48 miljoner i lönekostnader i Leksand

Mycket är unikt med Leksands IF. I fjol tillkom drygt 1300 medlemmar och totalt har Leksands IF nu 8 722 medlemmar. Mindre positivt på årsmötet var den ekonomiska rapporten. Fjolåret gick back med 14 miljoner kronor.

Leksands unika ställning, inte minst som en elitförening på en liten ort, kan också påvisas via en souvenirförsäljning på cirka 7 miljoner och en publiktillströmning som är i klass med elitserien, därtill totala lönekostnader om 48 miljoner kronor!

Att klubben misslyckas ideligen med att återvända till elitserien tär på medlemmarna och alla andra intressenter.

Rekordhöga spelarlöner, budgetar i samma storlek som landets främsta klubbar, men inget hjälper. Stjärnor kommer och försvinner. Pengarna likaså.

Nu ska klubben spara

- Det finns all anledning att ha full respekt för att vi måste byta en trend. Det är därför vi växlar ned spelartruppen med 30 procent, säger Bertil Daniels, ordförande och en av få som blev omvald vid årsmötet.

- Endera måste vi minska kostnaderna eller höja inkomsterna. Det här är nog frågan om att både gasa och bromsa.

Leksands IF i dag är konstruerad som en koncern med flera olika bolag. Totalt gick LIF-koncernen 14 miljoner minus.

Holding AB räddar verksamheten

Det är den sportsliga verksamheten som förstör slutresultatet.  Ambitionen att nå elitserien orsakade ett underskott på 21 miljoner kronor.

Men tack vare överföringar på totalt 18 miljoner kronor från Leksands IF Holding AB så stannar alltså resultatet på -4 miljoner för det sportsliga. Totalt redovisar Leksands IF en omsättning på 51 miljoner kronor.

I styrelsen blev det en rad skiften och bl a är förre sportchefen Olle Öst ny.

- Jag hoppas att jag kan bidra med något positivt på den sportsliga biten, det behövs. Det har inte gått bra, säger Öst till Dalarnas Tidningar.  

"Vi kan inte grotta ned oss"

Ordföranden Bertil Daniels är inspirerad:

- Vi måste lägga bort det som har varit och titta framåt. Vi har inte utrymme i en sådan här verksamhet att grotta i det som har varit mer än att vi kan lära oss av våra misstag.

Han kommenterar också den nya styrelsen:

- Utan att göra någon allmän recension av den styrelse som har varit så vill jag påstå att vi har stärkt kompetensen, både ekonomiskt och sportsligt.

I vintras vann klubben junior-SM och den triumfen anger riktningen för det kommande arbetet, lovar nu de ansvariga.

Styrelsen i Helsingborgs IF tar ett annorlunda initiativ och deklarerar öppet  till alla anhängare och partners att en kris växer allt större. Klubben tappar intäkter i format och redogör i ett öppet brev för situation och att det bara kommer bli värre.

”Våra beräkningar pekar mot att vi skulle gå med 17,6 miljoner back 2020 om allsvenskan startar i juni”, säger klubbens ordförande Krister Azelius.

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Alla tävlingar och matcher ska ställas in eller skjutas upp. Det  blir följden av Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer med anledning av förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer. Men att träna går bra - och är en rekommendation.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Mitt i allt,positiva idrottsnyheter! Vi i Brynäs har klart med förlängt huvudpartneravtal med Länsförsäkringar Gävleborg, utropar Johan Cahling, direktör för varumärke och hållbarhet i klubben.

På bara ett par veckor omkullkastades spelvärlden.  Så mycket spel som bara gäller fotboll… Och plötsligt spelades inga matcher. Spelkupongerna blev tomma. Men hästarna springer!

ATG är vinnaren på spelmarknaden och noterar höga nivåer. Medan Svenska spel för första gången i bolagets historia tvingades ställa in Stryktipset.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.