Presidenternas krig i Barcelona

Barcelonas gigantiska skulder skapar oro. Nu har klubben med nye presidenten Sandro Rosell beslutat att ställa den tidigare styrelsen, som Joan Laporta ledde, inför rätta efter ett beslut vid årets medlemsstämma där 468 personer röstade ja mot 439 nej till förslaget.

Uppgifter gör gällande att Laporta har lämnat nära 4 miljarder kronor i skulder efter sig. Den nye ordföranden Sandro Rosell tog över i juli och har grävt i alla ekonomiska turer och hävdar att klubben enbart i fjol noterade en förlust på 720 miljoner kronor. Värvningen av Zlatan Ibrahimovic tynger det ekonomiska resultatet.

- Klubbens sämsta affär någonsin, säger Sandro Rosell.

Hur kunde Raiola tjäna 75 miljoner?

Dessutom vill dagens klubbledning ha svar på frågan hur Zlatans agent, Mino Raiola, kunde tjäna drygt 75 miljoner kronor på övergången.

Laporta bemöter kritiken och efter sju år som president avslutade han med en föredragning där han visade att klubben visade ett överskott på drygt 100 miljoner kronor förra säsongen. Och nu vägrar han att godta medlemsmötets beslut trots att en obegränsad granskning visar en larmrapport.

Under det arbetet har det framkommit att Laporta inte bara stod för dyra spelarköp utan också medverkade till höga kostnader för representation, resor, hotellnätter och privatdetektiver som spionerade på journalister och klubbanställda.

Rosell prioriterar nu sparkraven med målet att ekonomin ska vara på en godtagbar nivå 2013.

24 miljon för säkerhetsvakter

Granskningen har funnit många märkligheter i Laportas sätt att sköta klubben och låta pengarna rinna bort. Dessa fakta har presenterats av dagens ledning:

75 miljoner kronor - en speciell bonus till Zlatans agent, Mino Raiola.

24 miljoner kronor - säkerhetsvakter och privatdetektiver.

5,3 miljoner kronor - catering vid hemmamatcher.

3,35 miljoner kronor - utgifter för hyra av privatflygplan.

830 000 kronor - kostnad för U2-biljetter på Camp Nou för styrelsen.

490 000 kronor - från Laportas kreditkort på restaurangbesök, hotell, cigarrer, parfymer, nattklubbar och andra kostnader från semestrar.

240 000 kronor - hotellnätter i Dubai, London och Qatar.

Källa: marca.com

Östersunds FK har lyckats samla in 20 miljoner kronor.

- Målet är uppnått, lyder glädjemeddelandet på klubbens hemsida

Det var tidigt i höstas som ÖFK satte upp målet att få in 20 miljoner kronor i externt kapitaltillskott för att klara ekonomin.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Dagen kryper sakta närmare. Ni vet, första söndagen i mars är det alltid dags. 15 000 skidåkare  preparerade i Berga By, minst det tiodubbla antalet människor lika redo vid TV:n. Vasaloppets strapatser delas av åtskilliga, nio mil kräver en hel del. I år kanske mer än på många år. Det är minimalt med snö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.