225 miljoner kronor till världsmästarna

Världsmästarna i Spanien får var och en 6 miljoner kronor. Totalt belönas det spanska fotbollsförbundet med 30 miljoner dollar, drygt 225 miljoner kronor. Att guld leder till guld, bevisas än gång.

Ursprungligen hade spanjorerna en lönetrappa som inleddes om och när laget nådde kvartsfinal.  Då väntade 60 000 euro per spelare, vid semifinal 90 000 euro och bara att ta sig till final skulle ge 120 000 euro.Och vid VM-guld skulle full bonus falla ut, 600 000 euro. Iniesta och co gick ju hela vägen och deras redan välfyllda bankkontoto får ett extra tillskott.

Miljonersättning till klubbarna

FIFA belönar de deltagande länderna rejält och tanken är att miljonerna ska användas till att också ersätta de klubbar som har bidragit med spelare.

Holland får 180 miljoner kronor, Tyskland och Uruguay 150 miljoner, Argentina, Brasilien, Ghana och Paraguay 135 miljoner och sedan följer 67 miljoner till lag som försvann in åttondelsfinalerna och slutligen 60 miljoner till lag som bara fick spela sina gruppspelsmatcher.

För FIFA är World Cup en gigantisk penningmaskin, främst tack vare TV-rättigheterna. Alla försäljningar av TV-bilder under 2011-2014 ger cirka 17 miljarder kronor.

Mer än 700 miljoner TV-tittare

Enligt FIFA sågs finalen av mer än 700 miljoner människor världen över.

- Jag tror att den slutliga tittarsiffran kommer att bli större än 2006, då just 700 miljoner människor tittade, menade den Niclas Ericsson, FIFA:s TV-regissör.

TV-rekordet för antal tittare noterades i Spanien och i Holland följdes matchen av 90 procent av befolkningen. Dessutom har också rekord noterats i Tyskland och Niclas Ericson uppger att sportprogramföretag ESPN i USA har en 50-procentig ökning av de totala siffrorna jämfört med 2006.

FIFA har också betydande intäker från sponsorer. De främsta företagen under VM, Adidas, Sony, Hyundai-Kia Motors och Coca-Cola har betalat 1 miljard dollar, cirka 7,5 miljarder kronor, för att få exponering.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.