Bara en miljardär gör såna affärer…

Ena dagen tvingas Chelsea medge att 2010 slutade med ett underskott om 800 miljoner. Nästa dag köper klubben spelare för 770 miljoner kronor. ”Hyckleri” utropar Arsenals tränare Arséne Wenger, och får medhåll från många kritiker. Men Uefa:s nya fair play-regler gäller inte förrän om två år. Och en viss miljardär låter sig inte stoppas.

Köpen av den spanska forwardsstjärnan Torres och den brasilianske mittbacken David Luiz visade att ägaren och miljardären Roman Abramovitj absolut inte har tappat intresset för klubben. 

Abramovitj planerar flera köp

De egentligen osannolika spelaraffärerna får en omvärld att reagera och en av kritikerna är Arsenals tränare, Arséne Wenger, som föredrar en mera hemvävd modell där han vill utveckla talanger. Wenger menar att Abramovitj varit osäker inför en fortsätt satsning.

- Men nu råder det inget tvivel längre. Han har bestämt sig för att pumpa in stora belopp igen och det sägs att han har anslagit 75 miljoner pund, det kommer alltså hända mer i sommar.

Wenger tycker att Chelsea står för en dubbelmoral när klubben först skrev på Uefas regler för ekonomisk fair play, och sen handlar spelare för 75 miljoner pund.

- Vad är logiken i det? Det är inte lätt att se, säger Wenger till the Telegraph.

- Officiellt önskar de finansiell fair play, men..., ja, de kan nog förklara logiken bättre än vad jag kan.

Torres kostar mer än Arsenals lag

Wenger satte också Chelseas spelarköp i ett perspektiv och jämförde med Arsenals lag i senaste matchen. Han menade att de elva spelarna tillsammans kostade 10 miljoner pund mindre än Fernando Torres ensam.

Det är uppenbart att 44-årige Roman Abramovitj inte tänker vika för någon schejk eller annan finansiär i konkurrentklubbarna.

Det är nu snart åtta år sedan han köpte ett då halvskapligt Chelsea för runt 200 miljoner pund.

Nu slog Abramovitj till

Därefter har han satsat omkring 500 miljoner pund för att få ett internationellt topplag och nå segrar, titlar och en egen berömmelse.

Sedan 2003 har han dock inte avvaktat och tagit en sådan bakomvarande roll som under det senaste året. Många trodde att han höll fast vid en ny linje. Att Chelsea skulle börja bära de egna kostnaderna och att han skulle slippa skjuta till egna pengar.

Fem i tolv, i dubbel bemärkelse, slog han ändå till. Abramovitj har uppenbarligen fortsatt förtroende för tränaren Carlo Ancelotti, men desto mera tvivel inför spelartruppens förmåga. Därför var de här spelarköpen oundvikliga – hur mycket de än skulle kosta.

Ändå frågetecken i Chelsea

Men Chelseas affärer omges av frågetecken, men vd:n Ron Gourlay hävdar i The Guardian:

- Klubben är i en stark position.

2010 innebar sportsliga vinster i både ligan och FA-cupen men ett ekonomiskt bakslag om 70,9 miljoner pund.  Och det hjälpte inte att klubben då visade en återhållsamhet på spelarmarknaden. Beträffande Uefas fair play-kriterier ansåg Chelseas vd:

- Minskningen av rörelseförluster och ökad försäljning under 2009-10 visar att vi rör oss i rätt riktning. Klubben är i en stark position att möta kraven.

Måste balansera räkenskaperna

Uefa införde hårda krav för att få stopp på vad många kallar vansinniga affärer. Dessa s k fair play-regler säger att klubbarna inte längre ska kunna gå med jätteförlusten som täcks upp av penningstarka ägare.

Nu hör till saken att de nya reglerna gäller från 2012, men Uefa signalerar tydligt att om en klubb har skulder över 380 miljoner kronor under de tre kommande åren kan klubben kastas ut ur Champions League.

- Vi litar fullt på att klubbarna är medvetna om de finansiella fair play-reglerna, vars mål är att uppmuntra klubbarna att balansera sina inkomster och utgifter över en period som täcker fyra till sex transferfönster, skriver UEFA på sin hemsida.

Av 650 klubbar gick hälften med förlust

Det var i maj i fjol som UEFA:s exekutivkommitté godkände regler som ska stoppa miljardärer och affärsimperium att täcka gigantiska underskott.

650 av Europas fotbollsklubbar hade granskats och 50 procent gick med förlust varje år medan 20 procent satsade 120 procent av intäkterna årligen.

Financial fair play-koncept ska bli Uefa:s verktyg mot ekonomisk dopning, dvs tävlan med orättvisa villkor. Något som presidenten, Michel Platini, slåss för. Han menar att det enda vettiga på sikt är att varje klubb har en jämvikt i räkenskaperna och inte satsar större pengar än vad man tjänar. Ett annat mål för Platini, som han presenterade redan 2003 var att få ned spelarlönerna…

Fakta

De största spelaraffärerna

Siffrorna anger antal miljoner euro

De största spelarköpen
1 C Ronaldo Man U-Real M 94
2 Z Zidane Juven-Real M 73
3 Z Ibrahimovic Inter-Barcel 69
4 Kaka Milan-Real M 65
5 L Figo Barca-Real M 60
6 H Crespo Parma-Lazio 55
6 F Torres Liver-Chels 55
7 G Buffon Parma-Juven 54
8 G Mendieta Valen-Lazio 48
9 A Sjevtjenko Milan-Chels 46
10 R Ferdinand Leeds-Man U 46
11 C Vieri Lazio-Inter 45
12 Ronaldo Inter-Real M 45
13 Robinho RealM-Man C 43

Klubbar som spenderat mest 2010-11:
1 Manchester City 182.450.000 e
2 Real Madrid 93.000.000 e
3 Barcelona 72.500.000 e
4 Chelsea 63.000.000 e
5 Juventus 59.250.000 e

Klubbar som sålt mest 2010-11:
1 Benfica 85.730.000 e
2 Valencia 84.350.000 e
3 Inter 60.200.000 e
4 Wolfsburg 59.650.000 e
5 Barcelona 52.200.000 e

Ligor som spenderat mest:
1 Premier League 595.090.000 e
2 Italien serie A 406.131.667 e
3 Spanska ligan 308.140.000 e
4 Bundesliga 217.600.000 e
43 Allsvenskan 1.670.000 e

Källa: SVT och TT

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.