Presidenternas krig i Barcelona

Barcelonas gigantiska skulder skapar oro. Nu har klubben med nye presidenten Sandro Rosell beslutat att ställa den tidigare styrelsen, som Joan Laporta ledde, inför rätta efter ett beslut vid årets medlemsstämma där 468 personer röstade ja mot 439 nej till förslaget.

Uppgifter gör gällande att Laporta har lämnat nära 4 miljarder kronor i skulder efter sig. Den nye ordföranden Sandro Rosell tog över i juli och har grävt i alla ekonomiska turer och hävdar att klubben enbart i fjol noterade en förlust på 720 miljoner kronor. Värvningen av Zlatan Ibrahimovic tynger det ekonomiska resultatet.

- Klubbens sämsta affär någonsin, säger Sandro Rosell.

Hur kunde Raiola tjäna 75 miljoner?

Dessutom vill dagens klubbledning ha svar på frågan hur Zlatans agent, Mino Raiola, kunde tjäna drygt 75 miljoner kronor på övergången.

Laporta bemöter kritiken och efter sju år som president avslutade han med en föredragning där han visade att klubben visade ett överskott på drygt 100 miljoner kronor förra säsongen. Och nu vägrar han att godta medlemsmötets beslut trots att en obegränsad granskning visar en larmrapport.

Under det arbetet har det framkommit att Laporta inte bara stod för dyra spelarköp utan också medverkade till höga kostnader för representation, resor, hotellnätter och privatdetektiver som spionerade på journalister och klubbanställda.

Rosell prioriterar nu sparkraven med målet att ekonomin ska vara på en godtagbar nivå 2013.

24 miljon för säkerhetsvakter

Granskningen har funnit många märkligheter i Laportas sätt att sköta klubben och låta pengarna rinna bort. Dessa fakta har presenterats av dagens ledning:

75 miljoner kronor - en speciell bonus till Zlatans agent, Mino Raiola.

24 miljoner kronor - säkerhetsvakter och privatdetektiver.

5,3 miljoner kronor - catering vid hemmamatcher.

3,35 miljoner kronor - utgifter för hyra av privatflygplan.

830 000 kronor - kostnad för U2-biljetter på Camp Nou för styrelsen.

490 000 kronor - från Laportas kreditkort på restaurangbesök, hotell, cigarrer, parfymer, nattklubbar och andra kostnader från semestrar.

240 000 kronor - hotellnätter i Dubai, London och Qatar.

Källa: marca.com

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Under tre dagar ska idrottsrörelsen träffa regeringen och idrottsminister Amanda Lind för att lägga fram sina förslag och synpunkter. Först ut var ishockeyn och ordförande Anders Larsson på tisdagen.

När nu idrotten får gehör och alla representanter hoppas på ett genombrott så deltar dock inte Folkhälsomyndigheten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.