Protesterar mot RF:s miljonfördelning

Öka stödet till specialförbunden med 20 procent fram till 2013. Och ta ett samlat grepp över idrottens finansiering. Det kräver Svenska Fäktförbundet i en motion till RF-stämman i maj 2011. Ordförande Lars Liljegren står bakom initiativet.

I motionen med titeln ”Om idrottens mångfald, mygg och kameler” skriver Fäktförbundet bl.a. följande:

”I en tid, när det centrala stödet till lokala aktiviteter har mångfaldigats genom bl.a. lokalt aktivitetsstöd och Handslag/Idrottslyft, utreds RF: s stöd till specialförbunden. Annorlunda uttryckt förs en diskussion om hur de 264 miljonerna, av det totala anslaget på 1 705 miljoner, ska fördelas. Inga initiativ har tagits för att få till stånd ett samtal om de övriga drygt 1 400 miljonerna”.

Svenska Fäktförbundet vill inte, att svensk idrott också i fortsättningen ska sila mygg och svälja kameler, enligt ordföranden Lars Liljegren.

Utredning utan resultat

Riksidrottsstyrelsen har ännu inte, enligt fäktförbundet, lämnat något av de förslag, som presenterades i utredningen ”Organisationsöversyn av Svensk Idrott” från 2008, och som avsåg att stärka bl.a. mindre förbund med begränsade intäkter.

- Många förbund går på knäna medan redan rika förbund blir allt rikare. Förbund som inte är kommersiellt starka har stora bekymmer och klyftan till de rika förbunden har ökat under de senaste tio åren, sa Lars Liljegren i en intervju med SvD nyligen.

- Det är nödvändigt för att stärka de mindre förbunden och ett första steg för att ta ett samlat grepp över finansieringen av svensk idrott.

En logisk ökning

Liljegren anser att förslag om en markant ökning är logiskt:

- Det statliga stödet till idrotten uppgår i år till drygt 1,7 miljarder kronor så visst finns det utrymme att öka stödet till specialförbunden.

- Det här är svensk idrotts just nu viktigaste fråga men den diskuteras inte ens. Det pratas mycket om hur det nuvarande stödet till förbunden ska fördelas men det förs inga samtal om de övriga drygt 1,4 miljoner kronorna.

Riksidrottsstyrelsen bör nu, enligt Svenska Fäktförbundets mening, ta ett samlat grepp över penningströmmarna av idrotten och lämna förslag som en RF-stämma kan ställa sig bakom.

”Ett beslut i enlighet med Svenska Fäktförbundets förslag skulle innebära, att alla förbund, inte endast några få, får möjlighet till utveckling och framtidstro. Det skulle medverka till att hålla samman svensk idrott”, skriver Svenska Fäktförbundet som avslutning.

Östersunds FK har lyckats samla in 20 miljoner kronor.

- Målet är uppnått, lyder glädjemeddelandet på klubbens hemsida

Det var tidigt i höstas som ÖFK satte upp målet att få in 20 miljoner kronor i externt kapitaltillskott för att klara ekonomin.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Dagen kryper sakta närmare. Ni vet, första söndagen i mars är det alltid dags. 15 000 skidåkare  preparerade i Berga By, minst det tiodubbla antalet människor lika redo vid TV:n. Vasaloppets strapatser delas av åtskilliga, nio mil kräver en hel del. I år kanske mer än på många år. Det är minimalt med snö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.