48 miljoner i lönekostnader i Leksand

Mycket är unikt med Leksands IF. I fjol tillkom drygt 1300 medlemmar och totalt har Leksands IF nu 8 722 medlemmar. Mindre positivt på årsmötet var den ekonomiska rapporten. Fjolåret gick back med 14 miljoner kronor.

Leksands unika ställning, inte minst som en elitförening på en liten ort, kan också påvisas via en souvenirförsäljning på cirka 7 miljoner och en publiktillströmning som är i klass med elitserien, därtill totala lönekostnader om 48 miljoner kronor!

Att klubben misslyckas ideligen med att återvända till elitserien tär på medlemmarna och alla andra intressenter.

Rekordhöga spelarlöner, budgetar i samma storlek som landets främsta klubbar, men inget hjälper. Stjärnor kommer och försvinner. Pengarna likaså.

Nu ska klubben spara

- Det finns all anledning att ha full respekt för att vi måste byta en trend. Det är därför vi växlar ned spelartruppen med 30 procent, säger Bertil Daniels, ordförande och en av få som blev omvald vid årsmötet.

- Endera måste vi minska kostnaderna eller höja inkomsterna. Det här är nog frågan om att både gasa och bromsa.

Leksands IF i dag är konstruerad som en koncern med flera olika bolag. Totalt gick LIF-koncernen 14 miljoner minus.

Holding AB räddar verksamheten

Det är den sportsliga verksamheten som förstör slutresultatet.  Ambitionen att nå elitserien orsakade ett underskott på 21 miljoner kronor.

Men tack vare överföringar på totalt 18 miljoner kronor från Leksands IF Holding AB så stannar alltså resultatet på -4 miljoner för det sportsliga. Totalt redovisar Leksands IF en omsättning på 51 miljoner kronor.

I styrelsen blev det en rad skiften och bl a är förre sportchefen Olle Öst ny.

- Jag hoppas att jag kan bidra med något positivt på den sportsliga biten, det behövs. Det har inte gått bra, säger Öst till Dalarnas Tidningar.  

"Vi kan inte grotta ned oss"

Ordföranden Bertil Daniels är inspirerad:

- Vi måste lägga bort det som har varit och titta framåt. Vi har inte utrymme i en sådan här verksamhet att grotta i det som har varit mer än att vi kan lära oss av våra misstag.

Han kommenterar också den nya styrelsen:

- Utan att göra någon allmän recension av den styrelse som har varit så vill jag påstå att vi har stärkt kompetensen, både ekonomiskt och sportsligt.

I vintras vann klubben junior-SM och den triumfen anger riktningen för det kommande arbetet, lovar nu de ansvariga.

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Det var förre fotbollsstjärnan och affärsmannen Kay Wiestål, 78, som initierade Victoriadagen i Borgholm på Öland. Ifjol tackade han för sig efter 40 år som ansvarig. Wiestål träffade kung Carl Gustaf XVI 1976 på dåvarande kändiskrogen Alexandra i Stockholm och lade fram sin idé att kronprinsessans födelsedag borde firas på Öland. Kungen nappade på förslaget.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

På bara sex månader har var fjärde spelbolag brutit mot den svenska spellagen. Nätkasinon och vadhållningsbolag har totalt tvingats betala 98 miljoner kronor i sanktionsavgifter. 

Ola Wenström leder studiomagasinet Klubbhuset efter varje speldag och sändningar delas mella  betalkanalerna Visat Golf och Viaplay men det blir också bilder i TV6 och TV10. TV NENT Group direktsänder 47 timmar från världens äldsta golftävling The Open (18-21 juli), på Viasat Golf och Viaplay samt slutrundan även på TV6. 

Hedvig Lindahl, 36, gjorde succé i VM. Det stora skyltfönstret i Frankrike har gett Hedvig ett ettårskontrakt med den tyska storklubben Wolfsburg. ”Jag känner mig hedrad”, säger svenskan till klubbens hemsida.