Två storklubbar på fall

Styrelsen på respektive håll har försökt hitta utvägar, ledamöter har kommit och gått, nya avtal som ska möjliggöra satsningar har presenterats – men likväl, både Hammarby och Örgryte är två före detta storklubbar.

De när förhoppningen om att nå allsvenskan igen, dvs att få tillhöra de bästa. Men avståndet dit blir allt längre. Kanske inte sportsligt, jo, för Hammarby är det uteslutet med någon återkomst i högsta serien efter måndagskvällens förlust mot Väsby. Örgryte har en, om än utopisk chans att lyckas.

Från 45 till 27 miljoner

Båda klubbarna har mycket smärtsamt fått erfara hur en degradering i allsvenskan innebär att TV-pengar, sponsring och publikintäkter minskar kolossalt mycket. Allsvenskans 45 miljoner kronor blev till 27 miljoner kronor i omsättning i år, det är fakta från Örgryte.

Klubben hade i år så stora förhoppningar att budgeten byggde på en allsvensk återkomst.

- Vi måste vidta åtgärder om vi fortsätter spela som vi gör, säger klubbens ordförande Lars Ranäng till tidningen GT sedan klubben spelat sin 15:e oavgjorda match och hoppet därmed är i det närmaste borta.

Han tvingas säga det och är förmodligen medveten om de framtida konsekvenserna. För hur ska man den här gången få nya pengar?

De miljonerna är borta

2006 var krisen som störst, men en nyemission i riskkapitalbolaget Örgryte Sport AB gav cirka 45 miljoner kronor sedan Dunross & Co. AB, Byggnadsfirman Ernst Rosén AB och Stena AB garanterat vardera 10 miljoner kronor till Örgryte Sport AB.

Då hette det att framtiden var säkrad och att ÖIS skulle se över organisation och verksamhet för att säkerställa såväl sportslig som ekonomisk framgång.

Tidigare proffsförsäljningar som Ailton Almeida, Afonso Alves, vidareförsäljningar av Ola Toivonen och Paulinho Guará har gett miljoner, men nu finns det inga attraktiva spelare kvar.

Situationen är så allvarlig i Örgryte att nu varslas samtliga anställda på kansliet om uppsägning. Det innebär även att vd:n Kristian Sundborn får lämna sin syssla.

Cirkusen i Hammarby är väl dokumenterad. Där är situationen ännu värre med splittringar bland ledarna. Nu är Linus Hallenius såld, miljonerna intecknade och egentligen skulle klubben behöva göra ytterligare några sådana försäljningar.  Nya sponsorkontraktet med Kappa är det hopp som klubben fansen klänger sig fast vid.

Nu avslöjas vilket bolag som vill  bidra till Östersunds FK:s överlevnad och betalar så mycket som 6 miljoner kronor till klubben. Det är ÖFK som går ut med uppgiften. Samtidigt står det klart att Peab drabbas av en skattesmäll efter domen mot Daniel Kindberg.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Han beskriver sig själv som ekonom i livserfarenhet. Egenskaper som ska bidra till att pågående EM, det 14:e mästerskapet i ordningen, blir tidernas svenska handbollsfest. Trots fiaskot mot Portugal.

EM-generalen, Krister Bergström, rekryterades från AhaWorld AB,  som investerar inom internet-baserat spel med kärnverksamhet i nätcasino-branschen. Hans stora utmaning är att fylla 170 000 stolar i de arenor där mästerskapet äger rum. Gruppspelet i Göteborg blev en fullträff, med tre utsålda Scandinavium, totalt över 30 000 åskådare.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.