RF satsar 8 miljoner på integrering

Nästan hälften av ungdomarna mellan 13-20 år som har utländsk bakgrund är aktiva inom idrotten. Riksidrottsförbundet (RF) vill stärka mångfalden ytterligare och satsar 8 miljoner för att 15 föreningar ska få större resurser.

Oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön och sexuell läggning ska alla vara välkomna och via Idrottslyftet, har tusentals föreningar på olika sätt bredda sin verksamhet.

- Intresset från föreningarna har varit stort, vi har fått över 100 ansökningar och de flesta uppfyllde våra riktlinjer mer än väl. Det är ett tecken på att engagemanget för att jobba med att öka mångfalden inom idrotten är stort, säger RF:s generalsekreterare, Erik Strand.

Under Almedalsveckan i somras presenterade en studie, gjord av Statistiska centralbyrån (SCB), som visade hur ungdomar med utländsk bakgrund ingår i idrottsrörelsen jämfört med dem med svensk bakgrund.

De flesta föredrar idrott

4 000 ungdomar från hela landet i åldern 13-20 år fick frågor om och hur de är aktiva. Idrotten är den klart största fritidsaktiviteten, för såväl unga med utländsk som svensk bakgrund, jämfört med andra organiserade aktiviteter.

Killar med utländsk bakgrund är den grupp som anser att idrotten har störst betydelse för dem jämfört med andra grupper, men idrott har också stor betydelse för tjejer med utländsk bakgrund.

- En del av resultaten har vi sedan tidigare kunnat gissa oss till, men nu har vi fått bekräftat att idrotten är stor bland ungdomar i Sverige. Då spelar det mindre roll varifrån du kommer eller vilken bakgrund du har, säger Erik Strand, generalsekreterare på Riksidrottsförbundet.

Fotboll är allra störst

Ungdomar med svensk bakgrund helst spelar fotboll. Den andelen är mindre bland ungdomar med svensk bakgrund.

Tjejer med utländsk bakgrund spelar också fotboll i stor utsträckning men den är inte en lika dominerande idrott som för de i de övriga grupperna.

Basket och tennis är vanligare bland tjejer med utländsk bakgrund än bland tjejer med svensk bakgrund, medan ridning är betydligt mer förekommande bland tjejer med svensk bakgrund än bland tjejer med utländsk bakgrund.

De delar på 8 miljoner

Tjejer med utländsk bakgrund är den grupp som i minst utsträckning är aktiv inom den organiserade idrotten. Det skäl som anges är att de helt enkelt inte är intresserade, men kostnaden är en annan förklaring.

- Studien gav oss kunskap för att utveckla verksamheten och våra idrottsledare. Men också för att diskutera med politiker i stat och kommun kring förutsättningarna med såväl ekonomiska resurser som tillgången till anläggningar i närheten av där ungdomarna bor, säger Erik Strand.

Klubbar som får mångfaldsstöd: Bollnäs SS, Eskilstuna Friidrottsförening, IF Capoeira Luta da vida, KFUM Bordtennis Katrineholm, Sorsele IF, TK Hobby, Arlanda Jets, Falu Kanotklubb, Landskrona Taekwondo, IFK Luleå, Korpföreningen Malung-Sälen, Kista SC KFUK-KFUM, Hästö IF, Huddinge IF och Malå IF.

Satsningarna ska vara långsiktiga, pågå under ett par år och påbörjas senast 1 mars 2011.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.