Travsporten mötte politiker

”Den svenska modellen för spel på hästar fungerar mycket bra.” Det var budskapet från Remy Nilson, vd ATG, och Malin Löfgren, travtränare från Östersund, vid politikerseminariet ”Framtida hästkrafter” i Stockholm.

Mer pengar till hästforskning, översyn av spellagstiftningen för trav och galopp, vikten av ett gott framtida djurskydd och hästens betydelse för landsbygdens utveckling och företagande. Det var några av frågorna som debatterades när Hästnäringens Nationella Stiftelse bjöd in riksdagspartierna till speed dating och politisk debatt på Skeppsholmen mitt i Stockholm. Inledningstalade gjorde jordbruksminister Eskil Erlandsson.

- Det är viktigt att det finns organisationer som samlar näringen på det sätt som Hästnäringens Nationella Stiftelse gör i dag. Stiftelsen har antagit utmaningen att samla alla delar inom hästnäringen. Det gör det lättare att tillsammans nå fram men förenklar också för myndigheter att ha någon att vända sig till, säger Eskil Erlandsson.

- Kommuner måste behandla ridsporten på samma sätt som alla andra sporter. Som rikspolitiker kan man inte besluta vad kommunerna ska göra, men vi kan kräva att de använder jämställdhetsplaner, säger Wivi-Anne Johansson, vänsterpartist från Lindome.

- Ridning är friskvård på mer än ett sätt. Det är också en mental process, säger Irene Oskarsson från Kristdemokraterna och förklarar att för många människor som farit illa är hästen ett stort stöd.

Räddningsaktionen för Östersunds FK fortsätter.På måndagen framkom, via tidningarna Östersunds-Posten och Länstidningen hur försäljningen har gått sedan starten i september att när aktier i klubbens dotterbolag, Östersunds FK Elitfotboll AB, började att saluföras.

Evenemangsgatan i Göteborg är något som många andra kommuner sneglar mot och ser som ett föredöme. Med arenor samlade så föredömligt  - med Scandinavium, Lisebergshallen, Valhallabadet, Heden,  Ullevi och Valhalla sporthallar finns ett jättelikt utbud av arrangemang årligen och lockar flera hundra tusen besökare. Det innebär att ingen annan stans är idrottsturismen så utvecklad – och nu hotad.Det finns ett växande behov av renovering och nybyggen. Kruxet  är politikerna inte kan hålla sams när frågorna kommer på bordet.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nu ska hockeyspelarna i Tre Kronor bli eleganta, åtminstone utanför isen. Svenska Ishockeyförbundet nämligen kan presentera Brothers som ny samarbetspartner till Tre Kronor. 

SVT har lyckats köpa sändningsrättigheter till vinteridrott som innebär mer och ett bättre innehåll i framför allt Vinterstudion. Detta efter att SVT har förlängt avtalet med Österrikes skidförbund vilket innebär tillgång till samtliga världscuptävlingar i Österrike till och med våren 2024. I rättighetspaketet ingår även  tävlingar i längdskidor, skicross, freeski och snowboard i Österrike. Avtalet sträcker sig till och med april 2024. Vinterstudion är säkrad för ett par år framåt.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.