Börje Salming säljer för 100 miljoner

Det är 18 år sedan han kom hem från Kanada. Ishockeyspelaren Börje Salming blev affärsmannen Börje Salming. I dag omsätter hans bolag runt 100 miljoner kronor.
Börje Salming, alltid lika högaktuell i olika sammanhang. Foto: Janerik Henriksson, TT

 

Företagsgruppen Salming växer hela tiden. Han gillar att ha många järn i elden. Men av alla bolag med namnet Salming är han endast ägare till Salming Hockey. Annars handlar det om licensavtal.

- Jag äger varumärket Salming och licensierar ut det. Jag måste godkänna allt.

Det innebär att han granskar exempelvis alla kollektioner.

"En trygghet för mig"

- Det är en trygghet, det går inte att göra vad som helst, berättar han i en intervju i Dagens Industri bilaga, Weekend.

Nu i vårdagar är han aktuell med ett nytt varumärke, Salming Golf.

Själv har han handikapp 10 och hankar sig fram, som han själv uttrycker det.

- Jag började spela sent. Jag köpte faktiskt ett golfset första året i Kanada, 1973, men jag spelade aldrig med det, jag gav det till brorsan.

Gillar ny golfkollektion

- Sedan började jag spela lite sporadiskt fyra- fem år innan jag flyttade hem. Men det var först på 90-talet som jag började känna att det var kul.

Han är entusiastisk inför golfkollektionens lansering.

- Jag tror att det kommer att gå bra, det är ett bra komplement. Vi har just plåtat andra kollektionen som kommer i augusti.

Företagsgruppen Salming består av kalsonger (det var där allt började när han återvände till Sverige) i Salming Underwear som har en kollektion med flera plagg.

Salming Sports marknadsför och säljer utrustning för innebandy och handboll. Sedan finns Salming Hockey med sitt naturliga utbud, nya Salming Golf, företaget Viking Ice där han tillsammans med broder Stig säljer konstis, däremot har han inte längre någon del av vinimportföretaget Bornicon&Salming.

Egen doftserie

I slutet av året ska hans egen doftserie introduceras och där ska det finnas deoderanter, duschkrämer m m. Ja, just det, en kokbok med titeln Grilla med Salming är också aktuell.

- Man kan inte komma hem som 40-åring och inte ha något att göra, som han sammanfattar åren i  Sverige.

Vilka belopp handlar det om totalt i din företagsgrupp?

- Jag skulle gissa att vi omsätter cirka 100 miljoner kronor. Vi har inte i närheten av Björn Borg som har stor försäljning i utlandet.

Skillnad på proffsmiljoner

Han bor numera i Vaxholm, är granne och kompis med Ingemar Stenmark som inte har lika mycket kända affärer. Men de båda marknadsför bl a en etablering av bostäder i Thailand där de äger hus.

Börje är stolt över sina proffsår, men konstaterar också hur han tjänade 550 000 dollar under det sista året i Toronto, där han gjorde en oförglömlig karriär, men att skillnaden är stor mot i dag då en annan svensk succéback, Niklas Lidström, har en årslön på 7 450 000 dollar.

Det är inget beklagande, mer ett konstaterande, av dagens 58-åring.

- Jag trivs med livet. Tränar rätt mycket, två tre gånger i veckan, jag kör lätta vikter, då mår jag bra, säger Börje Salming till DI.

Hockeyförbundets årsmöte sade ja till enmansutredaren Ola Lundbergs förslag om  ny modell för ned – och uppflyttning i SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Beslutet ökar klyftorna i hockey-.Sveriges och togs i strid med Hockeyallsvenskan och Hockeyettans totalt 50 klubbar.

Nu attackerar Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll polisens strategi på arenorna.” Den nuvarande situationen är inte hållbar”, skriver Förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

Vad visar egentligen evenemangsforskningen om effekten av stora idrottsevenemang? Under Almedalsveckan presenteras och debatteras färska resultat från studier av alpina-VM och skidskytte-VM i Åre och Östersund.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En reklamkampanj,signerad Asics, innebar  en ordentlig utmaning för en grupp löpare från världens alla hörn som genomförde deras mest fysiskt och psykiskt krävande utmaning när de sprang från London till Paris genom att, enligt ett upplägg med tio maraton på tio dagar. Den 450 kilometer långa färden ingick i en ,som inleddes på Londons Regent Street och avslutades med Paris Marathon, har dokumenterats i en film som finns ute nu.

500 mil på öppet hav. Utlämnade till vädrets makter – och till varandra. Det är delar av innehållet till den senaste TV-satsningen. Då är idrottskändisar bra att anlita till besättningen tycker Discovery och lanserar programmet Öppet hav. En av de ombordvarande är Thomas Wassberg!

Benjamin Nygren, 17 har tackat ja till belgiska Genk. Han kan inte motstå locktonerna – och pengarna. Hans beslut innebär också att IFK Göteborg får 50 miljoner i övergångspengar och säkrar klubbens ekonomi.