Två storklubbar på fall

Styrelsen på respektive håll har försökt hitta utvägar, ledamöter har kommit och gått, nya avtal som ska möjliggöra satsningar har presenterats – men likväl, både Hammarby och Örgryte är två före detta storklubbar.

De när förhoppningen om att nå allsvenskan igen, dvs att få tillhöra de bästa. Men avståndet dit blir allt längre. Kanske inte sportsligt, jo, för Hammarby är det uteslutet med någon återkomst i högsta serien efter måndagskvällens förlust mot Väsby. Örgryte har en, om än utopisk chans att lyckas.

Från 45 till 27 miljoner

Båda klubbarna har mycket smärtsamt fått erfara hur en degradering i allsvenskan innebär att TV-pengar, sponsring och publikintäkter minskar kolossalt mycket. Allsvenskans 45 miljoner kronor blev till 27 miljoner kronor i omsättning i år, det är fakta från Örgryte.

Klubben hade i år så stora förhoppningar att budgeten byggde på en allsvensk återkomst.

- Vi måste vidta åtgärder om vi fortsätter spela som vi gör, säger klubbens ordförande Lars Ranäng till tidningen GT sedan klubben spelat sin 15:e oavgjorda match och hoppet därmed är i det närmaste borta.

Han tvingas säga det och är förmodligen medveten om de framtida konsekvenserna. För hur ska man den här gången få nya pengar?

De miljonerna är borta

2006 var krisen som störst, men en nyemission i riskkapitalbolaget Örgryte Sport AB gav cirka 45 miljoner kronor sedan Dunross & Co. AB, Byggnadsfirman Ernst Rosén AB och Stena AB garanterat vardera 10 miljoner kronor till Örgryte Sport AB.

Då hette det att framtiden var säkrad och att ÖIS skulle se över organisation och verksamhet för att säkerställa såväl sportslig som ekonomisk framgång.

Tidigare proffsförsäljningar som Ailton Almeida, Afonso Alves, vidareförsäljningar av Ola Toivonen och Paulinho Guará har gett miljoner, men nu finns det inga attraktiva spelare kvar.

Situationen är så allvarlig i Örgryte att nu varslas samtliga anställda på kansliet om uppsägning. Det innebär även att vd:n Kristian Sundborn får lämna sin syssla.

Cirkusen i Hammarby är väl dokumenterad. Där är situationen ännu värre med splittringar bland ledarna. Nu är Linus Hallenius såld, miljonerna intecknade och egentligen skulle klubben behöva göra ytterligare några sådana försäljningar.  Nya sponsorkontraktet med Kappa är det hopp som klubben fansen klänger sig fast vid.

Inga publikintäkter, men spelarna ska ändå ha betalt, liksom övrig personal. Sedan tillkommer övriga omkostnader.Då pekar ekonomin åt endast ett håll. Nu medger Malmö FF: ordförande, Anders Pålsson, att klubben har en förlustprognos på ungefär 50 miljoner i resultatet för 2020.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.