Protesterar mot RF:s miljonfördelning

Öka stödet till specialförbunden med 20 procent fram till 2013. Och ta ett samlat grepp över idrottens finansiering. Det kräver Svenska Fäktförbundet i en motion till RF-stämman i maj 2011. Ordförande Lars Liljegren står bakom initiativet.

I motionen med titeln ”Om idrottens mångfald, mygg och kameler” skriver Fäktförbundet bl.a. följande:

”I en tid, när det centrala stödet till lokala aktiviteter har mångfaldigats genom bl.a. lokalt aktivitetsstöd och Handslag/Idrottslyft, utreds RF: s stöd till specialförbunden. Annorlunda uttryckt förs en diskussion om hur de 264 miljonerna, av det totala anslaget på 1 705 miljoner, ska fördelas. Inga initiativ har tagits för att få till stånd ett samtal om de övriga drygt 1 400 miljonerna”.

Svenska Fäktförbundet vill inte, att svensk idrott också i fortsättningen ska sila mygg och svälja kameler, enligt ordföranden Lars Liljegren.

Utredning utan resultat

Riksidrottsstyrelsen har ännu inte, enligt fäktförbundet, lämnat något av de förslag, som presenterades i utredningen ”Organisationsöversyn av Svensk Idrott” från 2008, och som avsåg att stärka bl.a. mindre förbund med begränsade intäkter.

- Många förbund går på knäna medan redan rika förbund blir allt rikare. Förbund som inte är kommersiellt starka har stora bekymmer och klyftan till de rika förbunden har ökat under de senaste tio åren, sa Lars Liljegren i en intervju med SvD nyligen.

- Det är nödvändigt för att stärka de mindre förbunden och ett första steg för att ta ett samlat grepp över finansieringen av svensk idrott.

En logisk ökning

Liljegren anser att förslag om en markant ökning är logiskt:

- Det statliga stödet till idrotten uppgår i år till drygt 1,7 miljarder kronor så visst finns det utrymme att öka stödet till specialförbunden.

- Det här är svensk idrotts just nu viktigaste fråga men den diskuteras inte ens. Det pratas mycket om hur det nuvarande stödet till förbunden ska fördelas men det förs inga samtal om de övriga drygt 1,4 miljoner kronorna.

Riksidrottsstyrelsen bör nu, enligt Svenska Fäktförbundets mening, ta ett samlat grepp över penningströmmarna av idrotten och lämna förslag som en RF-stämma kan ställa sig bakom.

”Ett beslut i enlighet med Svenska Fäktförbundets förslag skulle innebära, att alla förbund, inte endast några få, får möjlighet till utveckling och framtidstro. Det skulle medverka till att hålla samman svensk idrott”, skriver Svenska Fäktförbundet som avslutning.

Så påverkas allsvenska klubbarna ekonomiskt av covid-19. Här är den hotfulla situationen.

EY:s fotbollsrapport innehåller i år en analys av hur covid-19 och förbudet mot större publika sammankomster kan påverka Allsvenskan. Granskningen visar att efter två hemmamatcher utan publik skulle fem av de allsvenska klubbarna uppvisa ett negativt eget kapital och behöva ett kapitaltillskott. Så illa är det.

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Nu finns svart på vitt. 22 personer i Fifas exekutivkommitté fick mutor för att rösta så att Ryssland och/eller Qatar tilldelades fotbolls-VM 2018 och 2022 menar amerikanska åklagare enligt The New York Times.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

ATG delar ut vinster i efterhand efter att ha avslöjat en spelkupp.

Nu har ATG tagit beslut.. Spelaren på Malta som vann 15,5 miljoner får ingapengar utan de går i stället till 95 000 kunder.

Enligt The Times kommer fler av säsongens Premier League-matcher att TV-sändas om säsongen kommer igång. Sedan 2012 har England haft förbud att sända klockan 16-matcherna på lördagen.

För mindre än en månad sedan avbröts den hockeyallsvenskan finalen mellan Björklöven och Modo – ställningen var 1-1 i matcher och båda lagen tvingades ställa in resten av säsongen med anledning av corona-utbrottet.

I dag är Modo:s trupp slagen i spillror och ledarduon Björn Hellqvist, tränare och Fredrik Glader, sportchef, har den svåra uppgiften att bygga ett helt nytt lag inför säsongen 2020-2021.