Henrik affärskompanjon med Cruyff

Henrik Bergqvist råkade bli lottad i samma boll som fotbollslegendaren Johan Cruyff vid en pro am-tävling i Barcelona. De hade inte ens slagit ut på första hålet innan de upptäckte mer gemensamt än golf. Därför är de affärskompanjoner i dag.

"Cruyff Institute for sport studies" etableras i Stockholm. En serie utbildningar för både aktiva och före detta idrottsutövare och som lika gärna kunde ha rubriken ”En andra karriär”.

Cruyffs förmåga även vid sidan av planen

Johan Cruyff anses vara en av världens bäste fotbollsspelare genom tiderna. En i dag 63-årig gentleman med intressen långt mer än bara fotboll.

Hans engagemang för människor och företeelser och en oefterhärmlig förmåga att entusiasmera vittnar många om. Därför tillkom hans akademi.

Hans tankar inför livet efter idrotten började redan under den egna karriären, de så bländande åren först i Ajax och sedan i Barcelona där han fortfarande bor kvar.

För tio år sedan gick han från idé till verklighet och startade Johan Cruyff Institute for Sport Studies. Med endast ett syfte - att idrottare ska få möjlighet att skaffa sig en utbildning för ett liv när idrotten inte längre är nummer ett i tillvaron.

Etablerad i tre länder

Verksamheten har vuxit och betecknas som både unik och framgångsrik. Hans akademi är etablerad i Holland, Spanien och Mexiko. Samt Stockholm från hösten.

Mannen bakom förverkligandet är Henrik Bergqvist, före detta golfproffs som har egna erfarenheter från övergången till en mer normal yrkesvardag.

Henrik funderade, ungefär som Cruyff, på alternativa möjligheter när idrotten inte längre hade samma prio.

Ödet ville att herrarna skulle träffas på en golfbana vid en pro am-tävling i samband med Spanish Open på golfbanan PGA Catalunya.

- Vi började prata om min idrottsbakgrund och att jag hade valt att inleda en civil karriär med ett stort intresse för utbildning. Då fick jag höra för första gången om hans akademi. Vi blev lika nyfikna båda två och hade under en fem timmar långa golfrunda möjlighet att prata mera, skrattar Henrik vid minnet.

Med IFL på Handels

- Direkt när vi vara klara ringde Johan till Todd Bean, som är ansvarig för institutet, introducerade mig och räckte mig luren. Vi bestämde ett möte, ja, och på den vägen är det.

Henrik Bergqvist vann Cruyffs och Beans förtroende, planerna tog konkret form, Henrik engagerade två kamrater, Anders Sewerin och Torbjörn Kihlstedt och de bildade Forward Academy AB. Bolaget har ett licensavtal för att etablera akademin i Norden och Baltikum.

Målgruppen är främst idrottare som ser just en andra karriär. Tillsammans med IFL (Institutet för Företagsledning) vid Handelshögskolan i Stockholm har en utbildning utformats.

- Idrotten ger en mångsidig skolning på sitt speciella sätt och här kan vi berika eleverna ytterligare. De får en hög kompetens som är eftertraktad både bland föreningar och förbund, ja, även företag som lägger stora belopp på sponsring.

Utbildningen genomförs av IFL vid Handelshögskolan i Stockholm och mynnar ut i en MDA (Management Diploma for Athletes).

- Vi erbjuder en snabbare och skräddarsydd väg till en andra karriär.

Samtal med RF och specialförbund

Henrik Bergqvist och hans kollegor har pratat och träffat både enskilda idrottare och förbund.

- Därför vet vi att det finns ett behov av utbildad kraft, i synnerhet när idrott i dag består av mycket kommersiell frågor.

- Det räcker inte längre med en lång erfarenhet eller en mångårig ideell syssla när klubbarna omsätter allt större belopp, betonar Henrik och avser både dagens och morgondagens klubb- och sportchefer.

Via samtal med RF och ett flertal specialförbund har utbildningen kunnat vässas ytterligare.

Ge dem spetskompetens

Själv satsade Henrik Bergqvist all tid i några år på att bli en framgångsrik golfspelare.

- Men jag tog beslutet att om jag inte hörde till topp50 i Europa när jag var 26 år, då skulle jag sluta.

I dag är han 43 år och berättar att det tog några år innan han visste vad han ville utbilda sig till och fann de skolor han sökte.

En liknande bakgrund har många av dagens 1920 elever i de tre länder där Cruyff Institute är etablerat.

- Många är bra på att fokusera och klara stress, men är osäkra på vad de vill göra med resten av sitt liv. Det finns kanske ett mått av misslyckande när karriären inte blev vad man hade hoppats och när man också saknar studieteknik är det också en trygghet att vid den här utbildningen har alla ungefär samma erfarenhet.

- Nu vill vi ge de här människorna en spetskompetens.

”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svenska  Fransesco Zet hörde till favoriterna i Elitloppet och hade en efterlängtad revansch och de fem segermiljonerna  i sikte. Inledningen stärkte förväntningarna, kusken Örjan Kihlström styrde till spets och tränaren Daniel Reden log. Men franska Horsy Dream stod för en våldsam speed och var särklassig. ” Det  var som ett jetplan kom, som Örjan Kihlström kommenterade avgörandet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.