Börje Salming säljer för 100 miljoner

Det är 18 år sedan han kom hem från Kanada. Ishockeyspelaren Börje Salming blev affärsmannen Börje Salming. I dag omsätter hans bolag runt 100 miljoner kronor.
Börje Salming, alltid lika högaktuell i olika sammanhang. Foto: Janerik Henriksson, TT

 

Företagsgruppen Salming växer hela tiden. Han gillar att ha många järn i elden. Men av alla bolag med namnet Salming är han endast ägare till Salming Hockey. Annars handlar det om licensavtal.

- Jag äger varumärket Salming och licensierar ut det. Jag måste godkänna allt.

Det innebär att han granskar exempelvis alla kollektioner.

"En trygghet för mig"

- Det är en trygghet, det går inte att göra vad som helst, berättar han i en intervju i Dagens Industri bilaga, Weekend.

Nu i vårdagar är han aktuell med ett nytt varumärke, Salming Golf.

Själv har han handikapp 10 och hankar sig fram, som han själv uttrycker det.

- Jag började spela sent. Jag köpte faktiskt ett golfset första året i Kanada, 1973, men jag spelade aldrig med det, jag gav det till brorsan.

Gillar ny golfkollektion

- Sedan började jag spela lite sporadiskt fyra- fem år innan jag flyttade hem. Men det var först på 90-talet som jag började känna att det var kul.

Han är entusiastisk inför golfkollektionens lansering.

- Jag tror att det kommer att gå bra, det är ett bra komplement. Vi har just plåtat andra kollektionen som kommer i augusti.

Företagsgruppen Salming består av kalsonger (det var där allt började när han återvände till Sverige) i Salming Underwear som har en kollektion med flera plagg.

Salming Sports marknadsför och säljer utrustning för innebandy och handboll. Sedan finns Salming Hockey med sitt naturliga utbud, nya Salming Golf, företaget Viking Ice där han tillsammans med broder Stig säljer konstis, däremot har han inte längre någon del av vinimportföretaget Bornicon&Salming.

Egen doftserie

I slutet av året ska hans egen doftserie introduceras och där ska det finnas deoderanter, duschkrämer m m. Ja, just det, en kokbok med titeln Grilla med Salming är också aktuell.

- Man kan inte komma hem som 40-åring och inte ha något att göra, som han sammanfattar åren i  Sverige.

Vilka belopp handlar det om totalt i din företagsgrupp?

- Jag skulle gissa att vi omsätter cirka 100 miljoner kronor. Vi har inte i närheten av Björn Borg som har stor försäljning i utlandet.

Skillnad på proffsmiljoner

Han bor numera i Vaxholm, är granne och kompis med Ingemar Stenmark som inte har lika mycket kända affärer. Men de båda marknadsför bl a en etablering av bostäder i Thailand där de äger hus.

Börje är stolt över sina proffsår, men konstaterar också hur han tjänade 550 000 dollar under det sista året i Toronto, där han gjorde en oförglömlig karriär, men att skillnaden är stor mot i dag då en annan svensk succéback, Niklas Lidström, har en årslön på 7 450 000 dollar.

Det är inget beklagande, mer ett konstaterande, av dagens 58-åring.

- Jag trivs med livet. Tränar rätt mycket, två tre gånger i veckan, jag kör lätta vikter, då mår jag bra, säger Börje Salming till DI.

Lycka för en allsvensk fotbollsklubb när det gäller ekonomi är att sälja spelare till en utländsk proffsklubb. Malmö FF som redan har pengar så de klarar sig tog hem mera kapital via internationella matcher i höstas, men inte nog med det. Nu framkommer att MFF tjänade runt 60 miljoner på just spelarförsäljningar. Klubbens kapital är nu uppe i 500 miljoner.

Den världsberömde författaren Mark Twain skrev: ”Ryktet om min död är starkt överdrivet”. Det är mycket diskussion i media om bandyn i dagarna. Häromdagen var det också fler än 100 inlägg på Facebook om den döende bandyn. 

Och det byggs nya konstfrusna bandybanor. Den 26 januari invigs Boda Isstadion i Borås med VM-matchen Finland-Kazakstan

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det kan tyckas som ett något annorlunda förhållande, men parterna har funnit varandra. BRIS och Svenska MMA-förbundet, SMMAF, ska jobba tätt tillsammans. De inleder ett samarbete i syfte att fånga upp och nå ut till fler unga killar, informera om att Bris finns för dem och ge fler killar möjlighet att komma i kontakt med Bris.

De nya spelreglerna kräver mycket mer av de bolag som erbjuder spel och vadslagning på nätet. Med nya krav om licens även för kasinon och bettingbolag som finns på servrar i andra länder så förväntas den svenska spelmarknaden bli tryggare.

Staffan Lindeborg ser fram mot sitt nya liv friherre. Efter 50 år på Sveriges Radio och Sveriges Television är han nu Senior Advisor i barnens bolag Lindeborgs Communications AB. Och nu ska han skriva en bok som resande i sportens underbara värld. Han har en del att berätta efter bland annat ha kommenterat 18 olympiska spel.

IFK Göteborgs supportrar börjar se en framtid igen. Under ett halvår har det enbart handlat om förluster, antingen pengar, ledare, anseende eller spelare. Nu vänder strömmen av nyheter. Det uppstår plustecken också. Klubben håller på att att bygga en ny ekonomi och på spelar- och ledarsidan tillkommer nya namn. På måndagen tillkännagav IFK att klubben har gjort klart med ett nytt och långsiktigt samarbete med Ekkono Soccer Services, med huvudkontor i Barcelona.