Foppa bakom 3,5 miljoner i välgörenhet

2011 firar Icebreakers – Peter Forsbergs välgörenhetslag – tioårsjubileum. Han skapelse av hockeyproffs som på sommarsemestern spelar uppvisningsmatcher har gett barn och funktionshindrade 3,5 miljoner kronor.

I år blev det rekord. Tre matcher gav nästan en miljon kronor i överskott och som slussades vidare till stiftelsen som har som enda uppgift att gynna barn som har kroniska sjukdomar eller någon form av funktionsnedsättning.

Foppa la en miljon

- Årets upplaga har nog varit den mest lyckad hittills. Inte minst ekonomiskt, säger Hasse Andersson, presschef.

Han är den som har stöttat initiativet från Peter Forsberg och Markus Näslund för nära tio år sedan. Icebreakers är namnet på laget som egentligen har sin hemhörighet i Hockeyproffsens stiftelse i Västernorrland.

Peter Forsberg inledde det hela genom att sätta en miljon kronor i potten.

- Sedan är det upp till var och en hur mycket man satsar, vi tjänar ju olika antal dollar, säger Peter Forsberg.

Besök på barnkliniker

I Ramsele, Karlskrona och Västerås har Icebreakers spelat i år och möts av stort intresse och uppskattning. I Karlskrona och Västerås gjorde spelarna också besök på barnklinikerna vid respektive sjukhus och på alla tre spelplatser har man delat ut checkar med pengar, öronmärkta för sjuka och handikappade barn.

Totalt sedan Peter Forsberg och Markus Näslund bildade stiftelsen och laget sommaren 2002 har man delat ut närmare 3,5 miljoner kronor, dessutom massor med leksaker.

Intäkterna från matcherna och sponsorer toppas upp av auktioner. Utropet av Peter Forsbergs matchtröja gav inte mindre än 37 000 kronor vid ett arrangemang i Västerås.

"Mitt livs lyckligaste dag"

Men det som innebar de starkaste intrycken är mötena med ungdomar.

- Mitt livs lyckligaste dag sa en cancersjuk flicka, som fick besök av spelarna och en liten pojke var hur glad som helst efter att ha spelat bordtennis mot Markus Näslund och Jacob Markström.

- Jag ledde ett tag i första set mot Näslund, skrek pojken glatt, berättar Hasse Andersson.

"Det knyter sig i magen"

- Det har varit över förväntan. Man drar ned på så mycket för sjuka barn och här kan vi bidra med lite i alla fall. Det är otroligt hur alla grabbar ställer upp för den goda sakens skull, säger Peter Forsberg.

- Huvudsyftet för mig är besöken vi gör på barnsjukhusen och att få dela ut stipendier och gåvor berör mig mycket och de minnen man bär med sig från de här besöken är ovärderliga, säger Markus Näslund.

- Ibland knyter det sig i magen när man träffar barnen, men kan vi förgylla en timme, kanske ge dem lite framtidshopp så har vi ändå bidragit, menar Markus.

Laget fyllt med svenska hockeyproffs är mera eftertraktat än kanske någonsin. Nu ingår också en blandning av kämpar, från ärrade Peter Forsberg och Markus Näslund, till nya stjärnor som Victor Hedman, Jacob Markström, Nicklas Bäckström och Magnus Pääjärvi- Svensson.

Redan nu har flera orter hört av sig och villa ha besök av Icebreakers under 2011  och även från Danmark och Norge har det kommit förfrågningar.

Thomas Ejderhov

Det här samarbetet hör till de mest oväntade och udda. Om du köper biljett till basketlandskampen Sverige-Turkiet i Globen får du möjligheten att se hockeymatchen Tre Kronor-Tjeckien i Beijer Hockey Games  - på köpet. 

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

AIK var länge den fula ankungen i bandysagan tills framför allt miljonären Marco Engborg ville att AIK skulle återta en plats bland hermelinerna. Med hjälp av en välfylld plånbok förverkligade Engborg sin dröm och på några snabba säsonger var AIK tillbaka i högsta serien inför säsongen 2019-2020.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

BAUHAUS samlar på idrotter och sponsoravtal. Nu har företaget utökat avtalet  med Svenska Skidförbundet. Under säsongen 2018/2019 var BAUHAUS partner till svensk skicross, men tar nu ytterligare ett steg och utökar samarbetet genom att bli huvudsponsor för den framgångsrika skicross-verksamheten.

Nu gör SVT en egen lansering. ”SVT – kanalen för damfotboll!”

Sportevenemang och tv – men i vilken kanal… Den här gången är det SVT som har varit på tårna. SVT har klart med större delen av det svenska damlandslagets kvalmatcher och landskamper och nu står det klart att EM 2021 sänds i SVT. 

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.