United en enorm miljardmaskin

Här är fotbollens världsliga räknat i pengar. Manchester United är fortfarande den mest värdefulla fotbollsklubben, enligt tidskriften Forbes. Ägarturbulens, rekordstora intäkter, enorma skulder kännetecknar affärsföretaget Man U vars värde uppskattas till mer än 1,8 miljarder dollar..

För sjätte året i rad rankas Manchester United som världens mest värdefulla fotbollslag.

Premier League-mästarna, som kom tvåa i en lista som sammanställts av Deloitte i februari, toppar åter tabellen före Real Madrid när nu Forbes har gjort sin värdering.

Engelska lag dominerar

Till grund för listan ingår klubbarnas inkomster via TV-rättigheter, sponsring och försäljning av biljetter och merchandise.

Spanska Real Madrid är tvåa och Barcelona fyra på listan som också innehåller sex klubbar från Premier League plus Newcastle United som den här säsongen har spelat i Championship.

Liverpool, Chelsea och AC Milan hör till topp 10, men trions värde har minskat med 19 procent under säsongen 2008/09, enligt Forbes beräkningar.

Här är ökningen störst

Störst värdeökning har en italiensk och en fransk klubb, nämligen Juventus och Olympic Marseille med ett plus på 9 procent.

- Ökad sponsring och mediainkomster påverkar investerarna, säger Michael Ozanian, nationell redaktör på Forbes, i en kommentar.

Det genomsnittliga värdet bland klubbarna föll med 8,5 procent. Det är en följd av valutaförändringar. Från juni 2008 till juni 2009 föll euron och pundet med 11 respektive 17 procent i förhållande till dollarn.

Det ledde till att bland de 20 klubbarna sjönk det genomsnittliga värdet (eget kapital plus nettoskuld) till 632 miljoner dollar mot 691 miljoner året innan.

Aon ger 34 miljarder per år

De rikaste klubbarna har en stor fördel gentemot sina konkurrenter eftersom de är globala varumärken, som innebär att de skapar ytterligare intäkter utanför sin hemmamarknad från sponsring, varor och etermedier.

Det främsta exemplet är Manchester United där Man U's Club TV-kanal visas i 192 miljoner hem världen över. Klubben har 333 miljoner prenumeranter och 139 miljoner fans.

Klubben har ett utvecklat affärstänk. Nästa säsong ska spelarna bära en ny matchtröja. Det kommer att stå Aon som ger 34 miljoner dollar per år under fyra år, vilket är 50 procent mer än nuvarande tröjsponsorn, AIG, har betalat.

På tröjan finns också Nike sedan 13 år tillbaka. Företaget och United har en deal där klubben får 470 miljoner dollar plus en andel på 50 procent av vinsten på specifika varor fram till och med 2015.

Här kan du läsa meraFakta

Här är hela topp-tio-listan:

1 Manchester United, 1,835 miljarder dollar

2 Real Madrid, 1,323 miljarder    

3 Arsenal, 1,181 miljarder        

4 Barcelona, 1,000 miljarder      

5 Bayern München, 990 miljoner    

6 Liverpool, 822 miljoner        

7 Milan, 800 miljoner                

8 Juventus, 656 miljoner             

9 Chelsea, 646 miljoner miljoner           

10 Inter, 413 miljoner   

11 Schalke 04, 384 miljoner

12 Tottenham, 372 miljoner

13 Lyon, 333 miljoner

14 Hamburg SV, 329 miljoner

15 Roma, 308 miljoner

16 Werder Bremen, 274 miljoner

17 Marseille, 262 miljoner

18 Borussia Dortmund, 261 miljoner

19 Manchester City, 258 miljoner

20 Newcastle, 198 miljoner

Fakta: Forbes

Fotbollsgiganten Arsenal väljer svenska Spring Media som agent för medierättigheter. Parterna har kommit överens  om ett exklusivt avtal för internationell distribution av Londonklubbens alla medierättigheter och programutbud.

Vänsterpartiet vill införa miljardstöd till idrotten för att modernisera idrottsplatser och idrottshallar som byggdes under miljonprogramsåren. Det kan bli den katalysator som behövs för att möta ett stort behov hos majoriteten av Sveriges kommuner och skapa plats för framtidens idrott, är en bedömning från RF.

Hockeyallsvenskans 14 klubbar och Hockeyettans 46 klubbar går mot två tunga nederlag då ledamöter till Svenska Ishockeyförbundets årsmöte samlas på lördagen. Bakslag som ytterligare ökar sprickan i svensk ishockey, och som försvagar den grundsten som svensk ishockey vilar på – breddverksamheten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Basketföreningen Dolphins har ett mycket förmånligt avtal med sportvarukedjan Stadium – och nu har parterna enats om en förlängning. Men så är också båda hemmahörande i Norrköping. 

Stadium förlänger samarbete med Dolphins och fortsätter som namnsponsor till Stadium Arena, en av basket-Sveriges finaste hallar. Avtalet sträcker sig tio år framåt i tiden, till och med 2028.

Det hann bara gå några dagar med misstankar om matchfixing runt det allsvenska mötet Kalmar-Elfsborg så kommer rapporten från RF. Vardagen med spelmissbruk och matchfixning bland ledare och aktiva är mycket värre än befarat, visar en ny studie från Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet. 

Nu är han i farten igen, Stephan Wilson, som utan någon som helst kunskap eller vana antog uppgiften att åka Vasaloppet. Nu ska han leda andra nybörjare i Min klassiker på TV6.

Allmänt talas det om att klubbarna i bandy-Sverige har problem med ekonomin. Men Edsbyn klarar att lösa Simon Jansson. Men så sker det med hjälp av supportrarna som har gjort en insamling och fått ihop en kvarts miljon kronor!