Foppa bakom 3,5 miljoner i välgörenhet

2011 firar Icebreakers – Peter Forsbergs välgörenhetslag – tioårsjubileum. Han skapelse av hockeyproffs som på sommarsemestern spelar uppvisningsmatcher har gett barn och funktionshindrade 3,5 miljoner kronor.

I år blev det rekord. Tre matcher gav nästan en miljon kronor i överskott och som slussades vidare till stiftelsen som har som enda uppgift att gynna barn som har kroniska sjukdomar eller någon form av funktionsnedsättning.

Foppa la en miljon

- Årets upplaga har nog varit den mest lyckad hittills. Inte minst ekonomiskt, säger Hasse Andersson, presschef.

Han är den som har stöttat initiativet från Peter Forsberg och Markus Näslund för nära tio år sedan. Icebreakers är namnet på laget som egentligen har sin hemhörighet i Hockeyproffsens stiftelse i Västernorrland.

Peter Forsberg inledde det hela genom att sätta en miljon kronor i potten.

- Sedan är det upp till var och en hur mycket man satsar, vi tjänar ju olika antal dollar, säger Peter Forsberg.

Besök på barnkliniker

I Ramsele, Karlskrona och Västerås har Icebreakers spelat i år och möts av stort intresse och uppskattning. I Karlskrona och Västerås gjorde spelarna också besök på barnklinikerna vid respektive sjukhus och på alla tre spelplatser har man delat ut checkar med pengar, öronmärkta för sjuka och handikappade barn.

Totalt sedan Peter Forsberg och Markus Näslund bildade stiftelsen och laget sommaren 2002 har man delat ut närmare 3,5 miljoner kronor, dessutom massor med leksaker.

Intäkterna från matcherna och sponsorer toppas upp av auktioner. Utropet av Peter Forsbergs matchtröja gav inte mindre än 37 000 kronor vid ett arrangemang i Västerås.

"Mitt livs lyckligaste dag"

Men det som innebar de starkaste intrycken är mötena med ungdomar.

- Mitt livs lyckligaste dag sa en cancersjuk flicka, som fick besök av spelarna och en liten pojke var hur glad som helst efter att ha spelat bordtennis mot Markus Näslund och Jacob Markström.

- Jag ledde ett tag i första set mot Näslund, skrek pojken glatt, berättar Hasse Andersson.

"Det knyter sig i magen"

- Det har varit över förväntan. Man drar ned på så mycket för sjuka barn och här kan vi bidra med lite i alla fall. Det är otroligt hur alla grabbar ställer upp för den goda sakens skull, säger Peter Forsberg.

- Huvudsyftet för mig är besöken vi gör på barnsjukhusen och att få dela ut stipendier och gåvor berör mig mycket och de minnen man bär med sig från de här besöken är ovärderliga, säger Markus Näslund.

- Ibland knyter det sig i magen när man träffar barnen, men kan vi förgylla en timme, kanske ge dem lite framtidshopp så har vi ändå bidragit, menar Markus.

Laget fyllt med svenska hockeyproffs är mera eftertraktat än kanske någonsin. Nu ingår också en blandning av kämpar, från ärrade Peter Forsberg och Markus Näslund, till nya stjärnor som Victor Hedman, Jacob Markström, Nicklas Bäckström och Magnus Pääjärvi- Svensson.

Redan nu har flera orter hört av sig och villa ha besök av Icebreakers under 2011  och även från Danmark och Norge har det kommit förfrågningar.

Thomas Ejderhov

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Ingemar Linnéll, tidigare förbundskapten , tog det danska konceptet Hand the Ball till Sverige efter sin tid som tränare och sportchef i KIF Kolding. !Stockholms stad valde att satsa på projektet vid Handbolls-EM 2020 – ett socialt projekt för att öka intresset för föreningsdriven idrott i idrottssvaga delar av staden - och det blev succé.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Under måndagen höll Cas, Idrottens skiljedomstol, en hearing med Saman Ghoddos och Östersunds FK. Anledningen känner ni till. Ghoddos underskrift med den spanska klubben Huesca, kovändningen till ett nytt kontrakt med franska Rennes som till slut blev ett kontrakt franska Amiens. Någon dom i ärendet kom inte.