Protesterar mot RF:s miljonfördelning

Öka stödet till specialförbunden med 20 procent fram till 2013. Och ta ett samlat grepp över idrottens finansiering. Det kräver Svenska Fäktförbundet i en motion till RF-stämman i maj 2011. Ordförande Lars Liljegren står bakom initiativet.

I motionen med titeln ”Om idrottens mångfald, mygg och kameler” skriver Fäktförbundet bl.a. följande:

”I en tid, när det centrala stödet till lokala aktiviteter har mångfaldigats genom bl.a. lokalt aktivitetsstöd och Handslag/Idrottslyft, utreds RF: s stöd till specialförbunden. Annorlunda uttryckt förs en diskussion om hur de 264 miljonerna, av det totala anslaget på 1 705 miljoner, ska fördelas. Inga initiativ har tagits för att få till stånd ett samtal om de övriga drygt 1 400 miljonerna”.

Svenska Fäktförbundet vill inte, att svensk idrott också i fortsättningen ska sila mygg och svälja kameler, enligt ordföranden Lars Liljegren.

Utredning utan resultat

Riksidrottsstyrelsen har ännu inte, enligt fäktförbundet, lämnat något av de förslag, som presenterades i utredningen ”Organisationsöversyn av Svensk Idrott” från 2008, och som avsåg att stärka bl.a. mindre förbund med begränsade intäkter.

- Många förbund går på knäna medan redan rika förbund blir allt rikare. Förbund som inte är kommersiellt starka har stora bekymmer och klyftan till de rika förbunden har ökat under de senaste tio åren, sa Lars Liljegren i en intervju med SvD nyligen.

- Det är nödvändigt för att stärka de mindre förbunden och ett första steg för att ta ett samlat grepp över finansieringen av svensk idrott.

En logisk ökning

Liljegren anser att förslag om en markant ökning är logiskt:

- Det statliga stödet till idrotten uppgår i år till drygt 1,7 miljarder kronor så visst finns det utrymme att öka stödet till specialförbunden.

- Det här är svensk idrotts just nu viktigaste fråga men den diskuteras inte ens. Det pratas mycket om hur det nuvarande stödet till förbunden ska fördelas men det förs inga samtal om de övriga drygt 1,4 miljoner kronorna.

Riksidrottsstyrelsen bör nu, enligt Svenska Fäktförbundets mening, ta ett samlat grepp över penningströmmarna av idrotten och lämna förslag som en RF-stämma kan ställa sig bakom.

”Ett beslut i enlighet med Svenska Fäktförbundets förslag skulle innebära, att alla förbund, inte endast några få, får möjlighet till utveckling och framtidstro. Det skulle medverka till att hålla samman svensk idrott”, skriver Svenska Fäktförbundet som avslutning.

Det här samarbetet hör till de mest oväntade och udda. Om du köper biljett till basketlandskampen Sverige-Turkiet i Globen får du möjligheten att se hockeymatchen Tre Kronor-Tjeckien i Beijer Hockey Games  - på köpet. 

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

Under 2019 stod Skåne som värd för 23 procent  av de internationella idrottsmästerskap som arrangerades i Sverige - dvs 11 av 47 internationella mästerskap. Det visar den senaste statistiken från Centrum för Idrottsevenemang som varje år tar fram statistik över antalet internationella mästerskap som arrangeras i Sverige. 

Det innebär att Skåne är främst i landet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

BAUHAUS samlar på idrotter och sponsoravtal. Nu har företaget utökat avtalet  med Svenska Skidförbundet. Under säsongen 2018/2019 var BAUHAUS partner till svensk skicross, men tar nu ytterligare ett steg och utökar samarbetet genom att bli huvudsponsor för den framgångsrika skicross-verksamheten.

Världscupen i längdskidåkning har en stor plats i svenskarnas hjärta och hälften av svenskarna (50 procent) planerar att titta på SVTs vinterstudion.

Det finns skillnader mellan hur män och kvinnor tittar på vintersport. Var tredje kvinna (33 procent) har Vinterstudion på i bakgrunden medan de gör andra saker. Det gäller bara för var fjärde man (24 procent).

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.