått dryga 50 år. Men det var inget fel på varken viljan eller kreativiteten. Därför ska så många svenskar som möjligt leta efter gamla fotbollsdojor inför VM i sommar.

IT-miljardären Dan Olofsson och Stadium har nu också affärer tillsammans. De förenar nytta med nöje, drar fördel av varandras resurser och då blir det också något kraftfullt.
Dan Olofsson och Per Malmros var två femteklassare en gång i tiden i Malmö, sedan skiljdes deras vägar. En septemberdag i fjol stod de plötsligt öga mot öga igen. Det skedde på Malmö FF:s sponsorresa till Budapest inför VM-kvalet Sverige-Ungern.

- Det var givetvis jättekul att ses igen. Vi pratade om allt och kom förstås in på affärer, berättar Dan Olofsson.

Hoppas på tusentals skor

Han är entreprenören som har skapat Sigma, en koncern som har gjort honom rejält rik och med möjlighet att inte bara ägna sig åt business. Per Malmros är sponsoransvarig på sportvarukedjan Stadium och såg förstås möjligheter när de en gång 12 år gamla barndomskamraterna började diskutera möjligheter.

Några månader senare är satsningen klar. Stadium slår på stora trumman och söker gamla fotbollsskor, de som har hamnat på hyllan och inte används längre. I Sydafrika finns det åtskilliga som skulle bli överlyckliga över de ofta snygga, men urvuxna dojorna.

- Det är kärnan till allt. Vi hoppas få flera tusen skor till våra butiker och sedan ska vi flyga ner alla till Sydafrika och skänka dem till killar och tjejer, säger Per Malmros.

”Göra världen lite lyckligare”

Insamlingen sker i Stadiums butiker i Sverige, Danmark och Finland samt i samband med varsin hemmamatch för de tre allsvenska Stockholmsklubbarna. BP, AIK och Djurgården uppmanar nu alla sina spelare att leta hemma i garderoberna.

- Vi har fått en möjlighet att göra världen lite, lite lyckligare, sa Lars-Johan Strand, marknadschef på Stadium.

Med rabatter på skor och med chans till en Sydafrikaresa vill parterna få fart på kampanjen.

Dessutom kan alla som skänker skor skriva sin e-postadress och få kontakt med grabben eller tjejen som får just deras skor.

Motiverar över 60 000 ungdomar

Dan Olofsson grundade Star for Life 2005 och han står bakom de 62 skolor med ca 62 000 ungdomar som kan få en bättre framtid.

Idén kommer från Olofsson som står bakom en sällsynt historia av engagemang och resultat. Den ursprunglige civilingenjören började som konsult, men snart nog ville han starta egna företag.

1986 skedde expansionen i hans företagssfär. Både antalet medarbetare och vinstsiffror växte. I dag är entreprenören verksam som styrelseordförande. Idéer har skapat rikedom och tvärtom.

Sydafrika skulle bli hans andra hemland, utan att det egentligen var avsikten.

- Min tanke var att köpa mark för att bygga ett hus där. Kanske jaga lite grann. Men sedan växte allt.

I dag har han investerat 250 miljoner kronor, en summa som han själv bekräftar. Av huset blev det en mycket exklusiv lyxig lodge med plats för 26 gäster. Dyraste sviten har fem rum och kostar 45 000 natten.

Världens lyxigaste lodge

Thanda Private Game Reserve driver han tillsammans med hustru Christin. För bara några månader sedan utnämndes safarianläggningen på 14 000 hektar med lejon, bufflar, elefanter, noshörningar och leoparder till världens lyxigaste vid en galamiddag i London.

- Nu går driften runt, men det har tagit några år, medger Dan Olofsson som har 80 anställda som sköter markerna med 5 000 djur. Framför allt är Olofsson stolt över sina lejon och svarta noshörningar, och inte minst hotellet.

Det var där som paret gjorde sin upptäckt. Anställda uteblev från jobbet och en obehaglig sanning framkom. De eller deras släktingar dog i aids.

Epi-centrum för aids

- Vi hamnade mitt i epi-centrum för aids. Det var fruktansvärt. Varannan tjej i 25-årsåldern hade hiv, otroligt många barn saknade föräldrar och det var vanligt att farmor fick ta hand om familjer.

- Dödssiffrorna var smått ofattbara och människor saknade framtidstro.

- Vi var tvungna att agera, säger Dan Olofsson och betonar:

- Jag har gjort många investeringar i livet, men det här är den som har gett bäst totalavkastning. Vårt engagemang i Star For Life har inneburit så många upplevelser och en ofantlig inre behållning.

Paret Olofsson har byggt, startat och underhållit 62 skolor. Ungefär tusen elever på varje skola har nästan dagligen aktiviteter och via utbildning och olika projekt har de också fått en mening med livet.

Uppmärksamhet världen över

Dan Olofsson har via sina kontakter och vänner engagerat många andra för att stärka en fond för att göra verksamheten beständig. Vid en nyligen gjord utvärdering konstaterades att projektet har inneburit att betygssnittet höjts bland ungdomarna, färre hoppar av skolan, tonårsgraviditeterna minskar och åtskilliga har stärkt självkänslan.

Själva har makarna Olofsson fått uppskattning och utmärkelser världen över för sitt engagemang mot aids och fattigdom. 

Dan Olofsson kommer ideligen med nya idéer, inte minst vill han också uppmuntra sydafrikanska entreprenörer. Han fixar och trixar – han fick AstraZeneca att skänka 800 datorer till skolorna och nu fick han Stadium att ställa upp i en kampanj för att fler ska kunna lira fotboll i skor och inte barfota.

- Nånstans kanske det ändå var meningen att vi skulle hamna där aids är så utspritt, funderar han.

Delägare i MFF:s spelarbolag

Han är idrottsintresserad sedan barnsben och varit delaktig i många projekt, i synnerhet hemma i Malmö. Han är en av fem välbärgade män i Pildammarna Invest AB som bildades i början av 2004 och som är Malmö FF:s spelarbolag.

Tillsammans med Kent Widding Persson är Dan Olofsson initiativtagare till The World Village of Women Sports i Malmö. En unik anläggning där kvinnliga idrottare från hela världen ska kunna utvecklas via forskning och träningsmöjligheter. Totalt investeras 2,5 miljard kronor och byggstarten planeras till 2011.

Kent Widding Persson och Dan Olofsson står också bakom svensk damfotbolls komet, LDB Malmö, och de har dessutom satsat tolv miljoner kronor för att bygga upp damfotbollen i Sydafrika.

Kompis med Svennis

2007 köpte Dan Olofsson den sydafrikanska klubben Thanda Royal Zulu FC, där bl a Svennis Erikssons son, Johan, är engagerad. Svennis och Olofsson är goda vänner och hör till ägarna i ett svenskt konsortium som ska satsa upp emot 100 miljoner kronor på Thanda och en fotbollsakademi i Durban.

Vad betyder allt det här för dig personligen?

- Att det känns bra. Du får tillbaks mer om du ger, än om du inte ger. Det är till och med vetenskapligt bevisat att människor som ställer upp för andra människor blir gladare och lever ett rikare liv. Och det kan jag intyga, det är en glädje i livet att få vara med om allt det här.

Thomas Ejderhov



SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.