Börje Salming säljer för 100 miljoner

Det är 18 år sedan han kom hem från Kanada. Ishockeyspelaren Börje Salming blev affärsmannen Börje Salming. I dag omsätter hans bolag runt 100 miljoner kronor.
Börje Salming, alltid lika högaktuell i olika sammanhang. Foto: Janerik Henriksson, TT

 

Företagsgruppen Salming växer hela tiden. Han gillar att ha många järn i elden. Men av alla bolag med namnet Salming är han endast ägare till Salming Hockey. Annars handlar det om licensavtal.

- Jag äger varumärket Salming och licensierar ut det. Jag måste godkänna allt.

Det innebär att han granskar exempelvis alla kollektioner.

"En trygghet för mig"

- Det är en trygghet, det går inte att göra vad som helst, berättar han i en intervju i Dagens Industri bilaga, Weekend.

Nu i vårdagar är han aktuell med ett nytt varumärke, Salming Golf.

Själv har han handikapp 10 och hankar sig fram, som han själv uttrycker det.

- Jag började spela sent. Jag köpte faktiskt ett golfset första året i Kanada, 1973, men jag spelade aldrig med det, jag gav det till brorsan.

Gillar ny golfkollektion

- Sedan började jag spela lite sporadiskt fyra- fem år innan jag flyttade hem. Men det var först på 90-talet som jag började känna att det var kul.

Han är entusiastisk inför golfkollektionens lansering.

- Jag tror att det kommer att gå bra, det är ett bra komplement. Vi har just plåtat andra kollektionen som kommer i augusti.

Företagsgruppen Salming består av kalsonger (det var där allt började när han återvände till Sverige) i Salming Underwear som har en kollektion med flera plagg.

Salming Sports marknadsför och säljer utrustning för innebandy och handboll. Sedan finns Salming Hockey med sitt naturliga utbud, nya Salming Golf, företaget Viking Ice där han tillsammans med broder Stig säljer konstis, däremot har han inte längre någon del av vinimportföretaget Bornicon&Salming.

Egen doftserie

I slutet av året ska hans egen doftserie introduceras och där ska det finnas deoderanter, duschkrämer m m. Ja, just det, en kokbok med titeln Grilla med Salming är också aktuell.

- Man kan inte komma hem som 40-åring och inte ha något att göra, som han sammanfattar åren i  Sverige.

Vilka belopp handlar det om totalt i din företagsgrupp?

- Jag skulle gissa att vi omsätter cirka 100 miljoner kronor. Vi har inte i närheten av Björn Borg som har stor försäljning i utlandet.

Skillnad på proffsmiljoner

Han bor numera i Vaxholm, är granne och kompis med Ingemar Stenmark som inte har lika mycket kända affärer. Men de båda marknadsför bl a en etablering av bostäder i Thailand där de äger hus.

Börje är stolt över sina proffsår, men konstaterar också hur han tjänade 550 000 dollar under det sista året i Toronto, där han gjorde en oförglömlig karriär, men att skillnaden är stor mot i dag då en annan svensk succéback, Niklas Lidström, har en årslön på 7 450 000 dollar.

Det är inget beklagande, mer ett konstaterande, av dagens 58-åring.

- Jag trivs med livet. Tränar rätt mycket, två tre gånger i veckan, jag kör lätta vikter, då mår jag bra, säger Börje Salming till DI.

Nu kommer en ny kalldusch för Östersunds Fotbollsklubb. SVT avslöjar att klubbens revisor utreds av Revisorsinspektionen för misstänkt partiskhet. Klubbens pressansvarige Niclas Lidström vägrar kommentera ärendet.

Åby/Tjureda har gjort en blixtresa till elitserien. På tre säsonger har den småländska klubben gått igenom två serier. I september/oktober ska en egen bandyhall stå klar. Den byggs på Åby IP.

Bandyklubben Villa omsätter 30 miljoner kronor, vilket ingen annan klubb någonsin har kommit upp i. Experter som har sett laget den här säsongen säger att det är landets bästa klubblag genom tiderna. I morgon mot mesta mästarna Västerås SK är det upp till bevis på Studenternas i SM-finalen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Simdrottningen Sarah Sjöström har nyligen tecknat ett kontrakt med kinesiska mobiltelefon – och klockföretaget Huawei. Välkände agenten Daniel Wessfeldt är Sarah ekonomiska rådgivare. Nu avslöjar Wessfeldt att stavhopparen Armand ”Mondo” Duplantis, 19, kan bli en ny klient hos honom.

Han ställde sig framför alla representanter från spelbolagen och deklarerade tydligt:

- Dämpa er. "Annars kommer regeringen att att ta fram nya regler som begränsar marknadsföring", 

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) gjorde sig till talesman för åtskilliga svenskar

IFK Göteborgs supportrar börjar se en framtid igen. Under ett halvår har det enbart handlat om förluster, antingen pengar, ledare, anseende eller spelare. Nu vänder strömmen av nyheter. Det uppstår plustecken också. Klubben håller på att att bygga en ny ekonomi och på spelar- och ledarsidan tillkommer nya namn. På måndagen tillkännagav IFK att klubben har gjort klart med ett nytt och långsiktigt samarbete med Ekkono Soccer Services, med huvudkontor i Barcelona.