48 miljoner i lönekostnader i Leksand

Mycket är unikt med Leksands IF. I fjol tillkom drygt 1300 medlemmar och totalt har Leksands IF nu 8 722 medlemmar. Mindre positivt på årsmötet var den ekonomiska rapporten. Fjolåret gick back med 14 miljoner kronor.

Leksands unika ställning, inte minst som en elitförening på en liten ort, kan också påvisas via en souvenirförsäljning på cirka 7 miljoner och en publiktillströmning som är i klass med elitserien, därtill totala lönekostnader om 48 miljoner kronor!

Att klubben misslyckas ideligen med att återvända till elitserien tär på medlemmarna och alla andra intressenter.

Rekordhöga spelarlöner, budgetar i samma storlek som landets främsta klubbar, men inget hjälper. Stjärnor kommer och försvinner. Pengarna likaså.

Nu ska klubben spara

- Det finns all anledning att ha full respekt för att vi måste byta en trend. Det är därför vi växlar ned spelartruppen med 30 procent, säger Bertil Daniels, ordförande och en av få som blev omvald vid årsmötet.

- Endera måste vi minska kostnaderna eller höja inkomsterna. Det här är nog frågan om att både gasa och bromsa.

Leksands IF i dag är konstruerad som en koncern med flera olika bolag. Totalt gick LIF-koncernen 14 miljoner minus.

Holding AB räddar verksamheten

Det är den sportsliga verksamheten som förstör slutresultatet.  Ambitionen att nå elitserien orsakade ett underskott på 21 miljoner kronor.

Men tack vare överföringar på totalt 18 miljoner kronor från Leksands IF Holding AB så stannar alltså resultatet på -4 miljoner för det sportsliga. Totalt redovisar Leksands IF en omsättning på 51 miljoner kronor.

I styrelsen blev det en rad skiften och bl a är förre sportchefen Olle Öst ny.

- Jag hoppas att jag kan bidra med något positivt på den sportsliga biten, det behövs. Det har inte gått bra, säger Öst till Dalarnas Tidningar.  

"Vi kan inte grotta ned oss"

Ordföranden Bertil Daniels är inspirerad:

- Vi måste lägga bort det som har varit och titta framåt. Vi har inte utrymme i en sådan här verksamhet att grotta i det som har varit mer än att vi kan lära oss av våra misstag.

Han kommenterar också den nya styrelsen:

- Utan att göra någon allmän recension av den styrelse som har varit så vill jag påstå att vi har stärkt kompetensen, både ekonomiskt och sportsligt.

I vintras vann klubben junior-SM och den triumfen anger riktningen för det kommande arbetet, lovar nu de ansvariga.

 

Zlatan Ibrahimovic fortsätter att investera i bostäder i Sverige. Enligt Aftonbladet har han köpt en lägenhet i exklusiva Norra Tornen i Vasastan, Stockholm, något som även SportExpressen har uppgifter om.

Det finns ett gammalt småländskt talesätt som lyder ”dä gaur allri”. Men när det gäller bandy och klubben Åby/Tjureda är kanske den rätta tillämpningen ”dä gaur allti”.

När förstudiegruppen inledde sitt arbete dagen efter den var tillsatt kännetecknades arbetet av ”finns inte en dag att förlora, bara tid att vinna”. Hallen står klar till seriestarten oktober 2019.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nordea har i många år haft en framträdande position inom svensk idrottssponsring. Främst har det handlat om Masters i golf respektive tennis med bl a Nordic Light Open, I år har eventmanagern Tomas Björklund i stället gett klartecken till GKSS Match Cup Sweden som är Sveriges största seglingsevent. I fjol såg 50 000 åskådare tävlingen. Nordea går in som ny huvudpartner. Och notera: arrangörerna lovar plastfritt i Marstrand vid tävlingen. 

Denna ständiga följetong om för mycket spelreklam.  Nu tydliggör Spelinspektionen och Konsumentverket samarbetet i tillsynen av spelbolagens marknadsföring.

Samtidigt urskiljer sig idrottsstjärnor som förmådde sig att säga nej till spelbolag och de som inte kunde motstå pengarna från bolagen.

Nu straffas också de första bolagen.

SVT gör sig nu gällande i kampen om rättigheter till olika idrotter och tävlingar. Armand Duplantis, Sarah Sjöström och Daniel Ståhl är trion som blir mer synliga framöver.De tre och Europas övriga stjärnor i friidrott och simning kommer att tävla om EM-medaljer i SVT från 2020 till 2024.

Allmänt talas det om att klubbarna i bandy-Sverige har problem med ekonomin. Men Edsbyn klarar att lösa Simon Jansson. Men så sker det med hjälp av supportrarna som har gjort en insamling och fått ihop en kvarts miljon kronor!